
Pokračujeme s receptami na vianočný stôl. Tentokrát je to jednoduchá nebeská vianočná torta.
Ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Nebeská vianočná torta: Potrebujeme
Na cesto:
3 bielky
50 g cukru
110 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g cukru
1 KL Arómy vanilkovej
3 žĺtky
180 g hladkej múky
2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
120 ml mlieka
Na náplň:
1 balenie krémovej náplne čokoládovej
200 ml studeného mlieka
2 zarovnané PL práškového cukru
125 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
2 balíčky fondánu
modrá farba gélová potravinárska
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek
Nebeská vianočná torta: Postup
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s 50 g cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Maslo alebo margarín so 150 g cukru a arómou vyšľaháme dohladka.
Pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou, mlieko a na strednom stupni vyšľaháme dohladka.
Nakoniec zľahka ručne vmiešame tuhý sneh. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
Korpus necháme vo forme vychladnúť.
Náplň pripravíme s mliekom, cukrom a maslom podľa návodu na obale. Korpus 2x pozdĺžne prekrojíme, zlepíme náplňou a slabou vrstvou náplne potrieme vrchnú časť a strany torty.
Tortu odložíme asi na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
Na ozdobenie na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom vyvaľkáme pomocou váľka jeden fondán a tortu ním potiahneme.
Druhý fondán zafarbíme modrou farbou. Na pracovnej ploche poprášenej práškovým cukrom rozvaľkáme pomocou váľka plát s hrúbkou asi 3 mm.
Formičkami vykrajujeme hviezdičky a tortu nimi ozdobíme. Tortu ľubovoľne prikrášlime zdobením.
TIP: Torta chutí lepšie, ak ju necháme v chladničke odležať do druhého dňa.
Čítajte tiež: Orechové sušienky s cukrovou polevou – Recept bez laktózy
http://samanskesviecky.sk
- Sladidlá: Prečo si po nich mozog pýta koláč?Myslíte si, že ak siahnete po „zero“ variante, ste na bezpečnej pôde? Že sladidlá sú zdravšou voľbou, pretože neobsahujú kalórie? Pravda je komplikovanejšia – a možno vás prekvapí.
- Nov v Rakovi 25. júna: Čas počúvať svoje srdce a obnoviť svoje vnútorné bezpečie25. júna 2025 nastane nov Mesiaca v znamení Raka – emocionálneho, intuitívneho a rodinne orientovaného vodného znamenia. Táto lunárna fáza prináša možnosť začať odznova, najmä v oblasti domova, rodiny, citových väzieb a sebalásky. V čase novu sa Mesiac stretáva so Slnkom, a my máme šancu zasadiť semienko pre niečo nové – nie navonok, ale hlboko vo vnútri.
- Užite si slnečné leto v záhradeSlniečko, odpočinok, kúpanie a vôňa grilovania – to sú veci, ktoré si väčšina z nás predstaví pri myšlienke leta v záhrade. Prípravu je potrebné zahájiť už na jar. Tak si budete môcť leto na záhrade či terase lepšie užiť. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré z vašej záhrady urobia dokonalú zenovú oázu. Leto v záhrade. Pohodlné… Čítať viac: Užite si slnečné leto v záhrade
- Dnes je letný slnovrat. Odčarujte si negatívnych ľudíLetný slnovrat sa oslavuje takmer od nepamäti. Vzniklo okolo neho množstvo zvykov a rituálov, ktoré znovu ožívajú. Ako ho môžeme využiť vo svoj prospech? Letný slnovrat alebo tiež Svätojánska noc je úzko spojená s ohnivou energiou – so živlom ohňa. Ľudia narodení pod týmto živlom bývajú často pod čiernou mágiou, ale ako iste viete, nie je biela… Čítať viac: Dnes je letný slnovrat. Odčarujte si negatívnych ľudí
- Ako osláviť letný slnovrat: Návrat k svetlu, prírode a sebeLetný slnovrat 2025 nastáva v sobotu 21. júna – využite tento výnimočný deň naplno.