Ktoré bylinky sa hodia na grilovanie?

2

Ideálny spôsob ako tráviť voľný čas vonku s priateľmi alebo rodinou je grilovanie. Čo potrebujete k dobrej grilovačke? Rozpálený gril, voňavé jedlá a príjemnú atmosféru. Pre dosiahnutie chutného a zdravého výsledku sa nechajte inšpirovať našimi zaujímavými tipmi. Bylinky na grilovanie.

Priame grilovanie


Základom pre skvelý gastronomický zážitok je spoľahlivý gril, kvalitné suroviny a čerstvé bylinky.
Čítajte tiež: Baklažánový burger s Tzatziki – Recept na grilovanie


Tipy grilov


Správny gril pre vás si môžete vybrať z viacerých možností. Plynové a elektrické prístroje sú vhodné do priestorov, v ktorých je zakázané zakladať oheň, ako napríklad na balkónoch. Klasickou a stále veľmi obľúbenou voľbou sú grily na drevené uhlie. Ako palivo môžete použiť drevené uhlie z tvrdého dreva alebo brikety z dreveného uhlia.

Pre dosiahnutie optimálnej arómy sa odporúča vyskúšať kombináciu uhlia s briketami. ,,K dispozícii sú grily na drevené uhlie vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale ich rozpálenie trvá dlhšie,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.
Čítajte tiež: Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanie

Použitím špeciálnych drevených brikiet sa dá v prípade grilov na drevené uhlie docieliť aj veľmi vysoká teplota, čo je ideálne napríklad pri zapekaní.


Rozpáľte to!


Základom úspešného grilovania je správna teplota. V prípade grilov na drevené uhlie potrebujete 25 až 45 minút na ich rozpálenie. „Keď uhlíky pokryje jemný biely popol, môžete začať grilovať. Vtedy majú totiž ideálnu teplotu. Tú si môžete overiť aj tak, že ruku natiahnete 10 až 15 cm nad rozpálené uhlie. Pokiaľ ju takto udržíte viac ako 7 sekúnd, teplota je stále nízka. V prípade, že vydržíte menej ako 4 sekundy, teplota je dostatočne vysoká,“ radí D. Benda. Kvalitné uhlíky a brikety udržia sálajúcu teplotu približne od 90 do 120 minút.

Najmä však pri nepriamom grilovaní trvá tepelná príprava pokrmov dlhšie, preto je nutné pravidelne prikladať nové uhlie.



Zdravá úprava pokrmov


Pre zdravý výsledok je nutné dodržiavať niekoľko základných pravidiel. V prípade priameho grilovania opekáme jedlo priamo nad rozpálenými uhlíkmi. Jedlá ako napríklad steaky, klobásy, ryby alebo zelenina by sa mali opekať bez poklopu. Tento proces je relatívne krátky, ale prebieha pri vysokých teplotách od 250 °C.

Na nepriame grilovanie, teda s použitím poklopu, sú vhodné suroviny s dlhšou dobou prípravy, ako napríklad celé kura alebo bravčové rebierka. ,,Príprava s vekom zabezpečí rovnomerné prepečenie väčšieho množstva mäsa aj bez jeho obrátenia. Zároveň je vhodná aj počas nepriaznivého počasia. Praktickým tipom na kontrolu správnej teploty sú ovládače prívodu vzduchu a zabudovaný teplomer priamo v poklope grilu,“ vysvetľuje D. Benda.


Ako dosiahnuť lahodné chute – bylinky na grilovanie


Prirodzenou súčasťou grilovania by mali byť bylinky. Tie majú široké využitie ako korenie do šalátov, marinád alebo do koktejlov či čajov. Ak máte grilovačku naplánovanú vopred, odporúčame naložiť mäso na noc do marinády.

Tú vytvoríte kombináciou oleja, trochou soli a nasekaných byliniek. Môžete ich napríklad použiť aj na prípravu rôznych dipov a omáčok. Najjednoduchším spôsobom na prípravu dipu je zmiešať rovnaké diely kyslej smotany a jogurtu, pridať čerstvé bylinky, štipku soli a korenia.

„Všeobecne platí, že na grilovanie by sa mali radšej používať čerstvé bylinky, pretože sušené sa môžu na rozžeravenom grile ľahko spáliť,“ dopĺňa D. Benda.

Bylinky a ich využitie pri grilovaní

Bylinky na grilovanie – Stredozemná klasika


šalvia, rozmarín, tymián
Hodí sa: k rybám, mäsu a do cestovinových omáčok


Bylinky na grilovanie – Ázijské trio


mäta citrónová, koriender, citrónová tráva
Hodí sa: k rybám, mäsu a príprave exotických jedál


Najlepšie sú čerstvé


petržlen záhradný, kôpor, pažitka
Hodí sa: do polievok, k mäsu, zelenine a rybe



Aromatické bylinky na grilovanie


mojito mäta, verbena citrónová, mäta ananásová
Hodí sa: do šalátov, omáčok, polievok, dezertov a kokteilov
http://samanskesviecky.sk

2 KOMENTÁRE

  1. […] Na veľký balkón alebo priestrannú terasu si môžete dovoliť umiestniť takmer všetky druhy rastlín. Vyskúšajte napríklad niektoré druhy pajazmínu, ktorý dorastá až do výšky pol metra a v máji a júni kvitne do biela a krásne vonia. Ak vlastníte strešnú terasu, zadovážte si hortenzie alebo bielo kvitnúci ibištek. Oceníte nielen ich výšku, ale aj záplavu kvetov. A čo olivovník? Doprajte mu veľký kvetináč a dočkáte sa stromu vysokého dva až tri metre. Na balkónoch sa taktiež dobre vyníma citrónovník alebo durman.Čítajte tiež. Ktoré bylinky sa hodia na grilovanie? […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.