Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou. Bryndza je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).
Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi:
- Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
- Regióny produkcie: Tradície výroby bryndze sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
- Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
- Nutričná hodnota: Bryndza je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
- Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa bryndza stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.
Kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou
Počet porcií: 6
Potrebujeme
- pučidlo na zemiaky
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
Suroviny
- 1 kg kuracích pŕs
- 1 kg zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 250 g bryndze
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- morská soľ
- čierne korenie
- 100 g šunky alebo slaniny
- 2 lyžice masla
- šťava z citróna
POSTUP
Pučené zemiaky s cibuľkou
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, pridáme dozlatista osmažené biele časti lahôdkovej cibuľky a popučíme. Podľa potreby dosolíme.
Kuracie prsia plnené bryndzou
Bryndzu dôkladne zmiešame s nasekanou pažítkou. Mierne ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a očistíme.
Rozrežeme tak, aby vznikli tenké plátky a pod fóliou ich naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátky šunky alebo slaniny a pridáme lyžicu bryndzovej plnky.
Preložíme tak, aby vznikli kapsy, ktoré opečieme na rozohriatom olivovom oleji po celom obvode do zlatohneda. Potom ich ešte vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C.
Do výpeku pridáme lyžicu masla a trochu citrónovej šťavy, jednoducho tak vytvoríme omáčku.
SERVÍROVANIE
Kuracie prsia plnené bryndzou podávame s pučenými zemiakmi. Na záver prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Foto: http://www.canva.com
- Váhy: 10 prekvapivých vlastností, ktoré musíte vedieť o tomto znamení!Váhy – znamenie zverokruhu, ktoré vládne od 23. septembra do 22. októbra, je pod záštitou planéty Venuša. Ak ste niekedy stretli človeka narodeného v znamení Váhy, možno vás fascinovala jeho šarmantná osobnosť. Avšak, Váhy sú oveľa viac! Objavte, čo robí narodených v tomto znamení výnimočných ľudí a prečo sú jedným z najzaujímavejších znamení zverokruhu. 1.… Čítať viac: Váhy: 10 prekvapivých vlastností, ktoré musíte vedieť o tomto znamení!
- Fantazijná dobrodružný príbeh Krkavčí kráľÚspešná slovenská autorka Kristína Brestenská má na svojom konte už osem kníh, hoci debutovala pomerne nedávno, v roku 2018. Jej doménou sú historické romanticko-dobrodružné príbehy. Veľký záujem čitateľov vzbudil aj jej prvý fantazijný román s názvom Srieň, Pochodeň a Temnota. Po troch rokoch dočkal pokračovania v podobe Krkavčieho kráľa, nového strhujúceho príbehu ťažko skúšaného kráľovstva… Čítať viac: Fantazijná dobrodružný príbeh Krkavčí kráľ
- Očistná kúra podľa lunárneho mesiacaKruhy pod očami, našednutá pleť bez jasu, telesná nepohoda a únava, ktoré vás sprevádzajú na každom kroku. Najvyšší čas naplánovať očistný program a telu i pleti dodať poriadnu dávku energie. Očistná kúra. Naše telo a pleť čas od času potrebujú dôkladné prečistenie a očistnú kúru, ktorá ich zbaví všetkých neduhov, pripraví ich na intenzívnu starostlivosť… Čítať viac: Očistná kúra podľa lunárneho mesiaca
- Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – ReceptTiramisu je obľúbený nepečený taliansky recept, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Dnes sa pripravuje v rôznych variáciách, z vajciami aj bez nich a tiež s akcentom na rozličné potravinové intolerancie. Tiramisu vyzerá na prvý pohľad zložitý na prípravu, aj preto som prípravu tohto dezertu trochu odkladala. Potom som sa do neho pustila a bola… Čítať viac: Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – Recept
- Príďte si vychutnať najlepšiu kávu s príchuťou lásky. Kniha: Kaviareň Pumkin SpiceKniha: Kaviareň Pumpkin Spice je 1.diel novej série Prístav snov. Jeanie nikdy nevlastnila kaviareň. Je to však pre ňu vynikajúca príležitosť začať odznova, presne ako dúfala… Ak máte radi pohodové čítanie s vôňou kávy posypanej škoricou a množstvom romantiky, táto knižka je presne pre vás. Jeanie Ellisová nikdy nevlastnila kaviareň. Nielenže netuší, ako ju spravovať, no už… Čítať viac: Príďte si vychutnať najlepšiu kávu s príchuťou lásky. Kniha: Kaviareň Pumkin Spice