Makový závin – lepší ste nejedli!

1

Kto by nepoznal makový či orechový závin? Je to tradičný koláč, ktorý poznáme už od našich babičiek. Ponúkam vám recept, o ktorom si myslím, že ho zvládne aj začiatočník. S cestom sa veľmi dobre pracuje, potrebuje však svoj čas.

Makový závin – foto autorka článku a receptu

Makový závin – čo k jeho príprave potrebujeme


500 gramov hladkej múky (alebo použite alternatívny typ múky)
125 gramov masla
200 ml mlieka
štipku soli
sušené droždie alebo 20 gramov čerstvého droždia a môžete použiť aj kvások (najlpšie Lievito madre)

Na plnku:
Mletý mak alebo pomleté orechy
Práškový cukor
Višne
Maslo
1 vajce na potretie

Postup:
1. V miske vymiešajte na mrveničku (hrudkovitú hmotu – najlepšie sa to robí rukami) múku, maslo a štipku soli.

2. Medzitým si dajte urobiť kvások. Do nádoby rozdrvte droždie, trochu cukru a vlažné mlieko. Zakryte a nechajte na teplom mieste vykvasiť.

3. Mlieko nechajte zovrieť a potom ním oblejte pripravenú mrveničku, ktorú ste pripravili s múky, masla a soli.

4. Všetko dobre vymiešajte a keď bude cesto vlažné, pridajte kvások.

5. Opäť cesto vymiešajte, zo začiatku sa bude lepiť. Postupne miešaním prestane a keď sa už nebude lepiť, je hotové.

6. Do misky dajte múku, vložte do nej pripravené cesto, zakryte a nechajte 2 hodny kvasiť.

7. Cesto sa vám po 2 hodinách zdvojnásobí. Vyberte ho na pomúčenú dosku a rozrežte na 4 kusy.

8. Pripravte si višne a plnku. Urobíte ju tak, že zmiešate pomletý mak s práškovým cukrom a roztopeným maslom.

9. Zoberte prvý kus cesta a vyvaľkajte ho na úplne tenký plát. Na plát dajte makovú plnku a poukladajte višne.

10. Už v tomto čase zapnite rúru na 180 C.

11. Cesto zvaľkajte do závinu. S cestom sa výborne pracuje, netrhá sa.

12. Takto si pripravte aj druhý závin.

13. Vrch závinu potrite vajcom a môžete dať do rúry na približne 35 minút.

14. Najlepšie chutí so zmzlinou

Dobrú chuť :)

Čítajte tiež: Mrkvový pohárový cheescake – Recept

http://samanskesviecky.sk

Andrea Hinková – Tarová


ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.