Kto by nepoznal makový či orechový závin? Je to tradičný koláč, ktorý poznáme už od našich babičiek. Ponúkam vám recept, o ktorom si myslím, že ho zvládne aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre pracuje, potrebuje však svoj čas.
Makový závin – čo k jeho príprave potrebujeme
500 gramov hladkej múky (alebo použite alternatívny typ múky)
125 gramov masla
200 ml mlieka
štipku soli
sušené droždie alebo 20 gramov čerstvého droždia a môžete použiť aj kvások (najlpšie Lievito madre)
Na plnku:
Mletý mak alebo pomleté orechy
Práškový cukor
Višne
Maslo
1 vajce na potretie
Postup:
1. V miske vymiešajte na mrveničku (hrudkovitú hmotu – najlepšie sa to robí rukami) múku, maslo a štipku soli.
2. Medzitým si dajte urobiť kvások. Do nádoby rozdrvte droždie, trochu cukru a vlažné mlieko. Zakryte a nechajte na teplom mieste vykvasiť.
3. Mlieko nechajte zovrieť a potom ním oblejte pripravenú mrveničku, ktorú ste pripravili s múky, masla a soli.
4. Všetko dobre vymiešajte a keď bude cesto vlažné, pridajte kvások.
5. Opäť cesto vymiešajte, zo začiatku sa bude lepiť. Postupne miešaním prestane a keď sa už nebude lepiť, je hotové.
6. Do misky dajte múku, vložte do nej pripravené cesto, zakryte a nechajte 2 hodny kvasiť.
7. Cesto sa vám po 2 hodinách zdvojnásobí. Vyberte ho na pomúčenú dosku a rozrežte na 4 kusy.
8. Pripravte si višne a plnku. Urobíte ju tak, že zmiešate pomletý mak s práškovým cukrom a roztopeným maslom.
9. Zoberte prvý kus cesta a vyvaľkajte ho na úplne tenký plát. Na plát dajte makovú plnku a poukladajte višne.
10. Už v tomto čase zapnite rúru na 180 C.
11. Cesto zvaľkajte do závinu. S cestom sa výborne pracuje, netrhá sa.
12. Takto si pripravte aj druhý závin.
13. Vrch závinu potrite vajcom a môžete dať do rúry na približne 35 minút.
14. Najlepšie chutí so zmzlinou
Dobrú chuť :)
Čítajte tiež: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
http://samanskesviecky.sk
Andrea Hinková – Tarová