Judášky patria medzi tradičné veľkonočné pečivo, ktoré sa pripravuje najmä na Zelený štvrtok. Ich pôvod siaha do kresťanskej symboliky a pripomína biblický príbeh Judáša Iškariotského. Ich špirálovitý tvar má pripomínať povraz, na ktorom sa Judáš obesil po zradení Ježiša.
Hoci ich história nesie dramatický odkaz, v ľudových zvykoch sa judášky považovali za ochranné pečivo, ktoré malo priniesť zdravie a silu.
Judášky v tradícii
V minulosti sa verilo, že kto zje judášky natreté medom na Zelený štvrtok ešte pred východom slnka, bude celý rok chránený pred hadím uštipnutím, bodnutím hmyzu a chorobami.
Med symbolizuje sladkosť života a Božiu priazeň. Toto pečivo sa pripravovalo z jemného kysnutého cesta, ktoré sa stáčalo do rôznych tvarov – uzlíkov, vrkočov alebo špirál.
Dnes sa judášky pečú predovšetkým pre ich lahodnú chuť – sú mäkké, nadýchané a medová poleva im dodáva jemne sladkú chuť.
Recept na tradičné judášky
Ingrediencie:
(na približne 12 kusov)
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 60 g masla
- 50 g cukru
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
- 2 žĺtky
- Štipka soli
- 1 vanilkový cukor
- Kôra z 1 citróna
Na potretie:
- 1 vajce
- 3 lyžice medu
Postup:
- Príprava cesta: V miske zohrejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások (asi 10 minút).
- Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
- Prilejeme kvások, pridáme žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 častí. Z každého kúsku vyvaľkáme dlhý valček a vytvarujeme z neho špirály alebo uzlíky.
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180 °C asi 15 – 20 minút, kým nie sú zlatisté.
- Ihneď po vytiahnutí z rúry ich potrieme teplým medom.
Judášky ako súčasť veľkonočného stola
Hoci sa tradične jedli na Zelený štvrtok, dnes sú súčasťou veľkonočných sviatkov a podávajú sa na raňajky alebo k popoludňajšej káve. V kombinácii s maslom a džemom sú jednoducho neodolateľné!
Skús si tento rok upiecť judášky a vráť sa k starej tradícii! 😊
Foto: http://www.canva.com
- Vlčí mak – ako ho využiť v alternatívnej medicíne a ľudovej mágii?Vlčí mak, známy aj ako mak vlčí alebo latinsky Papaver rhoeas, je jednou z najznámejších kvetín. Patrí do čeľade makovitých (Papaveraceae). Je často spájaná s pamiatkou na padlých vojakov, najmä v kontexte prvej svetovej vojny. V článku si povieme, ako môžeme vlčí mak využiť v alternatívnej medicíne a tiež v mágii. Vlčí mak je jednoročná… Čítať viac: Vlčí mak – ako ho využiť v alternatívnej medicíne a ľudovej mágii?
- Keď život chutí bez obmedzeníMilujete šumivé vína, no alkohol pre vás nie je vždy ideálnou voľbou? S NOVINKOU Hubert de Luxe nealko už nemusíte robiť kompromisy!
- Milujete 7 sestier od Lucindy Riley? Ľúbostný list vás možno sklame – recenziaRecenzia: Ľúbostný príbeh – Lucinda Riley mimo svojej komfortnej zóny.
- Leto v kancelárii nemusí byť utrpenie: Ako si zabezpečiť príjemnú klímu?Produktivita v kancelárii je teda silne ovplyvnená prostredím, vrátane klímy. Ako sa k tejto problematike postaviť v lete, keď je vonku až príliš horúco?
- Kníhkupectvo nových začiatkov. Romantický príbeh zo ŠkótskaKniha Kníhkupectvo nových začiatkov je druhý diel série Škótske kníhkupectvo od Jenny Colgan. Môžete si knihu hneď teraz stiahnuť do čítačky, mobilu alebo tabletu a ponoriť sa do príbehu.