Pražma, známa aj ako dorada, je stredomorská ryba, ktorá sa konzumuje už od staroveku. Je to jedna z najhodnotnejších rýb. Je dostupná počas celého roka, najlepšie však chutí od júla do októbra.
Má zlatisté bodky na lícach a zlatý prúžok nad očami, čím si vyslúžila názov „zlatá hlava“. Svojimi silnými zubmi, ktoré sa trochu podobajú na králičie zuby, pražma dokáže dokonca rozhryznúť mušle a kraby. Jej mäso obsahuje málo tuku a je bohaté na proteíny a vzácne minerály, vrátane magnézia, kalcia, fosforu a jódu.
Keď kupujete pražmu, dávajte si pozor nato, aby sa jej leskli oči a mala vlhké plutvy. Čím jasnejší je prúžok na jej čele, tým je čerstvejšia.
Vedeli ste, že všetky pražmy sa narodia ako samci? Vo veku dvoch alebo troch rokov sa ich pohlavné orgány stiahnu a zmenia sa na samičky.

Počet porcií: 2 porcie
Potrebujeme:
Cesto
2 čerstvé pražmy
morskú soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
1 a 1/2 citróna
čerstvé oregano
olivový olej Primadonna
1 cibuľu
100 gramov sušených paradajok v oleji Baresa
hrsť striedky bieleho chleba
2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
hrsť kapár Freshona alebo 2 menšie sterilizované uhorky Freshona
čerstvú petržlenovú vňať
Postup
Cesto
1. Umyté a osušené ryby z oboch strán osolíme a okoreníme.
2. Citrón nakrájame na mesiačiky a spolu s niekoľkými vetvičkami oregana vložíme do vnútra pražmy.
3. Z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom, ktorý po rybe rozotrieme a grilujeme na rozpálenom grile z každej strany asi 6 minút.
Salsa
1. Cibuľu nasekáme nadrobno a preložíme ju do väčšej misy. Pridáme sušené paradajky a striedku chleba nakrájané na kocky. Prilejeme väčšie množstvo olivového oleja, červený vínny ocot a dôkladne premiešame.
2. Ďalej pridáme kapary nakrájané na menšie kúsky alebo nastrúhané sterilizované uhorky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a šťavou z 1/2 citróna.
3. Na záver pridáme hrsť nadrobno nasekaných byliniek (oregana a petržlenovej vňate) a ešte raz dôkladne premiešame. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu olivového oleja.
Servírovanie
Grilované pražmy naservírujeme na tanier a na vrch každej ryby naložíme pripravenú salsu.
Čítajte tiež: Baklažánový burger s Tzatziki – Recept na grilovanie
Zdroj receptu: https://kuchynalidla.sk/.
[…] O niečo menej obľúbená je fialová špargľa s najvýraznejšou chuťou. Kým bielu špargľu treba ošúpať, zelená a fialová sa môžu variť bez tejto úpravy. Najchutnejšie sú mladé a hrubé stonky. Mali by byť pevné, čisté, nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté. Špargľa je v kuchyni doslova univerzálnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Vychutnať si ju môžete ako dusenú, varenú, zapekanú alebo grilovanú.Čítajte tiež: Grilovaná pražma – recept na zdravý obed […]