Grilovanie je zdravý spôsob prípravy mäsa, rýb aj hydiny. Pre niektorých ľudí znamená grilovanie aj totálny relax – a najmä všetko dobre vyzerá, chutí a vonia a ani s upratovaním nie je až taká oštara.
Grilovanie môže ľudí aj spájať. Často je hlavná skupinka kamarátov a známych zhromaždená práve okolo grilu.
Grilovanie – Pre a proti
Grilovanie má mnoho pozitív, ale aj niekoľko negatív. Mnoho ľudí si na grilovanie vyberá skôr prerastené kúsky mäsa, ktoré tak môžu významne prispieť k vyšším kalóriám či vyššiemu príjmu nasýtených tukov.
A zdravšiemu stravovaniu nemusia prospieť ani typické prílohy ku grilovaným dobrotám v podobe majonézových šalátov a pod.
V neposlednom rade je dôležité mať na pamäti, že pri grilovaní mäsa, rýb alebo hydiny nad ohňom, prípadne rozžeraveným uhlím, sa zvyšujú šance, že budete vystavení určitým chemickým látkam, ktoré nemusia mať práve priaznivé účinky na vaše zdravie.
Čítajte tiež: Grilovanie s bylinkami
Pri grilovaní sa vytvárajú tzv. HCA zlúčeniny a to vtedy, keď je mäso, ryby či hydina vystavená pri varení vysokým teplotám. Ďalšie zlúčeniny (známe pod skratkami PAH alebo slovensky PAU) sa tvoria tak, že uvoľnený tuk a šťavy z grilovaného mäsa stekajú do otvoreného ohňa.
Dym, ktorý vytvárajú, zas stúpa nahor aj so spomínanými PAH látkami, ktoré tak prichádzajú do kontaktu s povrchom mäsa.
Čítajte tiež: Čas pre grilovačku – Recepty
Ugrilované rady
Dobrou správou je, že aj tu si viete pripraviť jedlá, ktoré budú zdravšie. Napríklad aj tým, že zvolíte správny druh mäsa a budete venovať trochu viac pozornosti jeho príprave.
Takisto si môžete namiesto tradičných príloh pripraviť ich zdravé alternatívy a nemusíte sa vzdať ani zákusku.
Tipy na zdravšie grilovanie:
Vyberte si chudé kúsky mäsa. Chudé mäso je všeobecnosti zdravšie. Navyše pri grilovaní uvoľní menej tuku a šťavy, čím sa zníži vaše vystavenie PAH zlúčeninám.
Použite marinádu plnú chutí. Marinády, ktoré obsahujú aj kyslú zložku (ako napríklad ocot, citrus alebo jogurt), pomáhajú zmäkčiť chudé kúsky mäsa.
Olej vo vašej marináde pomáha vytvárať aspoň malú ochrannú bariéru proti tvorbe HCA a bylinky (a to najmä rozmarín, bazalka, tymian, šalvia a oregano) čiastočne pomáhajú blokovať tvorbu HCA a tiež PAH.
Varte mäso pomaly a na nízkej teplote. Mnoho ľudí používa až nadmerné množstvo dreva, či uhlia pri grilovaní, čo ich robí extrémne horúcimi.
Keď sa mäso dá na príliš horúci gril, má tendenciu zuhoľnatieť na vonkajšej strane (je to niečo, čomu sa opäť chcete vyhnúť), zatiaľ čo vnútri zostáva nedorobené.
Čiastočne predpečte a na grile často obracajte. Mäso môžete pred pečením čiastočne predpripraviť (napríklad aj v mikrovlnnej rúre) a následne ho dať na gril. Tým znížite dobu grilovania, počas ktorej je mäso vystavené vysokým teplotám.
Pomôžete tak udržať aj šťavu vo vnútri mäsa a nebude tak kvapkať na horúce uhlie. Pri grilovaní zvoľte vyššiu frekvenciu obracania mäsa, tým zredukujete jeho prípadnému spáleniu na povrchu.
Pripravte si zdravšie prílohy a nezabudnite si nechať miesto aj na dezert.
Napríklad namiesto majonézových šalátov siahnite radšej po kyslej zálievke šalátu.
Zdravším variantom prílohy k mäsu môžu byť aj grilovaná zelenina. Baklažán, paprika, kukurica a cuketa. Ak chcete pripraviť špeciálny a zdravý dezert, skúste si ugrilovať plátky ovocia ako napríklad ananás, polovice broskýň alebo mango.
Grilovanie karamelizuje ich prírodné cukry a dodáva im chuť. Ďalším plusom je aj fakt, že na grilovanom ovocí a zelenine sa netvoria HCA ani PAH látky.
Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition
http://samanskesviecky.sk