Ako na dokonalú grilovačku? Poradí vám Marcel Ihnačák

0
Všetko na gril nájdete v predajniach Lidl

Grilovačka a jej sezóna je zahájená.  Z nejedného dvora už rozvoniavajú chutné delikatesy, ozýva sa smiech a noci sú o kúsok mladšie. Radi by ste svoje grilovacie schopnosti a kombinácie povýšili? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim článkom.

Dopriať si zážitky, ktoré sa zapíšu do vašich osobných dejín, nebolo nikdy jednoduchšie. Odložte všetky rušivé elementy 21. storočia. Najmä mobilné telefóny.

Pustite k sebe všetky vône, chute, energie. Vnímajte tých, ktorých máte nablízku a navzájom si načúvajte. Grilovačka.

Grilovačka

Spôsoby grilovačky

Vedeli ste, že existujú dve základné metódy grilovania? Hovoríme o tzv. priamom a nepriamom spôsobe. Znie to trochu ako poučka, no taká, ktorá sa v praxi naozaj vyplatí.

Pre malé, nie príliš hrubé kúsky mias, rýb či zeleniny je vhodnejšie zvoliť práve ten prvý – priamy.  

Ako to funguje?

Potraviny, ktoré si chcete pripraviť, uložíte priamo nad rozohriatu pahrebu. Spôsob je ideálny na grilovanie klobás, hydiny, steakov, rybích filiet, ale aj mletého mäsa, zeleniny a pečiva.  

Nachystať takto môžete aj veľmi obľúbené syry, ktoré viete doplniť chutnými omáčkami z brusníc, prípadne domácim džemom zo sezónneho ovocia.

K nestarnúcej klasike patrí Camembert, ktorý je na gril najvhodnejší. Prípadne Halloumi.

Potraviny pripravované touto metódou obrátite počas grilovania len jeden raz. Čo sa týka umiestnenia roštu, mal by byť približne 10 – 15 cm nad pahrebou.

Grilovacia sezóna je zahájená. Ako správne grilovať?

Grilovačka – nech žije barbecue

Väčšie kusy mäsa, ktoré potrebujú ostať na grile o čosi dlhšie, neostanú na ocot. Pre ne je tu barbecue metóda, alebo teda nepriame grilovanie. V čom je rozdiel? Jedlo sa nekladie priamo nad zdroj tepla.

Uhlie rozhrňte po stranách. Pochutiny poukladajte na tácku a uložte ju na rošť ponad uhlie. Gril si prikryte poklopom. Zabezpečíte tým, že teplo bude sálať na spodnú stranu veka a od nej sa odrazí späť. To spôsobí, že pečenie bude rovnomerné.

Nepriamym grilovaním najlepšie naservírujete hydinu s kosťami, rebierka, krkovičku a väčšie kotlety. Piecť by sa mali dlhšie ako 25 minút.

Grilovačka – plody vašej záhradky nájdu svoje využitie

Čo ale nesmie chýbať správnej grilovačke? Zelenina! Najčerstvejšia, plná farieb a tvarov.A tiež chrumkavé pečivo a rôzne omáčky, ktorými dosiahnete nielen konečnú chuť jedla, ale aj atraktívne vyzerajúci tanier. Na svoje si príde aj ten najnáročnejší jazýček.

Nebojte sa experimentovať, využite aj bylinky, ktoré vám rastú v záhradke. Pažítka, bazalka, mäta alebo iné voňavé dary prírody ozvláštnia vaše chute a potešia i vaše oči.

Ako správne grilovať?

Cestou na gril

Kúpite si mäso, čo teraz s ním? Umyť ho? Osušiť? „Mäso opláchnite, ak teda nie je marinované. Následne ho zľahka osušte a opracujte. Povykrajujte nežiaduce tvrdé časti, šľachy. Môžete si ho aj jemne naklepať,“ hovorí o prvých krokoch príravy Marcel.

Naložte s mäsom mediteriánsky

„Marinovanie mäsa patrí k akýmsi základným krokom grilovačiek. Uprednostňujem stredomorský – meditariánsky štýl. Olivový olej, soľ, korenie a pestrá skladba byliniek zabezpečia lahodnejšiu chuť.

Povedzme rozmarín, tymian, cesnak a podobne. Všetko s mierou a chutne.

Chutné sú aj paprikové marinády. Základ je, ako ste si isto domysleli – paprika. Okrem toho ju viete nakombinovať s kečupom, horčicou, a teda hotovými produktami. Najlepšie, ak si pripravíte a naložíte svoje kulinárske dielo večer pred dňom D,“ vysvetľuje šéfkuchár.

So soľou treba narábať opatrne, aby ste to neprehnali. „Ja osobne si myslím, že mäso je chutnejšie, ak sa nasolí už cestou do marinády. Niektorí uprednostňujú solenie až vo finále. Podľa mňa sa určite lepšie prepoja chute v predstihu.“

Nielen chuť, ale aj krásne vône prilákajú vášho suseda

Ako dosiahnete príjemnú vôňu a chuť, ktorá vás osloví? Marcel odporúča napríklad citrusové plody. Pokiaľ sú citrusy chemicky ošetrené, sparte ich horúcou vodou a následne použite ich kôru.

Grilovačka – Ako zistiť, že mäso je už hotové?

Úplne jednoducho. Dotykom prsta. „Ugrilované mäso by malo byť pružné. Ak je surové, je úplne mäkké a dotyk vášho ukazováka by v ňom zanechal jamku.

Niekto to rieši teplomerom, no grilovačky by mali byť uvoľnené a mali by ste si vystačiť so základnou výbavou ako kliešte, vidlička a kvalitný ostrý nôž,“ dodal Ihnačák.

Po ugrilovaní mäsa ho treba 2-3 minútky nechať chvíľku odpočinúť a zakryť alobalom. Prečo? Podarí sa vám tak uchovať mu šťavnatosť. Ak by ste ho dali hneď na tanier a zarezali doň, vytečie vám šťava a to predsa nechcete.

Raja na grile Ihnačáka

Marcel je skúsený šéfkuchár a pri grile je kamarát s rôznorodým jedlom. Medzi jeho obľúbené ale patria ryby. „Najlepšie, ak je vybraný druh ryby trošku väčší a naje sa z nej celá rodina. Pri grilovaní by sme mali dbať najmä o čerstvosť.

Dvoj až trojdňová už nie je taká chutná a sú s ňou patálie. Koža je premočená a prilepuje sa na rošt. Marinovať ryby nie je správna voľba.

V jednoduchosti je krása, a preto sa spoľahnite na klasiku citrusy, soľ, korenie, olej, prípadne staré známe bylinky.

Na grile som mal už naozaj všeličo. Napríklad aj raju. Postup a podstata však zostáva rovnaká bez ohľadu na druh.“

Zdroj: Kuchyňa Lidla
Foto: Lidl a http://www.pexels.com

  • Pigmentové škvrny – zbavte sa ich!
    Pigmentové škvrny patria medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa ženy od určitého veku stretávajú. Prejavujú sa predovšetkým na tvári, krku, výstrihu a chrbtoch rúk. Často býva používaný výraz „starecké škvrny“, pretože kvôli nim pokožka vyzerá staršia. A keď škvrny nadobudnú tmavšiu, hnedú farbu, zbavíte sa ich už ťažšie. Venujte im preto zvýšenú pozornosť už pri ich vzniku.… Read more: Pigmentové škvrny – zbavte sa ich!
  • Milujete vzory?
    Logá, batika… Tieto vzory vyskúšajte túto jeseň! Budú sa nosiť veľké logá, batikovavé vzory a tiež exotické motívy. Ako nosiť vzory? Logá nájdete všade Nájdete ich naozaj všade. V rôznych farbách, veľkostiach, materiáloch a tiež na rôznych modeloch oblečenia. Tričká, spodná bielizeň, ponožky, nohavice, topánky, svetre, kabáty… Všetko čo má niečo spoločné s módou podľahlo trendu… Read more: Milujete vzory?
  • Mabon prináša temnejšiu časť roka
    Prvý jesenný deň bude sa začne 22.septembra a s ním prichádza aj jesenná rovnodennosť. Znamená to, že deň a noc budú rovnako dlhé. Jesenná rovnodennosť prináša aj sviatok MABON. Mabon – sviatok jesennej rovnodennosti slávili už najstaršie civilizácie. Je slávnosťou zberu úrody a narovnania kozmických síl. Prináša rovnováhu svetla a tmy. Čo môžete urobiť pre seba počas sviatku… Read more: Mabon prináša temnejšiu časť roka
  • Hrnčekový jablkový koláč – Recept
    Už neviete, čo piecť? Tak vyskúšajte šťavnatý a úplne skvelý hrnčekový jablkový koláč. U nás sa po ňom tak zaprášilo, že mi na fotenie zostali len tieto dva kúsky :) Potrebujeme: 5 veľkých jabĺk2,5 hrnčeka polohrubej alebo špaldovej múky1 hrnček kryštálového alebo trstinového cukru1 hrnček vlažného mliekaPol hrnčeka oleja2 lyžice kakaa2 vajcia1 Vanilínový cukorŠkorica (dala… Read more: Hrnčekový jablkový koláč – Recept
  • Pripravte záhradu na jeseň
    Záhrada na jeseň. Skôr ako ju začnete pripravovať na zimu, nezabudnite ju upratať. Posledné teplé dni sú ako stvorené na prácu v záhrade. Prinášame vám tipy, ako s ľahkosťou zvládnuť jesenné upratovanie záhrady. Záhrada na jeseň – zhrabte popadané lístie Záhrada na jeseň. Snažte sa listy zhrabovať pravidelne, aby sa pod nimi nevytvorila pleseň. Tá by mohla… Read more: Pripravte záhradu na jeseň

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.