Plnené šišky s lekvárom: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!

0
Plnené šišky sú ikonickou pochúťkou, ktorú si pamätáme z detstva, a teraz si ich môžete pripraviť sami doma.

Nie je nič lepšie, ako zahryznúť do mäkučkej šišky a objaviť vo vnútri sladký poklad v podobe domáceho lekváru! Plnené šišky sú ikonickou pochúťkou, ktorú si pamätáme z detstva, a teraz si ich môžete pripraviť sami doma. Nemusíte byť profesionálny cukrár, tento recept je jednoduchý a prispôsobený aj pre úplných začiatočníkov.

Navyše, použitie vášho obľúbeného lekváru zaručí, že každá šiška bude originál. Poďte si spraviť radosť a potešte svojich blízkych týmito voňavými dobrotami!

Recept na plnené šišky aj pre začiatočníkov.

Recept na plnené šišky s lekvárom

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
  • 2 žĺtky
  • 60 g rozpusteného masla
  • Štipka soli
  • Kôra z 1 citróna (voliteľné)
  • Domáci alebo kvalitný lekvár na plnenie (napr. marhuľový, jahodový)
  • Rastlinný olej na smaženie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Príprava kvásku:
    • Ak používate čerstvé droždie, zmiešajte ho s 2 lyžicami cukru, trochou vlažného mlieka a 1 lyžicou múky. Nechajte 10-15 minút kysnúť. Pri sušenom droždí pridajte droždie priamo do múky.
  2. Príprava cesta:
    • Do misy preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli a citrónovú kôru.
    • Pridajte žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a kvások (ak ste ho pripravili).
    • Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
  3. Tvarovanie šišiek:
    • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
    • Pomocou pohára alebo vykrajovača vytvorte kruhy.
    • Na polovicu kruhov dajte 1 lyžičku lekváru do stredu.
    • Prikryte ďalším kruhom cesta, jemne stlačte okraje, aby sa spojili, a vytvarujte šišku. Dobre zatlačte, aby lekvár nevytekal.
    • Nechajte šišky podkysnúť ešte 20 minút.
  4. Smaženie:
    • V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej na 170-180 °C.
    • Šišky smažte z oboch strán dozlatista (asi 2 minúty na každú stranu).
    • Hotové šišky ukladajte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
  5. Dokončenie:
    • Po vychladnutí šišky jemne posypte práškovým cukrom.

Tipy na dokonalé plnené šišky:

  • Lekvár: Používajte hustý lekvár, aby pri smažení nevytekal. Ak je príliš riedky, pridajte doň trošku strúhanky.
  • Tvarovanie: Ak sa obávate, že lekvár vytečie, šišky môžete plniť až po usmažení pomocou cukrárskeho vrecka.
  • Test oleja: Ak nemáte teplomer, skúste do oleja vložiť kúsok cesta – ak sa jemne prská a vypláva, olej je pripravený.

Andrea Hinková – Tarová

Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.