Preťažili ste si žalúdok počas vianočných sviatkov? Nech sa páči, ľahké recepty na odľahčenie žalúdka.
Morčací vývar s rezancami
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
Vývar
2 litre vody
500 gramov morčacích dielov na polievku
1 cibuľu
40 gramov zeleru
1 petržlen
1 mrkvu
50 gramov póru
5 guľôčok nového korenia Kania
3 bobkové listy Kania
10 guľôčok čierneho korenia Kania
čerstvú petržlenová vňať
Polievka
3 lyžice masla
50 gramov karfiolu
½ lyžičky celej rasce
mrkva 50 g
50 gramov petržlenu
zeler 50 g
1 cibuľu
morskú soľ v mlynčeku
čierne korenie v mlynčeku
3 lyžice hladkej múky
100 ml smotany na šľahanie
40 gramov polievkových rezancov
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Sýta rybacia polievka – Recept
Postup:
Vývar
1. Do studenej vody vložíme morčacie diely, očistenú koreňovú zeleninu, korenie a varíme približne 2,5 hodiny.
2. Hotový vývar precedíme a oberieme morčacie mäso, ktoré použijeme do polievky.
Tip: Vývar bude skôr hotový, pokiaľ ho pripravíme v tlakovom hrnci.
Polievka
1. V hrnci s rozohriatou lyžicou masla speníme ružičky karfiolu spolu s rascou dozlatista.
2. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Osolíme, podlejeme pripraveným vývarom a 1O minút varíme.
3. V menšom kastróle roztopíme dve lyžice masla.
4. Pridáme doň múku a za stáleho miešania na miernom plameni pražíme dotmava. Zmäknutú zeleninu zahustíme tmavou maslovou zápražkou a 15 – 20 minút povaríme.
5. Tesne pred dokončením prilejeme smotanu a pridáme obraté mäso z vývaru.
6. Nakoniec vložíme vopred uvarené rezance, podľa chuti dosolíme, dokoreníme a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čítajte tiež: Kurací vývar – Recept
Klasická cesnaková polievka – Recept
Krémová karfiolová polievka – Recept
Zdroj receptu: Lidl