V poslednej dobe počujeme čoraz častejšie pojmy ako rastlinná výživa či rastlinná diéta. No koncept výživy založenej na rastlinnom základe nie je novinkou.
Rastlinné diéty sú z veľkej časti vegetariánske. Sú skôr postojom k strave ako takej. Ide o spôsob stravovania, ktorý kladie dôraz na rastlinné potraviny vo forme farebného ovocia a zeleniny, strukovín a celozrnnej stravy.
Čítajte tiež: Hladovanie telu škodí
Čo je to rastlinná výživa?
Väčšia konzumácia rastlinných jedál so sebou prináša viacero už dobre známych výhod. Rastlinné jedlá sú výživné. Znamená to, že poskytujú množstvo živín pri relatívne nižšom kalorickom zaťažení.
Ovocie, zelenina, fazuľa a celozrnné potraviny sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a fytonutrientov. Zároveň neobsahujú žiadny cholesterol.
Väčšina z týchto potravín obsahuje aj dosť vlákniny, ktorá pomáha tráviacemu traktu spracovať jedlo.
Veľká trojka výživy
Proteíny, sacharidy a tuky tvoria „veľkú trojku“ výživy. Potrebujete ich všetky v správnom pomere, aby telo fungovalo tak, ako má a tiež potrebujete živiny vo forme vitamínov a minerálov.
Rastlinné jedlá poskytujú tieto živiny telu spolu s fytonutrientmi, čo sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny v rastlinných jedlách.
Striktné kategórie neexistujú – rastlinná výživa
Väčšina potravín, od rastlinných po živočíšne, však nespadá striktne len do kategórie proteínov, sacharidov alebo tukov, hoci tak o jedle zvykneme uvažovať.
Napríklad, väčšinu kalórií v celozrnných potravinách predstavujú sacharidy, čo môže byť dôvod, prečo sa na hnedú ryžu pozeráte ako na sacharidy.
Celozrnné potraviny sa tiež vyznačujú zdrojom proteínov. Obsahujú aj malé množstvo tukov. Niektorí ľudia považujú orechy za zdroj proteínov, ktorými aj sú, ale obsahujú tiež významné množstvo tuku ako aj vlákniny.
Rastlinné proteíny
Medzi hlavné zdroje rastlinných proteínov patria fazuľa, hrach a šošovica, ale možno sem zahrnúť aj celozrnné potraviny. Celozrnné potraviny sú skôr sacharidy ako proteíny.
Svoje miesto však majú aj v tejto kategórii, nakoľko obsahujú veľmi dôležité aminokyseliny.
Väčšina vegánov vie, že ak chce dosiahnuť dostatočný príjem potrebných aminokyselín (základné stavebné prvky proteínov v tele), musia jesť strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica) ako aj celozrnné potraviny.
Napríklad sója je jednou z mála potravín na rastlinnej báze. Obsahuje všetkých deväť základných aminokyselín, ktoré si ľudské telo nie je schopné vytvárať samé.
Takže popri strukovinách a celozrnných potravinách (ako hnedá ryža, ovsené vločky, quinoa a pod.) môže ísť aj o konzumáciu napríklad sójového mlieka, sójového syra či sójového jogurtu alebo aj proteínových práškov na rastlinnej báze ako sója, hrach, ryža, alebo quinoa.
Rastlinné sacharidy
Táto kategória predstavuje ovocie a zeleninu, ako aj celozrnné potraviny. Takisto aj strukoviny ako fazuľa, hrach a šošovica tiež obsahujú sacharidy, ale primárne sú zdrojom proteínov.
Celozrnné jedlá nie sú len dobrým zdrojom sacharidov – preferovaný zdroj energie pre telo – ale aj výborným zdrojom vlákniny. Zaujímavosťou je, že jediným prírodným zdrojom živočíšnych sacharidov je mlieko. Mlieko vo svojom prirodzenom stave obsahuje laktózu, čo je sacharid.
Rastlinné tuky
Rastlinné tuky nájdeme v potravinách ako orechy, kokos, semiačka, avokádo či olivy.
Do tejto skupiny možno zahrnúť aj výrobky vyrobené z orechových a semiačkových masiel (mandľové, z tekvicových semiačok a pod.) oleje, avokádový olej a olivový olej.
Väčšina ľudí, keď uvažuje o diéte na rastlinnej báze, si predstavuje iba ovocie a zeleninu, no počíta sa aj fazuľa a obilniny.
Bylinky a koreniny používané pri príprave a dochucovaní jedla, sú tiež rastliny. Keď si urobíte prehľad potravín, ktoré počas dňa zjete, je možné, že už teraz konzumujete viac rastlinných potravín, ako si myslíte.
Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition
- Jarný šalát na očistu tela: Svieži recept, plný vitamínov, ktorý si zamilujeteAk hľadáte recept, ktorý je jednoduchý, rýchly a zároveň podporí jarný detox, ste na správnom mieste. Predstavujeme vám jarný šalát s reďkovkami, špenátom, avokádom a citrónovým dresingom, ktorý sa hodí ako ľahký obed, večera alebo príloha k pečenému lososovi.
- Ako sa starať o pleť v lete: Tipy a triky pre zdravú a žiarivú pokožkuLetné mesiace sú časom, kedy naša pleť čelí mnohým výzvam. Intenzívne slnečné žiarenie, vysoké teploty a zvýšená vlhkosť môžu spôsobiť rôzne problémy, ako je spálenie od slnka, dehydratácia či akné. Aby ste udržali svoju pleť zdravú a žiarivú, je dôležité venovať jej špeciálnu starostlivosť. V tomto článku sa dozviete, ako sa starať o pleť v… Čítať viac: Ako sa starať o pleť v lete: Tipy a triky pre zdravú a žiarivú pokožku
- Vitamín U proti žalúdočným vredomVedeli ste, že vitamín U pomáha predchádzať žalúdočným a dvanástnikovým vredom? Je tiež skvelým pomocníkom pri podráždenej sliznici žalúdka, nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a pri refluxe. Vitamíny sú esenciálne látky, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Jedným z menej známych, ale veľmi dôležitých vitamínov je U. Tento článok vám poskytne komplexné informácie o vitamíne U, jeho benefitoch, zdrojoch, dávkovaní a ďalších dôležitých aspektoch. … Čítať viac: Vitamín U proti žalúdočným vredom
- Ozempic: Zázračná tabletka, alebo len most k zmene? Recenzia knihy Johanna Hariho „Zázračné lieky“Kniha „Zázračné lieky“ od Johanna Hariho je strhujúce a mimoriadne aktuálne dielo, ktoré sa číta prakticky samo. Od prvých strán ma vtiahla vďaka Hariho majstrovskému štýlu písania a jeho schopnosti prepojiť komplexnú tému s hlboko osobným príbehom. Táto kniha ma presvedčila o tom, že ide o zásadné dielo pre každého, koho zaujíma obezita, naše zdravie a spoločenské vplyvy. A Ozempic.
- Piatok 13 – prečo máme strach z tohto dátumu?Je piatok 13 naozaj nešťastný dátum? Z numerologického hľadiska určite nie. Skôr mýty, povery a vysvetlenie rôznych udalostí prispievajú k tomu, že sa počas tohto dátumu vo Vesmíre zhmotňuje strach a ľudia si ho aj sami vedome či podvedome programujú. Psychológovia dokonca majú pomenovanie pre strach z tohto dátumu – saparaskavedekatriafóbia čiže špeciálna forma triskaidekafóbie. Poverám veríme vtedy, keď máme… Čítať viac: Piatok 13 – prečo máme strach z tohto dátumu?