Na 4 porcie
Suroviny:
2 baklažány
1-2 šalátové srdiečka
1 malá hrsť čerstvého koriandra
1 červená cibuľa
4 hamburgerové žemle
Olej
Kari marináda
75 ml rastlinného oleja
1 čajová lyžička kari prášku
Šťava z ½ limetky
2 strúčiky cesnaku
Soľ
Korenie
Tzatziki:
250 ml 10% gréckeho jogurtu
1 uhorka
½ strúčika cesnaku
Soľ
Korenie
Príprava:
- Baklažány opláchnite a nakrájajte na 1cm hrubé plátky. Operte šalát a koriander, ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na plátky.2. Teraz pripravte kari marinádu. Zmiešajte olej, kari prášok a limetkový džús. Ošúpte strúčiky cesnaku, roztlačte ho a pridajte do marinády.
- Plátky baklažánu potrite po oboch stranách bohatou vrstvou kari marinády a dochuťte soľou a korením.
- Do misky dajte grécky jogurt na tzatziki. Opláchnite uhorku, nastrúhajte nahrubo a vytlačte prebytočnú šťavu. Vmiešajte uhorku do jogurtu. Ošúpte cesnak, roztlačte a pridajte spoločne so soľou a korením.
Čítajte tiež: Ktoré bylinky sa hodia na grilovanie?
Na grile:
- Pripravte gril Weber na priame grilovanie, cca 220°C. Ak používate gril na drevené uhlie, budete potrebovať trochu menej než polovicu štartovacieho komína zapálených brikiet.
- Opekajte plátky baklažánu nad priamym teplom po dobu 3-4 minút na každej strane, pokiaľ nebudú mať pekné stopy po grilovaní.
- Rozkrojte hamburgerové žemle a na rozkrojenú stranu nakvapkajte trochu olivového oleja. Zľahka ich opečte nad priamym teplom, pokiaľ tiež nebudú mať stopy po grilovaní.
- Pripravte hamburgery: dole dajte šalát, potom tzatziki, dva plátky grilovaného baklažánu, cibuľové krúžky a čerstvý koriander
Doba prípravy: 40 minút
Metóda grilovania: priama, vysoká teplota 220 °C
Doba grilovania: 6 až 8 minút
Gril: Q 1200
Recept pripravil David Izák, šéfkuchár Weber-Stephen
Čítajte tiež: Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanie