Vegánstvo je životný štýl a filozofia. V našich zemepisných šírkach je tento výživový smer skloňovaný stále viac. Jeho zmyslom je vylúčiť zo svojho jedálnička všetky živočíšne produkty získané zo zvierat.
Nejde pritom len o odmietanie samotného mäsa. Vegáni nejedia ani produkty zo zvierat a od zvierat, ako sú vajcia, mlieko a maslo, pretože je to spôsob ako vylúčiť vykorisťovanie zvierat. Tak som si pre vás pripravila vegánsky jablkový koláč. Viac o vegánstve čítajte tu: Veľký prehľad diét – ktorá zaberie?
Viete o tom, že január je mesiac vegánstva?
Vegánsky jablkový koláč – čo na jeho prípravu potrebujeme
Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Potrebujeme:
Na jablkovú plnku:
1 PL rastlinného masla
4 olúpané a na plánky nakrájané jablká
1 PL trstinového cukru
½ KL mletej škorice
na špičku noža muškátový oriešok
Na cesto:
1 PL ľanových semienok
3 PL teplej vody
115 g kokosového oleja
100 g cukru
1 KL Mandľovej arómy Dr. Oetker
3 PL mandľového mlieka
135 g hladkej múky
1 zarovnanú KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
Na plnku:
1 balíček Zlatého klasu bezgluténového Dr. Oetker
400 ml rastlinného mlieka
3 PL cukru
Ešte potrebujeme:
panvicu
elektrický ručný šľahač
tortovú formu (Ø 26 cm)
Postup:
- Na prípravu náplne na panvici rozpustíme maslo. Pridáme plátky jabĺk, cukor, škoricu a muškátový oriešok a krátko opražíme. Odstavíme a necháme vychladnúť
. - Na prípravu cesta zalejeme ľanové semienka teplou vodou a necháme asi 30 minút napučať. Následne zoberieme ponorný mixér a rozmixujeme ich.
V mise vyšľaháme olej s cukrom, arómou, mliekom a rozmixovanými semienkami elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.
Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymazanej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Na cesto rovnomerne nanesieme jablká. - Na plnku uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a ešte horúci nalejeme na jablká a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 35 minút
- Koláč necháme vychladnúť.