Púpava a jej využitie v domácnosti

0

Púpava rastie na jar na takmer každej lúke. A nie je to burina. Či ide o púpavu lekársku alebo divoko rastúcu púpavu, má naozaj viacero využití. Je jedlá, takže sa z nej dajú robiť šaláty, pripravovať čaj, či tinktúra. A použiť ju môžete aj do sviečky.

Púpava a jej účinky


Obsahuje veľa vitamínu C a aj niekoľko vitamínov skupiny B. Púpava obsahuje horkú látku taxarín, ktorá je zdraviu prospešná.

Používa sa najmä pri žalúdkových problémoch, pri poruchách v pečeni a čreve. Vďaka tomu, že je púpava ľahko stráviteľná, a obsahuje tiež vysoký obsah inulínu, má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi.

Éterické oleje, ktoré sú obsiahnuté v púpave, môžu tlmiť rast baktérií a tiež vírusov. Je vhodná aj pre tehotné ženy a pozor, aj pre ženy, ktoré chcú otehotnieť.

Vitamín B totiž pomáha predchádzať vrodeným chybám u nenarodeného dieťaťa.
Čítajte tiež: Máme radi bylinky

A teraz poďme k jej využitiu v kuchyni.

Púpava – ČAJ z nej

Púpava prospieva aj obličkám, nakoľko podporuje vylučovanie tekutín von z tela. Púpavový čaj chráni aj pred zápalmi močového mechúra.

Príprava čaju:
Potrebujeme:
Púpavové kvety alebo koreň

Postup:
Mladé rastlinky (najlepšie zbierané v apríli) umyte pod tečúcou vodou
Ak robíte čaj z kvetov, zalejte 8 – 10 350 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 5 minút.

V prípade, že si idete pripraviť čaj z koreňov, nechajte ich najprv vysušiť.
Vysušené nakrájajte na drobno a dajte do rúry na 150 -200 C, najlepšie na 2 hodiny.
Následne povarte polievkovú lyžicu zmesi v 350 ml vody a povarte okolo 5 minút.
Pred konzumáciou dochuťte medom.
Čítajte tiež: Deväť bylín, ktoré naštartujú telo i dušu

TINKTÚRA


Macerát z koreňov púpavy priaznivo pôsobí na pečeň, pankreas a žlčník. Znižuje hladinu cukru v krvi, takže sú môžu konzumovať aj cukrovkári.

Postup prípravy:
1 čajovú lyžičku koreňa dajte na noc do štvrť litra studenej vody.
Na ďalší deň zohrejte vodu do bodu varu a následne sceďte.
Pite po dúškoch pol hodinu pred raňajkami a pol hodinu po raňajkách.

ŠALÁT z púpavy


Listy púpavy obsahujú 2 krát viac železa ako špenát a tiež vitamín C. Púpavu preto môžeme pridať do akéhokoľvek šalátu a keďže je púpava jedlá, aj zjesť.
Čítajte tiež: Máme radi bylinky 2

SVIEČKA


Pozrite si video
Sviečky si môžete kúpiť tu: http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.