Bylinky v kozmetike

0

Bylinky tvoria neodmysliteľnú súčasť našich životov už odpradávna. Naše babičky ich pravidelne zbierali, sušili a vyrábali z nich najrôznejšie mastičky, korenie, čaj či dokonca aj lieky.

Napríklad taká masť zo skorocelu, nechtíka, rebríčka a ďalších byliniek nesmela chýbať v žiadnej domácnosti. Liečil sa ňou kašeľ, prechladnutie, ale aj astma. Ani dnes sa však na bylinky nezabúda. Pripravujú sa z nich najrôznejšie čaje, kúpeľové soli, koreninové zmesi a v neposlednom rade kozmetické prípravky.

Prinášame vám niekoľko najúčinnejších byliniek, ktoré sa v súčasnosti stali hlavnou zložkou vo viacerých kozmetických produktoch a ktorých účinky rozhodne oceníte!

Hojivá Aloe Vera
Rastlinka Aloe Vera, známa aj ako “rastlina nesmrteľnosti”, je svojimi kúzelnými účinkami známa po celom svete. Bola objavená v starovekom Egypte, kde ju používali najmä na kozmetické ošetrenie vlasov. Aloe vera je považovaná za zázračnú rastlinu s jedinečnými účinkami, ktorá dohliada nielen na kvalitu vlasov, ale aj na vzhľad pokožky a celkové zdravie. Preto sa začala intenzívne využívať aj v kozmetickom priemysle, kde sa objavuje ako súčasť mnohých kozmetických produktov.
Jej gél vám dodá silu pri vyčerpaní, upokojí vás pri strese alebo pomôže s trávením. Pre pokožku je Aloe hotovým balzamom.

Hydratuje, upokojuje a navracia jej pružnosť.

Je účinná pri liečbe akné, pri šupinatej a suchej koži a rôznych kožných ochoreniach.

A mnohí po nej siahnu aj vtedy, keď sa spália na slnku. Urýchľuje totiž hojenie popálenín (aj tých od slniečka). Aloe Vera má schopnosť obnoviť a regenerovať pokožku zo dňa na deň. To znamená, že ak máte popáleniny, jazvy po akné alebo len bojujete s citlivou pokožkou, ktorá je nešťastná zo znečistenia zo života v meste, Aloe Vera bude vašim najlepším priateľom.

Pexels

Liečivý harmanček
Liečivé účinky harmančeka pravého, boli známe už v stredoveku. V Škandinávii bol považovaný za posvätnú rastlinu a uctievali ho ako symbol slnka. Bol rozšírený a používaný v liečiteľstve ako liek proti všetkým zimniciam, ochoreniam pečene, proti ženským nečistotám, ďalej ako prostriedok proti kŕčom, bolestiam hlavy a na ošetrenie boľavých očí. 

Ľudovo je táto bylinka známa aj pod názvom kamilky. Je to jedna z najliečivejších a mnohostranne využiteľných byliniek. Byliny harmančeku obsahujú esenciálny olej, bisabolol, ktorý má antidráždivé, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti. Využíva sa najmä pri urýchlení hojenia rôznych druhov poranení, popálenín, odrenín – urýchľuje ich zacelenie a dezinfikuje ich. V kozmetike sa pridáva najčastejšie do krémov a gélov a preto  je veľmi obľúbený pri starostlivosti o ekzematickú a poškodenú pokožku.

Pexels

Svieža mäta pieporná
Známa bylinka, ktorej listy sú pridávané dnes takmer do všetkého, čo má voňať alebo osviežovať. Mätu si môžete pestovať aj sami a čerstvé alebo sušené lístky by mali byť vždy súčasťou vašej základnej, domácej prírodnej lekárničky. Chuť a vôňa mäty je nezameniteľná. A to vďaka tomu, že obsahuje terpén, ktorý poznáme pod označením mentol. Práve mentol stojí za pozitívnymi účinkami trávenia (ak je vám po obede ťažko, dajte si šálku mätového čaju).
Mäta pomáha pri prechladnutí, zápaloch dutín a má pozitívny vplyv napríklad aj na mastnú pleť. V kozmetike je mäta známa tiež svojimi protizápalovými, antiseptickými a osviežujúcimi účinkami a obsahuje vitamíny A a C, ktoré sú silné antioxidanty. Pokožku prekrvuje, tonizuje a mentol, ktorý je hlavnou zložkou mäty, vyvoláva pocit chladu a znecitlivuje, preto je mäta vhodná na svrbiacu, na mierne bolestivú a na podráždenú pokožku.

Pexels

Prospešný nechtík lekársky
Čím je táto žltá bylinka známa? Nechtík lekársky je jedným z pokladov prírody. Už Egypťania používali nechtík ako omladzujúci prostriedok, možno preto boli mnohé ženy starého Egypta také krásne. Rastlinný extrakt z nechtíka bol používaný v celej histórii pleťových prípravkov. Nechtík je prospešný pre suchú alebo poškodenú pokožku a tiež podporuje rýchle hojenie a regeneráciu kože vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam. Nechtík je dostatočne bezpečný pre použitie aj na citlivú pokožku pod očami, ako ochrana vzniku vejárovitých vrások v okolí očí. Krémy, ktoré obsahujú nechtík sa tiež používajú na liečbu zaparenín. Navyše pomáha hojiť popáleniny a plesňové ochorenia a siahnuť po ňom môžete aj pri detoxikácii organizmu. Nie nadarmo je súčasťou aj mnohých čistiacich a detoxikačných čajových zmesí.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.