Banánové cupcake – Recept pre malých maškrtníkov

1
young woman enjoying aroma of cupcake
Photo by Tim Douglas on Pexels.com

Cupcake si získal popularitu v 19.storočí v Amerike. Úplne prvá zmienka o cupcakes sa však objavila v kuchárke Amelie Simms, ktorá vyšla v roku 1796 (America Cookery).  

Cupcake si veľa ľudí (aj mne sa to stávalo) mýlia s muffinom. Takže muffin je raňajkové pečivo, používa sa polohrubá múka a hutnejšie cesto.

Čo je cupcake?

Cupcake má ľahšie, vláčnejšie cesto, väčšinou sa pripravuje z hladkej múky, aby tento jemný základ zniesol ešte polevu navyše.

Je to vlastne malá torta určená pre jedného človeka. Môže sa piecť v papierovom košíčku alebo v alobalovom košíčku. 

Obvykle sa používajú rovnaké ingrediencie, ako na veľké koláče – múka, cukor, vajcia, mlieko. Takmer akýkoľvek recept, ktorý sa používa na pečenie koláčov, je vhodný na cupcake.

Možno použiť obyčajné cesto alebo pridať hrozienka, orechy alebo čokoládové hobliny.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cupcake

crop cook sprinkling yummy cupcakes on christmas day
Photo by Tim Douglas on Pexels.com

Počet kusov: 12
Doba prípravy: 40 minút

Prísady:
Na cesto:

  • 2 bielky z vajec z podstieľkového chovu
  • štipka soli
  • 180 gramov cukru
  • 2 banány
  • 2 žĺtky z vajec z podstieľkového chovu 
  • 150 gramov zmäknutého masla alebo margarínu
  • 2 PL oleja
  • 200 gramov hladkej múky
  • 30 gramov zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker
  • 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 100 ml mlieka

Na ozdobenie:

  • 1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
  • 150 ml mlieka
  • 1 balenie Kvetín oblátkových Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:

  • formu na muffiny
  • 12 papierových košíčkov

Príprava:

1. Na prípravu cesta ušľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na tuhý sneh, postupne pridáme polovicu cukru.

2. Banány olúpeme a nakrájame na plátky, pridáme žĺtky, maslo alebo margarín, olej, zvyšok cukru a ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny.

Múku, solamyl a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame striedavo s mliekom do peny.

Vmiešame sneh z bielkov, cestom naplníme papierové košíčky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút

Na ozdobu pripravíme šľahačku v prášku podľa návodu na obale a nanesieme na vychladnuté cupcakes. Dozdobíme oblátkovými kvetinami a servírujeme.

Tip: Do cesta môžeme podľa chuti pridať hrozienka namočené v rume alebo kúsky čokolády.
Čítajte tiež: Tekvicové muffiny – Recept

Pexels

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.