Apple Pie, alebo klasický americký jablkový koláč, je symbolom domácej pohody a nostalgických chutí. Tento koláč so zlatistou, chrumkavou kôrkou a sladkou jablkovou náplňou je obľúbený na celom svete.
Poďme sa pozrieť na recept, ktorý zvládne každý, kto má chuť na kúsok tradičnej sladkej dobroty.
Apple Pie: Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g studeného masla
- 1 štipka soli
- 2 lyžice cukru
- 6 lyžíc studenej vody
Na náplň:
- 6 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslastej odrody, napr. Granny Smith)
- 100 g kryštáľového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 1 lyžica škorice
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 čl muškátového orieška
- 1 vajce na potretie

Postup:
Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho zapracujte do múky, kým nevznikne mrveničková hmota.
Postupne pridajte studenú vodu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
Príprava náplne: Jablka ošúpeme, odstránime jadrá a nakrájame na tenké plátky. V mise ich zmiešame s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, kukuričným škrobom a muškátovým orieškom. Necháme odstáť, aby sa chute spojili.
Zostavenie koláča: Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme a prenesieme do maslom vymazanej formy. Dobre uhladíme a naplníme jablkovou zmesou.
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme a buď ju položíme celú (s niekoľko rezmi na odvádzanie pary), alebo vytvoríme ozdobnú mrežovú vrstvu.
Pečenie: Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 50-60 minút, kým nebude kôrka zlatistá a náplň bublinková.
Podávanie: Nechajte koláč mierne vychladnúť a podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Dobrú chuť!
Foto: http://www.canva.com
- Jarné vrstvenie: Tipy na prechodné outfityJar je obdobím, keď sa počasie mení zo dňa na deň – rána bývajú chladné, popoludnia teplejšie a večery opäť svieže. Výber správneho outfitu preto vyžaduje premyslené vrstvenie. Tu sú tipy, ako zostať štýlová a zároveň pripravená na nepredvídateľné teploty.
- Najúčinnejšie anti-age látky na pleť a prečo ich máme striedaťStarnutie pleti je prirodzený proces, no vďaka pokročilej kozmetológii ho môžeme spomaliť. Kľúčom k udržaniu mladistvej pleti sú účinné anti-age látky, ktoré stimulujú regeneráciu, podporujú tvorbu kolagénu a chránia pokožku pred škodlivými vplyvmi prostredia.
- Klenot slovenskej poézie v podobe, akú ste ešte nevideli!Maša Haľamová a jej Poézia srdca, ktorú dotvorili úžasné ilustrácie uznávanej výtvarníčky Kataríny Vavrovej.
- Raňajky, po ktorých sa chudne: Zasýtia na dlho a zrýchlia metabolizmusRaňajky sú základom dňa, ale nie každé jedlo nám pomôže schudnúť a udržať si energiu. Ak potrebuješ spaľovať tuky, odstráň maškrtenie a stav na jedlo bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu.
- Spln v Panne: Čas na očistu a rovnováhuSpln v znamení Panny je magický okamih, ktorý prináša potrebu poriadku, očisty a praktického prístupu k životu.