Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou. Bryndza je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).
Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi:
- Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
- Regióny produkcie: Tradície výroby bryndze sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
- Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením „Bryndza slovenská“. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
- Nutričná hodnota: Bryndza je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
- Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa bryndza stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.
Kuracie prsia plnené bryndzou a slaninou
Počet porcií: 6
Potrebujeme
- pučidlo na zemiaky
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
Suroviny
- 1 kg kuracích pŕs
- 1 kg zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 250 g bryndze
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- morská soľ
- čierne korenie
- 100 g šunky alebo slaniny
- 2 lyžice masla
- šťava z citróna
POSTUP
Pučené zemiaky s cibuľkou
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, pridáme dozlatista osmažené biele časti lahôdkovej cibuľky a popučíme. Podľa potreby dosolíme.
Kuracie prsia plnené bryndzou
Bryndzu dôkladne zmiešame s nasekanou pažítkou. Mierne ochutíme soľou a čiernym korením. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a očistíme.
Rozrežeme tak, aby vznikli tenké plátky a pod fóliou ich naklepeme. Osolíme a okoreníme. Na každý uložíme plátky šunky alebo slaniny a pridáme lyžicu bryndzovej plnky.
Preložíme tak, aby vznikli kapsy, ktoré opečieme na rozohriatom olivovom oleji po celom obvode do zlatohneda. Potom ich ešte vložíme na 5 minút do rúry rozohriatej na 200 °C.
Do výpeku pridáme lyžicu masla a trochu citrónovej šťavy, jednoducho tak vytvoríme omáčku.
SERVÍROVANIE
Kuracie prsia plnené bryndzou podávame s pučenými zemiakmi. Na záver prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Foto: http://www.canva.com
- Luxusný Modrý vlak a vynikajúca detektívka od Agathy ChristieZáhada Modrého vlaku je detektívka od Agathy Christie, ktorá práve vyšla v novom vydaní. Opäť sa v nej zaskvie jedinečný Hercule Poirot.
- Ako môžu zaneprázdnené ženy zabezpečiť zdravú stravu pre svojho psa?Dobrá správa je, že aj v rýchlom tempe sa dá vybrať kvalitné krmivo pre psov, ktoré šetrí čas, no zároveň podporuje zdravie a je dokonca čerstvo pripravené.
- Jarné inšpirácie – ReceptyPikantné pohladenie z Nivy Nátierka Vyskúšajte aj vy novú príchuť jedinečného a originálneho syra Niva pikant. Zabojujte zároveň s nástrahami nepriaznivého počasia zdravým cesnakom. Lahodnú nátierku pripravíte rýchlo a jednoducho! IngrediencieSyr NIVA pikant, 400 gramovTavený syr NIVA, jeden kusMäkký tvaroh, 250 gramovKyslá pochúťková smotana, jeden kusMasloCesnak, štyri strúčky PostupSyr NIVA pikant postrúhajte. Následne pridajte tavený syr, mäkký… Čítať viac: Jarné inšpirácie – Recepty
- Veľkonočná šunka – receptAj vám sa vôňa domácej údenej šunky spája s detskými časmi počas veľkonočného obdobia? Najlepšie chutila tradične doma urobená a vyúdená šunka, ktorú nám neskôr mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom. Veľkonočná šunka – recept. Pripomeňte si slovenskú tradíciu a pripravte si aj vy svoju domácu šunku. Nech sa páči Veľkonočná šunka – recept.… Čítať viac: Veľkonočná šunka – recept
- Máte malý balkón? Takto z neho spravíte záhradku aj oázu pohodyPremeňte svoj malý balkón na miesto, kde si ráno vypijete kávičku, odtrhnete rajčinu a voňavé bylinky a večer si oddýchnete s vyloženými nohami. Ako na to? Je pravda, že terasa poskytuje oveľa viac možností realizovať sa na poli mestského záhradkárčenia a na veľkom balkóne sa nájde aj dostatok priestoru na posedenie. Nenechajte sa však odradiť rozmermi vášho balkóna! Poďte… Čítať viac: Máte malý balkón? Takto z neho spravíte záhradku aj oázu pohody