Grilujte zdravo!

1

Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Poradíme vám, ako grilovať zdravšie, aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať. Grilujte zdravo.

Tiež patríte k milovníkom letného grilovania? Potom pre vás máme dve správy. Začneme tou zlou, grilovanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy pokrmov, pretože sa počas neho môžu vytvárať nevhodné zlúčeniny.

Tieto procesy vznikajú prevažne grilovaním mäsa a mäsových produktov, ale nevyhýbajú sa ani grilovanej zelenine.
Čítajte tiež: Ktoré bylinky sa hodia na grilovanie?

Grilujte zdravo – ako obmedziť tvorbu nezdravých zlúčením

Prejdime k tej druhej správe. Našťastie pre nás bude o niečo pozitívnejšia. Tvorbu nezdravých zlúčenín môžeme zásadne obmedziť, ak dlhšiu dobu, najlepšie cez noc alebo aspoň niekoľko hodín mäso marinujeme v tekutých zmesiach bylín a korenia. Platí to predovšetkým o rozmaríne, kurkume a tymiane, ale nápomocný je aj cesnak, oregano a mnoho ďalších.

„Pamätajte, že čím viac mäso grilujete, tým väčšia koncentrácia škodlivých látok sa v ňom tvorí, takže dávajte prednosť mäsu menej alebo stredne prepečenému.

Opatrne však s hydinovým mäsom, ktoré sa pri letných teplotách ľahko kazí a po pohodovom posedení s priateľmi hrozí možnosť bakteriálnej nákazy,“ upozorňuje Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, http://www.naturhouse.sk.

Grilované mäso nejedzte s chlebom ani pečenými zemiakmi, aby ste obmedzili tvorbu karcinogénnych zlúčenín, ktorú podporuje kombinácia tuku, bielkoviny a sacharidov. Radšej si ugrilujte kopec zeleniny, ktorú vzhľadom k možnej tvorbe akrylamidov doplňte ešte čerstvou zeleninou.

Grilujte huby, cibule, paradajky a cukety, ktoré môžete zabaliť do alobalu a preložiť ich sušenou šunkou. Pre zmenu môžete grilovať polentu alebo kukuričnú tortilu.

Ugrilujte si aj dezert


Namiesto zmrzliny vytvorte kebaby s ananásom, hruškami, nektárinkami, jahodami alebo dokonca aj červenými melónmi. Rozpusťte 70% čokoládu a pokvapkajte ovocné špízy horúcou čokoládou.
Čítajte tiež: Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanie

Grilujte zdravo – zásobte sa antioxidantmi


Po jedle si dajte pohár s bobuľovým ovocím a namiesto alkoholu popíjajte jemný zelený alebo biely čaj. Že je na neho v lete príliš horúco? Tak skúste ľadový. Rovnako tak poslúži džbánok s nápojom s výťažkami zo zeleného čaju, do ktorého ste na dochutenie pridali krájanú limetu, pomaranč alebo citrón, vložili mätu alebo medovku zo záhradky a prípadne doplnili trochou ľadu.

Pozor na zakúpené dresingy a barbecue omáčky


Spravidla majú v sebe mnoho cukru. Ľahko si vytvoríte vlastnú verziu z balzamika, cesnaku, bazalky a olivového oleja. Namiesto červeného mäsa zmixujte lososa s horčicou. Pridajte šalotku, estragón alebo inú dostupnú bylinku, soľ a čierne korenie. Vytvorte placičky a grilujte asi dve minúty z každej strany.

„Na kuracie prsia naneste marinádu z medu, olivového oleja, cesnaku, bazalky, šafranu alebo kurkumy, tymianu, kajenského korenia, oregana, soli, šalvie a petržlenu.

Až pripravíte tento plátok na grile (asi 10 minútovým opečením z každej strany), môžete byť pokojnejší. Bylinky skvelo chutnajú a hlavne vás ochraňujú,“ odporúča Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Grilujte zdravo – Grilovaná špargľa

Suroviny:
– zelená alebo biela špargľa (bielu nezabudnite ošúpať)
– kvalitná šunka (95 % mäsa)
– kapary
– kvalitný syr na strúhanie

Postup:
1. Špargľu dajte povariť na 2-3 minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť.

2. Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky – hrubšie stonky špargle baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po 2 až 3 kusoch. Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť do rúry na 10 minút na 180 ° C.

3. Chvíľu pred dopečením posypte kaparami a strúhaným syrom a nechajte ešte 3 až 5 minút dopiecť, aby sa syr roztiekol.

Plnené šampiňóny 

Suroviny:
– menšie šampiňóny
– kvalitná šunka (95 % mäsa)
– paradajky
– cibuľa
– kvalitný syr na strúhanie
– vajíčko
– balzamiková redukcia

Postup:

1. Šampiňóny očistite a odstráňte nožičky, aby vznikol priestor pre naplnenie. Na troche olivového oleja si pripravte náplň.

2. Na cibuľke orestujte nožičky šampiňónov, pokrájané paradajky, nakrájanú šunku, ochuťte balzamikovou redukciou a spojte vajíčkom, zmes nechajte jemne nedorobenú, pretože sa ešte bude zapekať.

3. Pripravenou zmesou naplňte šampiňóny a dajte grilovať do rúry alebo na gril na 10 minút, potom posypte syrom a ešte pár minút grilujte, než sa syr rozpustí.

Náš tip: Rovnakou náplňou môžete naplniť aj paradajky a pripraviť tak 2 jedlá.

Plnené kalamáre 

Suroviny:
– čerstvé kalamáre
– šunka prosciutto
– syr podľa chuti (pecorino, plesňový, plátkový)
– cesnak
– olivový olej
– himalájska soľ
– zmes talianskych byliniek


Postup:
1. Kalamáre najskôr zbavte vnútorností zatiahnutím za hlavičku s chápadlami, vyberte aj kosť a zvyšok vnútorností palcom vytlačte. U väčších kalamárov môžete od hlavičky odrezať vnútornosti a hlavičku použiť pri grilovaní k uzavretiu kalamára.

2. Pripravené kalamáre umyte a naplňte syrom a šunkou, pre chuť pridajte do náplne aj plesňový syr a na záver naplňte kalamáre cesnakom.

3. Kalamáre naplňte do 2/3, pretože pri grilovaní sa zmenšia a náplň by vytiekla.

4. Naplnené kalamáre ochuťte himalájskou soľou, talianskymi bylinkami, zvyšným cesnakom a polejte olivovým olejom, nechajte chvíľu odpočinúť.

Kalamáre grilujte na 150-200 ° C, polejte ich zvyškom oleja a počas grilovania otáčajte, aby boli kalamáre opečené do ružova.

5. Podávajte s grilovanou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.

Plnený melón 

Suroviny:
– žltý melón
– čučoriedky
– maliny
– biely jogurt do 3 % tuku
– sušienky FIBROKI alebo cereálie FIBROKI


Postup:
1. Melón rozpoľte, vyberte kôstky a zvyšok dužiny vydlabte a pokrájajte. Polovičky melóna naplňte vydlabanou dužinou, malinami a čučoriedkami. Zalejte bielym jogurtom, ktorý môžete prisladiť lyžičkou medu.

Zdroj: NATURHOUSE

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.