Judášky: Veľkonočné pečivo so silnou symbolikou

0
Judášky patria medzi tradičné veľkonočné pečivo, ktoré sa pripravuje najmä na Zelený štvrtok. Ich pôvod siaha do kresťanskej symboliky a pripomína biblický príbeh Judáša Iškariotského. Ich špirálovitý tvar má pripomínať povraz, na ktorom sa Judáš obesil po zradení Ježiša.

Judášky patria medzi tradičné veľkonočné pečivo, ktoré sa pripravuje najmä na Zelený štvrtok. Ich pôvod siaha do kresťanskej symboliky a pripomína biblický príbeh Judáša Iškariotského. Ich špirálovitý tvar má pripomínať povraz, na ktorom sa Judáš obesil po zradení Ježiša.

Hoci ich história nesie dramatický odkaz, v ľudových zvykoch sa judášky považovali za ochranné pečivo, ktoré malo priniesť zdravie a silu.

Judášky v tradícii

V minulosti sa verilo, že kto zje judášky natreté medom na Zelený štvrtok ešte pred východom slnka, bude celý rok chránený pred hadím uštipnutím, bodnutím hmyzu a chorobami.

Med symbolizuje sladkosť života a Božiu priazeň. Toto pečivo sa pripravovalo z jemného kysnutého cesta, ktoré sa stáčalo do rôznych tvarov – uzlíkov, vrkočov alebo špirál.

Dnes sa judášky pečú predovšetkým pre ich lahodnú chuť – sú mäkké, nadýchané a medová poleva im dodáva jemne sladkú chuť.

Dnes sa judášky pečú predovšetkým pre ich lahodnú chuť – sú mäkké, nadýchané a medová poleva im dodáva jemne sladkú chuť.

Recept na tradičné judášky

Ingrediencie:

(na približne 12 kusov)

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 50 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 3 lyžice medu

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zohrejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások (asi 10 minút).
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
  3. Prilejeme kvások, pridáme žĺtky a rozpustené maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  4. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 12 častí. Z každého kúsku vyvaľkáme dlhý valček a vytvarujeme z neho špirály alebo uzlíky.
  5. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  6. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180 °C asi 15 – 20 minút, kým nie sú zlatisté.
  7. Ihneď po vytiahnutí z rúry ich potrieme teplým medom.
Hoci sa tradične jedli na Zelený štvrtok, dnes sú súčasťou veľkonočných sviatkov a podávajú sa na raňajky alebo k popoludňajšej káve. V kombinácii s maslom a džemom sú jednoducho neodolateľné!

Judášky ako súčasť veľkonočného stola

Hoci sa tradične jedli na Zelený štvrtok, dnes sú súčasťou veľkonočných sviatkov a podávajú sa na raňajky alebo k popoludňajšej káve. V kombinácii s maslom a džemom sú jednoducho neodolateľné!

Skús si tento rok upiecť judášky a vráť sa k starej tradícii! 😊

Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.