Nie je nič lepšie, ako zahryznúť do mäkučkej šišky a objaviť vo vnútri sladký poklad v podobe domáceho lekváru! Plnené šišky sú ikonickou pochúťkou, ktorú si pamätáme z detstva, a teraz si ich môžete pripraviť sami doma. Nemusíte byť profesionálny cukrár, tento recept je jednoduchý a prispôsobený aj pre úplných začiatočníkov.
Navyše, použitie vášho obľúbeného lekváru zaručí, že každá šiška bude originál. Poďte si spraviť radosť a potešte svojich blízkych týmito voňavými dobrotami!
Recept na plnené šišky s lekvárom
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
- 2 žĺtky
- 60 g rozpusteného masla
- Štipka soli
- Kôra z 1 citróna (voliteľné)
- Domáci alebo kvalitný lekvár na plnenie (napr. marhuľový, jahodový)
- Rastlinný olej na smaženie
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
- Príprava kvásku:
- Ak používate čerstvé droždie, zmiešajte ho s 2 lyžicami cukru, trochou vlažného mlieka a 1 lyžicou múky. Nechajte 10-15 minút kysnúť. Pri sušenom droždí pridajte droždie priamo do múky.
- Príprava cesta:
- Do misy preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli a citrónovú kôru.
- Pridajte žĺtky, rozpustené maslo, vlažné mlieko a kvások (ak ste ho pripravili).
- Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu).
- Tvarovanie šišiek:
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
- Pomocou pohára alebo vykrajovača vytvorte kruhy.
- Na polovicu kruhov dajte 1 lyžičku lekváru do stredu.
- Prikryte ďalším kruhom cesta, jemne stlačte okraje, aby sa spojili, a vytvarujte šišku. Dobre zatlačte, aby lekvár nevytekal.
- Nechajte šišky podkysnúť ešte 20 minút.
- Smaženie:
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej na 170-180 °C.
- Šišky smažte z oboch strán dozlatista (asi 2 minúty na každú stranu).
- Hotové šišky ukladajte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Dokončenie:
- Po vychladnutí šišky jemne posypte práškovým cukrom.
Tipy na dokonalé plnené šišky:
- Lekvár: Používajte hustý lekvár, aby pri smažení nevytekal. Ak je príliš riedky, pridajte doň trošku strúhanky.
- Tvarovanie: Ak sa obávate, že lekvár vytečie, šišky môžete plniť až po usmažení pomocou cukrárskeho vrecka.
- Test oleja: Ak nemáte teplomer, skúste do oleja vložiť kúsok cesta – ak sa jemne prská a vypláva, olej je pripravený.
Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com
- Sladidlá: Prečo si po nich mozog pýta koláč?Myslíte si, že ak siahnete po „zero“ variante, ste na bezpečnej pôde? Že sladidlá sú zdravšou voľbou, pretože neobsahujú kalórie? Pravda je komplikovanejšia – a možno vás prekvapí.
- Nov v Rakovi 25. júna: Čas počúvať svoje srdce a obnoviť svoje vnútorné bezpečie25. júna 2025 nastane nov Mesiaca v znamení Raka – emocionálneho, intuitívneho a rodinne orientovaného vodného znamenia. Táto lunárna fáza prináša možnosť začať odznova, najmä v oblasti domova, rodiny, citových väzieb a sebalásky. V čase novu sa Mesiac stretáva so Slnkom, a my máme šancu zasadiť semienko pre niečo nové – nie navonok, ale hlboko vo vnútri.
- Užite si slnečné leto v záhradeSlniečko, odpočinok, kúpanie a vôňa grilovania – to sú veci, ktoré si väčšina z nás predstaví pri myšlienke leta v záhrade. Prípravu je potrebné zahájiť už na jar. Tak si budete môcť leto na záhrade či terase lepšie užiť. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré z vašej záhrady urobia dokonalú zenovú oázu. Leto v záhrade. Pohodlné… Čítať viac: Užite si slnečné leto v záhrade
- Dnes je letný slnovrat. Odčarujte si negatívnych ľudíLetný slnovrat sa oslavuje takmer od nepamäti. Vzniklo okolo neho množstvo zvykov a rituálov, ktoré znovu ožívajú. Ako ho môžeme využiť vo svoj prospech? Letný slnovrat alebo tiež Svätojánska noc je úzko spojená s ohnivou energiou – so živlom ohňa. Ľudia narodení pod týmto živlom bývajú často pod čiernou mágiou, ale ako iste viete, nie je biela… Čítať viac: Dnes je letný slnovrat. Odčarujte si negatívnych ľudí
- Ako osláviť letný slnovrat: Návrat k svetlu, prírode a sebeLetný slnovrat 2025 nastáva v sobotu 21. júna – využite tento výnimočný deň naplno.