Čo sú to afrodiziaká a ako prežívame zaľúbenosť? Naozaj ide láska cez žalúdok? Na tieto a mnohé ďalšie otázky ponúka odpovede najnovšia kniha známej etnologičky Kataríny Nádaskej Afrodiziaká v slovenskej kuchyni.
Nájdete v nej tiež niekoľko desiatok receptov, ktoré napísali zaľúbenci na Slovensku pre vyvolených svojho srdca. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú afrodiziaká, ktoré sprevádzajú ľudstvo odpradávna a aj dnes nám majú čo povedať.
Recepty sú vyberané tak, aby nebol problém s ich prípravou a dostupnosťou surovín. Autorom fotografií je Dušan Křístek a jedlá pripravil uznávaný šéfkuchár Igor Čehy. Knižná novinka Afrodiziaká v slovenskej kuchyni vychádza vo vydavateľstve Fortuna Libri. Viac na www.fortunalibri.sk.
Dobré jedlo dokáže nielen nasýtiť, ale i pozitívne naladiť. V publikácii Afrodiziaká v slovenskej kuchyni etnologičky Kataríny Nádaskej sa dozviete mnoho informácií o afrodiziakách v dejinách ľudstva, ale aj na Slovensku. Kniha obsahuje jednoduché, a pritom chutné a na lásku účinné recepty, ktorých súčasťou sú afrodiziaká. Aj keby mal niekto obe ruky ľavé, v stave zaľúbenosti vykúzli podľa nich famózny pokrm, na ktorý jeho partner či partnerka nikdy nezabudne.
Afrodiziaká sú odvodené od afrodizií, neviazaných slávností na počesť gréckej bohyne lásky Afrodity.
Hovorí sa, že koňak rozťahuje cievy, burčiak zadok a šampanské nohy. Tradičným slovenským afrodiziakom bol med.
Kakao spolu s kávou povzbudzuje ducha, zlepšuje náladu a podnecuje chuť na milovanie.
Víno patrí už tisícročia k najpoužívanejším afrodiziakám a odjakživa patrilo k jedlu. Rozširuje cievy, prekrvuje orgány, uvoľňuje psychiku. Pozor si treba dávať len na množstvo. Inak nemá romantický večer bez čaše vína tú správnu atmosféru.
Odporúčaná maloobchodná cena: 20,90 EUR
Viac na www.fortunalibri.sk.