V gastronómii platí, že čím je jedlo jemnejšie a chuťovo nekomplikovanejšie, tým ušľachtilejšie víno sa k nemu hodí. Ale ktoré si vybrať? Spýtali sme sa renomovaného someliéra Juraja Kordiaka z vinárstva HUBERT J.E., ktorý snúbil lahodné slovenské vína značky Vitis Galéria s modernými receptami.
Ako si teda správne vybrať víno k jedlu?
Grilovaný losos na anglickej zelenine „v znamení rosé“
Ryby obvykle kombinujeme s bielym vínom, ale chuť šťavnatého lososa excelentne podčiarkne ľahká Frankovka modrá rosé. Párovanie vína s jedlom sa môže zdať ako náročná disciplína, no farba vám môže byť veľkou pomôckou. Grilovaný ružový losos obohatený o kvapky citróna a sladkú zeleninu skvelo dopĺňa ružové víno z radu Vitis Galéria s prívlastkom neskorý zber. Dodáva mu jedinečnú eleganciu v chuti a príjemnú ľahkosť, ktorú musíte vyskúšať.
Kurací steak s hubovou omáčkou a „pán Müller“
Hydina je najčastejšie používané mäso v rôznych druhoch receptov. Najkvalitnejšie kuracie mäso, steak, sa najlepšie snúbi s odrodou Müller Thurgau, kabinetným vínom z portfólia prívlastkových Vitis Galéria. Vo víne je cítiť vyšší zvyškový cukor, jemnú lipovinu a nasladlé tóny. Práve tie dokonale ladia s hubovou omáčkou s jemným smotanovým nádychom, ktorý sa tiež javí na záver v chuti vína. Stačí si ho len poriadne vychladiť a gastronomický zážitok je na svete.
Pečené rebrá s BBQ omáčkou „jedine s Rizlingom“
Kto nemá rád túto pochúťku? Práve k nej najviac ladí prvotriedny Rizling rýnsky, neskorý zber Vitis Galéria. Má vyššie kyseliny, ktoré napomáhajú tráveniu pri mastnejšom jedle akým pečené rebrá bezpochyby sú. Vyváženosť Rizlingu rýnskeho a servírovaného pokrmu je viac ako ideálna. Keď si raz doprajete túto chutnú kombináciu inak si ju už servírovať nebudete.
Čokoládový fondán Dunaj
Klasické a čokoládové recepty nie je vôbec jednoduché snúbiť s vínom. Pri obľúbenom čokoládovom fondáne však padla voľba na červené plné víno odrody Dunaj z kolekcie odrodových vín Vitis Galéria a bol to priamy zásah. Dunaj má čokoládové tóny, ovocnosť a svojráznu chuť. Harmónia medzi ním a čokoládovým fondánom je priam neskutočná. Ak si chcete vychutnať zákusok ako panie z francúzskej reštaurácie uistite sa, že váš čokoládový fondán je teplý a víno neprechladené. Skvelú chuť budete mať tak zaručenú!
Hokkaido polievka ladí s Rulandským
Mysleli ste si, že k polievkam sa víno nehodí? Omyl! Obľúbená krémová hokkaido polievka je v spojení s Rulandským šedým z kolekcie Vitis Galéria ešte chutnejšia. Rulandské šedé neskorý zber má atypickú chuť vďaka tónom po zrelých hruškách a jablkách, ktoré dokonale súznejú s tekvicovou polievkou. Vychutnajte si túto neodolateľnú chuť plnými dúškami.
Recepty a jedlá boli vytvorené v spolupráci s Agropenziónom 7 divov, Dolná Krupá www.7divov.sk
Foto: Pavol Cibula, Vitis Galéria www.vitis.sk a www.najnapoje.sk
Slovenské odrodové a prívlastkové vína Vitis Galéria žnú úspechy na mnohých prestížnych vinárskych súťažiach:
- Vitis Galéria Rulandské šedé, neskorý zber 2020 1 x Gold Medal Biel Vinalia, 3 x Silver medal Vitis Aurea Modra, Gustus Juvenlis, Vino Show Bojnice
- Vitis Galéria Rulandské biele 2021 6 x Silver Medal Vinále Topoľčianky a Vínne trhy Pezinok a Gustus Juvenlis, Terrawag Šaľa, Vino Tirnavia, Bojnice
- Vitis Galéria Rizling rýnsky neskorý zber 202 – 2 x Silver Medal Biel Vinalia, zeleneč
- Vitis Galéria Tramín červený 2021 1 x Gold Medal Vino show Bojnice, 1 x Silver Medal Vienále Topoľčianky