Pita chlieb – recept aj pre začiatočníkov

1

Na jeho prípravu nepotrebujete mixér.

Potrebujeme:
400 gramov preosiatej hladkej múky
2 kopcovité polievkové lyžice bieleho jogurtu
Droždie (alebo kvások)
1 a pol deci vlažného mlieka
0,5 deci vlažnej vody
1 kávová lyžička cukru
1 kávová lyžička soli
2 polievkové lyžice oleja

Postup:
1. Do misky si dáme mlieko, vodu, droždie a cukor. Všetko dobre premiešame metličkou. Pridáme olej, jogurt a soľ a opäť všetko premiešame.

2. Do takto premiešanej zmesi začneme sypať postupne múku a dobre premiešame, aby nám nevznikli hrudky. Metlička vám postupne nebude stačiť, tak použite na premiešavanie ruky. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré sa ale pekne odlepuje od misy. Posypte ho múkou a nechajte ho na hodinu kysnúť.

3. Po nakysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 5 kusov. Z nich urobte bochníčky. Miešajte systémom, akoby ste balili ponožky. Tak docielite, že cesto dýcha. Bochníčky zakryte a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.

4. Medzitým si pripravte plech, a rúru vyhrejte na 250 stupňov Celzia. Bochník trošku rozvaľkajte rukou a potom ho prejdite valčekom na približne 15 cm a 5 – 6 mm hrúbku. Na plech dajte tak dva, maximálne tri, aby mohli počas pečenia narásť. To, koľko sa budú piecť, záleží od vašej rúry. Mne sa osvedčilo tak 8 – 10 minút. V každom prípade ich stále sledujte. Najprv vám pekne narastú do výšky a keď už budú zlatisté, môžete ich vybrať.

Nechajte vychladnúť a môžete servírovať. Napríklad takto :)
Čítajte tiež: Hrnčekový jablkový koláč – Recept
http://www.andawell.sk


1 komentár

  1. […] Postup:1. Ošúpeme tekvicu a buď ju pokrájame na kocky alebo nastrúhame. Nakrájame si aj cibuľu.2. Na oleji upražíme cibuľku do sklovita a následne pridáme tekvicu.3. Dáme cukor a celé skaramelizujeme.4. Jemne osolíme a necháme restovať. Na začiatok môžeme pridať trochu vody, ale tekvica si pustí svoju.5. Keď je tekvica polomäkká, pridáme zeleninový bujón. V tejto fáze ju môžete zahustiť Solamylom ( ja to nerobím, tekvica je dosť hustá)6. Dovaríme, rozmixujeme.7. Pridáme smotanu a necháme prevrieť.Čítajte tiež: Pita chlieb – recept aj pre začiatočníkovhttp://www.andawell.sk […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.