Grilovaná pražma – recept na zdravý obed

1

Pražma, známa aj ako dorada, je stredomorská ryba, ktorá sa konzumuje už od staroveku. Je to jedna z najhodnotnejších rýb. Je dostupná počas celého roka, najlepšie však chutí od júla do októbra.

Má zlatisté bodky na lícach a zlatý prúžok nad očami, čím si vyslúžila názov „zlatá hlava“. Svojimi silnými zubmi, ktoré sa trochu podobajú na králičie zuby, pražma dokáže dokonca rozhryznúť mušle a kraby. Jej mäso obsahuje málo tuku a je bohaté na proteíny a vzácne minerály, vrátane magnézia, kalcia, fosforu a jódu.  

Keď kupujete pražmu, dávajte si pozor nato, aby sa jej leskli oči a mala vlhké plutvy. Čím jasnejší je prúžok na jej čele, tým je čerstvejšia.

Vedeli ste, že všetky pražmy sa narodia ako samci? Vo veku dvoch alebo troch rokov sa ich pohlavné orgány stiahnu a zmenia sa na samičky.

www.pexels.com

Počet porcií: 2 porcie

Potrebujeme:

Cesto
2 čerstvé pražmy
morskú soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
1 a 1/2 citróna
čerstvé oregano
olivový olej Primadonna
1 cibuľu
100 gramov sušených paradajok v oleji Baresa
hrsť striedky bieleho chleba
2 lyžice červeného vínneho octu Acentino
hrsť kapár Freshona alebo 2 menšie sterilizované uhorky Freshona
čerstvú petržlenovú vňať

Postup

Cesto
1. Umyté a osušené ryby z oboch strán osolíme a okoreníme.

2. Citrón nakrájame na mesiačiky a spolu s niekoľkými vetvičkami oregana vložíme do vnútra pražmy.

3. Z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom, ktorý po rybe rozotrieme a grilujeme na rozpálenom grile z každej strany asi 6 minút.

Salsa
1. Cibuľu nasekáme nadrobno a preložíme ju do väčšej misy. Pridáme sušené paradajky a striedku chleba nakrájané na kocky. Prilejeme väčšie množstvo olivového oleja, červený vínny ocot a dôkladne premiešame.

2. Ďalej pridáme kapary nakrájané na menšie kúsky alebo nastrúhané sterilizované uhorky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a šťavou z 1/2 citróna.

3. Na záver pridáme hrsť nadrobno nasekaných byliniek (oregana a petržlenovej vňate) a ešte raz dôkladne premiešame. Podľa potreby môžeme pridať ešte trochu olivového oleja.

Servírovanie
Grilované pražmy naservírujeme na tanier a na vrch každej ryby naložíme pripravenú salsu.
Čítajte tiež: Baklažánový burger s Tzatziki – Recept na grilovanie

Zdroj receptu: https://kuchynalidla.sk/.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.