Vitamín U proti žalúdočným vredom

0
Vedeli ste, že vitamín U pomáha predchádzať žalúdočným a dvanástnikovým  vredom? Je tiež skvelým pomocníkom pri podráždenej sliznici žalúdka, nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a pri refluxe.  

Vedeli ste, že vitamín U pomáha predchádzať žalúdočným a dvanástnikovým  vredom? Je tiež skvelým pomocníkom pri podráždenej sliznici žalúdka, nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a pri refluxe.  

 Vitamíny sú esenciálne látky, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Jedným z menej známych, ale veľmi dôležitých vitamínov je U.

Tento článok vám poskytne komplexné informácie o vitamíne U, jeho benefitoch, zdrojoch, dávkovaní a  ďalších dôležitých aspektoch. 

Vitamín U nie je síce tak populárny, ako jeho súkmeňovci, avšak jeho benefity vás možno prekvapia. Kapusta a najmä šťava z nej tiež nadobudne nový rozmer.

História vitamínu U sa spája s liečbou peptických vredov 

Vitamín U nie je síce tak populárny, ako jeho súkmeňovci, avšak jeho benefity vás možno prekvapia. Kapusta a najmä šťava z nej tiež nadobudne nový rozmer. Pochopíte aj, prečo je dôležité  vitamín U zaradiť ho do svojej preventívnej rutiny. 

Čo je vitamín U? 

Vitamín U, tiež známy ako S-metylmethionín (1), je zlúčenina, ktorá bola objavená v 50. rokoch minulého storočia. Aj keď nie je skutočným vitamínom, často sa nazýva vitamínom kvôli jeho významným benefitom. 

Chemicky ide o derivát aminokyseliny metionínu, ktorý je známy svojimi ochrannými  účinkami na tráviaci systém.  

Jeho niekdajšie užívanie bolo určené na liečbu peptických vredov.(2) Vitamín U bol  prvýkrát objavený Dr. Garnett Cheneyom na Stanfordskej univerzite. Dr. Cheney zistil, že šťava z kapusty má liečivé účinky na vredy žalúdka, čo viedlo k objaveniu  tejto zlúčeniny. 

Odvtedy prebehlo množstvo štúdií, ktoré potvrdili jeho benefity pre tráviaci trakt a  ďalšie systémy tela.

Podľa jednej štúdie bol (3)  vitamín U podávaný ako surová kapustová šťava pacientom s nekomplikovaným peptickým vredom účinnejší v porovnaní so  štandardnou liečbou. 

Dôkazom terapeutického prínosu vitamínu U bolo rýchle zmiernenie symptómu  bolesti bez použitia akéhokoľvek stanoveného plánu symptomatickej liečby a čas  hojenia bol podstatne kratší, ako pri pacientoch, ktorí používali „štandardné“ (4) typy  diét a liekové terapie. (5)

Vitamín U, tiež známy ako S-metylmethionín (1), je zlúčenina, ktorá bola objavená v 50. rokoch minulého storočia. Aj keď nie je skutočným vitamínom, často sa nazýva vitamínom kvôli jeho významným benefitom. 

 

Aké sú účinky vitamínu U

Vitamín U ponúka širokú škálu benefitov, od podpory zdravia tráviaceho systému cez detoxikáciu organizmuzlepšenia zdravia kože až po významné protizápalové účinky

Navyše môže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov

5 najdôležitejších účinkov vitamínu U 

1. Podpora zdravia tráviaceho systému 

Vitamín U je známy svojimi ochrannými účinkami na tráviaci systém, najmä pri liečbe  a prevencii vredov žalúdka a dvanástnika. 

Pomáha zmierňovať príznaky gastrointestinálnych ochorení, podporuje hojenie  sliznice žalúdka a môže zlepšiť celkové zdravie tráviaceho traktu. 

2. Detoxikácia organizmu

Podporuje detoxikačné procesy v pečeni, čo pomáha odstraňovať škodlivé toxíny z tela. Pravidelná konzumácia vitamínu U môže prispieť k lepšiemu fungovaniu pečene, znížiť záťaž toxických látok a tým zlepšiť celkovú energiu a vitalitu.

3. Zlepšenie zdravia kože

Vitamín U má pozitívny vplyv na zdravie kože. Pomáha pri liečbe kožných problémov, ako sú akné a ekzémy. Podporuje aj rýchlejšie hojenie rán.

Jeho protizápalové vlastnosti môžu zmierniť zápalové procesy v koži a zlepšiť jej celkový vzhľad.

Štúdie na zvieratách ukázali, že aplikovanie vitamínu U priamo na ranu urýchľuje proces hojenia a funguje ako katalyzátor na rýchlejšie uzatváranie rán. (6)

4. Protizápalové účinky

Vitamín U má výrazné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú znížiť zápal v tele. Tieto vlastnosti sú užitočné najmä pre ľudí s chronickými zápalovými ochoreniami, ako je artritída, a môžu prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia a pohody.

5. Môže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov

Triglyceridy sú typom tuku, ktorý sa ukladá v tukových bunkách tela. Jeho zvýšené hladiny predstavujú riziko pre vznik srdcovo-cievnych ochorení.

Vitamín U môže byť nápomocný pri prevencii tvorby tukových buniek. A tiež pri znižovaní hladín triglyceridov.

Výsledok štúdie (9) preukázal, že keď pacienti dostávali denne 1 500 miligramov vitamínu U vo svojej strave, hladiny triglyceridov zostali konštantné a došlo k zvýšeniu HDL cholesterolu (tzv. dobrý cholesterol), čo znižuje riziko srdcovo cievnych ochorení. 

Koľko vitamínu U potrebujete za deň? 

Odporúčaná denná dávka vitamínu U nie je presne stanovená. Nejde totiž o klasický vitamín. Väčšina odborníkov odporúča konzumovať dostatočné množstvo  zeleniny bohaté na túto zlúčeninu.

K dispozícii sú aj doplnky výživy s vitamínom U.

Vedľajšie účinky sú zriedkavé, no pri nadmernom užívaní doplnkov môže dôjsť k  miernym tráviacim problémom. 

Nedostatok vitamínu U 

Nedostatok vitamínu U sa prejavuje u ľudí, ktorí nekonzumujú potraviny, ktoré ho  obsahujú. Jeho nedostatok vedie ku kyslosti, ktorá môže spôsobiť žalúdočné vredy  alebo iné žalúdočné problémy. 

Záver 

Kapusta, spolu s ďalšími zeleninami bohatými na vitamín U, ako sú ružičkový kel, brokolica, zeler a špenát, ponúka množstvo zdravotných benefitov, ktoré by ste  určite nemali prehliadať. 

Vitamín U je kľúčový pre ochranu a hojenie sliznice žalúdka a dvanástnika,  podporuje zdravie tráviaceho systému, detoxikáciu organizmu a zmierňuje zápaly. 

Za zmienku určite stojí aj jeho ďalší benefit a tým je podpora imunitného systému.  Pravidelná konzumácia vitamínu U môže prispieť k posilneniu imunitného systému, čo pomáha telu efektívnejšie bojovať proti infekciám a chorobám. 

Ak hľadáte doplnkové zdroje vitamínu U, zvážte aj užívanie výživových doplnkov. Môžu byť užitočné najmä vtedy, ak nemáte dostatočný prísun vitamínu U zo stravy.  Alebo ak potrebujete zvýšiť jeho príjem na podporu tráviaceho zdravia. 

Upozornenie:
Nato, aby sa preukázali preventívne a liečivé účinky vitamínu U, sú potrebné ďalšie štúdie.

Vítamín U nájdete ako výživový doplnok, nie ako liečivo.

Výživové doplnky spadajú pod Zákon o potravinách. Úradu verejného zdravotníctva musí jeho výrobca alebo distribútor doložiť len potvrdenie o zdravotnej nezávadnosti.

Zdroje: 

  1. https://www.medicinenet.com/vitamin_u_what_is_it_health_benefits_and_sources/article.htm
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822321303960?via%3Dihub
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1521464
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14782068/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110751/
  7. https://www.healthkart.com/connect/diet-plan-to-control-high-blood-pressure/bid-4478
  8. Čo je vitamín U? Počuli ste o tom? – Potravinárstvo (foodism.xyz)
  9. Cholesterol Management: Lower, Treat, and Prevent High Cholesterol (medicinenet.com)

Autorka článku: Andrea Hinková Tarová

Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.