Malinový raw koláč – sladký recept pre všetkých

2

Raw alebo tiež živá strava, surová strava či vitariánstvo vychádzajú z myšlienky, že tepelne upravená strava výrazne stráca svoje výživové hodnoty.

Raw food je strava, ktorá neprešla tepelným spracovaním, tj. teplotou nad 45 ° C. Takáto strava je plná vitamínov, minerálov, živín a aktívnych enzýmov. Hlavnými zložkami surovej stravy sú ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, semienka, orechy, riasy, za studena lisované oleje. 
Čítajte tiež: Čo má spoločné paleo, vegetariánska a raw strava?

Medzi zástancov raw stravovania patria aj celebrity ako Demi Moore, Woody Harrelson, Jason Mraz, Ben Vereen a Carol Alt. Woody Harrelson publikoval knihy o raw strave a tiež otvoril raw reštaurácie a bary. Takisto modelka a herečka Carol Alt zahŕňa raw produkty vo svojej strave a napísala niekoľko kníh na jej verziu raw stravovania. Počet záujemcov o raw stravovanie stále stúpa a obzvlášť prevláda v Austrálii a na západe USA. V Európe je raw stravovanie stále novinka, ale niekoľko raw reštaurácii je už otvorených vo Veľkej Británii, Nemecku a v niekoľkých veľkých mestách. Popularitu si získavajú aj raw festivaly, ktoré sú usporadúvané po celom svete (zdroj: Wikipedia.sk)

Počet porcií: 12 porcií
Potrebujeme: sekací mixér, tortovú formu s priemerom 20 cm, papier na pečenie, mixér na smoothie, ponorný mixér, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou

Suroviny:
Korpus
100 g vlašských orechov Alesto
5 sušených sliviek Gardis
1 lyžica BIO kokosového oleja Vita D´or

Plnka
350 g nesolených kešu orechov Alesto
300 g malín
1 banán
2 lyžice medu Confeira
120 g BIO kokosového oleja Vita D´or

Na ozdobenie
1 avokádo
1 banán
2 lyžice kakaa Castello
čerstvé maliny
čerstvá mäta

Postup:
Korpus
V sekacom mixéri najemno rozomelieme orechy (až kým sa z nich začne uvoľňovať olej a orechy sa začnú spájať), slivky, ktoré boli predtým namočené vo vode, a roztopený kokosový olej. Dostaneme lepivú zmes. Natlačíme ju na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky.

Plnka
Kešu orechy, ktoré boli celú noc namočené vo vode, rozmixujeme postupne na hladkú kašu. Postupne pridávame maliny, banán, med a kokosový olej. Dohladka rozmixovanú zmes nalejeme na stuhnutý korpus. Dáme do chladničky stuhnúť min. na 4 hodiny.

Na ozdobenie
Zrelé avokádo, banán a kakao rozmixujeme na kašu. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nanesieme kakaový krém na stuhnutý koláč. Na záver môžeme dozdobiť čerstvými malinami a lístkami mäty.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.