Cupcake si získal popularitu v 19.storočí v Amerike. Úplne prvá zmienka o cupcakes sa však objavila v kuchárke Amelie Simms, ktorá vyšla v roku 1796 (America Cookery).
Cupcake si veľa ľudí (aj mne sa to stávalo) mýlia s muffinom. Takže muffin je raňajkové pečivo, používa sa polohrubá múka a hutnejšie cesto.
Čo je cupcake?
Cupcake má ľahšie, vláčnejšie cesto, väčšinou sa pripravuje z hladkej múky, aby tento jemný základ zniesol ešte polevu navyše.
Je to vlastne malá torta určená pre jedného človeka. Môže sa piecť v papierovom košíčku alebo v alobalovom košíčku.
Obvykle sa používajú rovnaké ingrediencie, ako na veľké koláče – múka, cukor, vajcia, mlieko. Takmer akýkoľvek recept, ktorý sa používa na pečenie koláčov, je vhodný na cupcake.
Možno použiť obyčajné cesto alebo pridať hrozienka, orechy alebo čokoládové hobliny.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cupcake
Počet kusov: 12
Doba prípravy: 40 minút
Prísady:
Na cesto:
- 2 bielky z vajec z podstieľkového chovu
- štipka soli
- 180 gramov cukru
- 2 banány
- 2 žĺtky z vajec z podstieľkového chovu
- 150 gramov zmäknutého masla alebo margarínu
- 2 PL oleja
- 200 gramov hladkej múky
- 30 gramov zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 100 ml mlieka
Na ozdobenie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
- 150 ml mlieka
- 1 balenie Kvetín oblátkových Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- formu na muffiny
- 12 papierových košíčkov
Príprava:
1. Na prípravu cesta ušľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na tuhý sneh, postupne pridáme polovicu cukru.
2. Banány olúpeme a nakrájame na plátky, pridáme žĺtky, maslo alebo margarín, olej, zvyšok cukru a ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny.
Múku, solamyl a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame striedavo s mliekom do peny.
Vmiešame sneh z bielkov, cestom naplníme papierové košíčky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
Na ozdobu pripravíme šľahačku v prášku podľa návodu na obale a nanesieme na vychladnuté cupcakes. Dozdobíme oblátkovými kvetinami a servírujeme.
Tip: Do cesta môžeme podľa chuti pridať hrozienka namočené v rume alebo kúsky čokolády.
Čítajte tiež: Tekvicové muffiny – Recept
[…] Vo väčšej miske vyšľaháme vajíčka spolu s mliekom, štipkou soli a nasekanou pažítkou.Každý krajec toastového chlebíka […]