Po bylinkách siahame nielen pri dochucovaní pokrmov, ale aj počas choroby, alebo, ak si chceme spestriť pitný režim. Na Slovensku totiž stále platí, že viac ako pomaranče, či citróny, sú nám v nápojoch blízke typické slovenské bylinky.
Hoci sa v súčasnosti veľa z nás za bylinkárov nepokladá, aj tak nás vždy poteší nájdený štvorlístok. Na Vianoce si dom, či byt zdobíme imelom a po ťažkom dni nie je nič lepšie, ako zmyť zo seba všetky starosti bylinkovým kúpeľom. V každej bylinke sa ukrýva osobitý príbeh, ktorý sme v detstve počúvali od starých mám. Rodinné bylinkové recepty stále patria medzi osvedčené a mnohí z nás majú svoje „preferované“ druhy. Siahame po nich počas rôznych ochorení – niekde najviac dôverujú cibuľovému sirupu, inde sa varí zázvorový čaj, prípadne pripravuje sirup z materinej dúšky.
Materina dúška posilňuje aj chráni
Materina dúška patrí medzi naše najznámejšie bylinky. Pripisujú sa jej nezvyčajné vlastnosti – dokáže vraj dodať odvahu, očistiť priestor a na podporu lásky a vášne sa zvykne viazať do voňavých kytičiek. Zároveň symbolizuje viacero dobrých vlastností: odvahu, energiu, nehu a láskavosť. Materina dúška má posilňujúce, protikŕčové, protizápalové a hojivé účinky, blahodárne pôsobí najmä na tráviacu a nervovú sústavu. Používa sa preto pri nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, nervozite a podráždenosti, telesnej a duševnej slabosti, či pri kŕčoch. Je vhodná aj pri nachladnutí, či zápale mandlí. Posilňuje imunitu, zlepšuje trávenie a pôsobí proti črevným parazitom.
Čarovná moc šípok
Šípky sú plné vitamínu C, ale aj ďalších vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a sacharidov. Tieto látky zlepšujú imunitný systém, trávenie, odvodnenie, detoxikáciu organizmu a zlepšujú jeho celkovú rovnováhu. Zo šípok si môžete pripraviť šípkový čaj alebo šípkový olej. Šípky podporujú imunitu, ochraňujú bunky, vychytávajú voľné radikály z tela, detoxikujú organizmus, podporujú a prečisťujú trávenie, hrubé črevo, zlepšujú pravidelnú stolicu, odstraňujú plynatosť. Ich močopudné účinky odvodňujú nadbytočnú vodu z tela, prečisťujú a podporujú funkciu obličiek a močových ciest. Pôsobia ako prevencia proti vzniku osteoporózy, nakoľko podporujú tvorbu kostného a kĺbového tkaniva, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.
Púpava plná zdravia
Už v 10. storočí sa o liečivých účinkoch púpavy lekárskej zmieňuje arabský lekár Ibn Sina, známy ako Avicenna. Do Ameriky ju priniesli prví kolonisti ako zeleninu a čoskoro ju začali hojne používať aj Indiáni. V Európe sa jej terapeutický význam prvýkrát spomína koncom 15. storočia a Francúzi ju pre jej silu dodnes volajú „leví zub“. V ľudovom liečiteľstve sa bielou šťavou zo stonky púpavy za ubúdajúceho mesiaca odstraňovali bradavice. Jej listy čistia krv, pomáhajú pri trávení a bránia tvorbe žlčových kameňov. Súčasný vedecký výskum navyše ukazuje, že extrakt z púpavy, by mohol byť alternatívou pre liečbu rakoviny, ktorá odoláva chemoterapií. Listy púpav obsahujú dôležité vitamíny a minerály, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú, horčík alebo mangán.
Baza a jej schopnosti
Vedeli ste, že bazu si naši predkovia kedysi veľmi vážili? Mali pred ňou dokonca takú „bázeň“, že bolo zakázané ju vyťať v obave, aby sa jej moc neobrátila proti nim. Baza mala vraj schopnosť vziať na seba súženie a bolesť trpiaceho. Preto na ňu niekedy ľudia vešali šatstvo alebo obväzy chorého. Baza je vhodná pri horúčkach, nakoľko flavonoidy a silice v nej obsiahnuté, zlepšujú potenie, čím pomáhajú znížiť horúčku. Bazové kvety s vysokým obsahom flavonoidov pôsobia pritizápalovo a zvyšujú odolnosť proti infekcií, alergií a rakovinotvorným látkam.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/bylinky/
https://andawell.sk/vyuzite-carovnu-moc-byliniek/
https://andawell.sk/lieciva-sila-byliniek/