Kurací vývar – Recept

0

S prichádzajúcimi chladnejšími dňami a sychravými počasím sa u ľudí zvyšuje riziko prechladnutia, angíny či chrípky. Ako prevencia pred nimi môže poslúžiť aj hydinové mäso.

Medicínu z kuchyne poznali už naše staré matere a je dobré spomenúť si na to aj dnes. Kurací, prípadne slepačí vývar je dobrý tak na zasýtenie, ako aj na liečenie. A to je v tomto období prechladnutí a chrípok viac ako aktuálne.

Už od stredoveku sa recepty na liečivý kurací vývar dedia z generácie na generáciu. Napríklad v židovskej kuchyni sa vývar nazýva aj tekutým penicilínom. Látky obsiahnuté v polievke totiž pôsobia protizápalovo, pomáhajú zmierňovať kašeľ a uvoľňujú upchatý nos. Posilňujú organizmus, imunitný systém, blahodarne pôsobia na tráviacu sústavu. Zjesť kuraciu polievku znamená zohriať telo zvnútra a doslova ho nabiť dôležitými vitamínmi. Hydratuje organizmus a je vynikajúcou kombináciou látok pre ich okamžité vstrebávanie do organizmu. Obsahuje proteíny, ktoré sú pri prechladnutí a pri nechuti do jedenia veľmi dôležité pre posilnenie imunity.

Kurací vývar okrem mäsa pozostáva aj zo zeleniny, ktorá predstavuje bohaté spektrum vitamínov a antioxidantov. Proces liečby tak prebieha rýchlejšie. Poctivá kuracia polievka skutočne funguje ako liek. Výskum skúmal vplyv vývaru na pohyb bielych krviniek, ktoré chránia telo pred zápalom. Pri rôznych infekciách sa ich rýchlosť spomaľuje. Práve pri konzumácii kuracej polievky sa opäť aktivizujú, a tým sa telo s chorobou vysporiada skôr.

www.zrodene.eu

Kurací vývar

Potrebujeme:

  • 1 celé kura alebo sliepka
  • zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať)
  • voda
  • soľ
  • mleté aj celé čierne korenie
  • slíže

Postup:

  1. Kura rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla.
  2. Prsia odložíme bokom a zvyšné časti vyumývame.
  3. Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia.
  4. Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme variť.
  5. Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme. Dávame pozor na to, aby nám polievka nezovrela.
  6. Popri odoberaní peny si prichystáme zeleninu.
  7. Keď sa pena prestane tvoriť (po 1/2-1hod) pridáme do polievky soľ, korenie a zeleninu.
  8. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2-3 hodiny. Dávame pozor na to, aby nám nezovrela. Mohla by sa totiž zakaliť.
  9. Hotový vývar dochutíme soľou, vegetou a podávame so slížikmi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.