Na jeho prípravu nepotrebujete mixér.
Potrebujeme:
400 gramov preosiatej hladkej múky
2 kopcovité polievkové lyžice bieleho jogurtu
Droždie (alebo kvások)
1 a pol deci vlažného mlieka
0,5 deci vlažnej vody
1 kávová lyžička cukru
1 kávová lyžička soli
2 polievkové lyžice oleja
Postup:
1. Do misky si dáme mlieko, vodu, droždie a cukor. Všetko dobre premiešame metličkou. Pridáme olej, jogurt a soľ a opäť všetko premiešame.
2. Do takto premiešanej zmesi začneme sypať postupne múku a dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky. Metlička vám postupne nebude stačiť, tak použite na premiešavanie ruky. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré sa ale pekne odlepuje od misy. Posypte ho múkou a nechajte ho na hodinu kysnúť.
3. Po nakysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 5 kusov. Z nich urobte bochníčky. Miešajte systémom, akoby ste balili ponožky. Tak docielite, že cesto dýcha. Bochníčky zakryte a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
4. Medzitým si pripravte plech, a rúru vyhrejte na 250 stupňov Celzia. Bochník trošku rozvaľkajte rukou a potom ho prejdite valčekom na približne 15 cm a 5 – 6 mm hrúbku. Na plech dajte tak dva, maximálne tri, aby mohli počas pečenia narásť. To, koľko sa budú piecť, záleží od vašej rúry. Mne sa osvedčilo tak 8 – 10 minút. V každom prípade ich stále sledujte. Najprv vám pekne narastú do výšky a keď už budú zlatisté, môžete ich vybrať.
Nechajte vychladnúť a môžete servírovať. Napríklad takto :)
Čítajte tiež: Hrnčekový jablkový koláč – Recept
http://www.andawell.sk