Mäsové guličky s brusnicovou omáčkou – Recept

0
148

Potrebujeme:
300 gramov mletého hovädzieho mäsa
300 gramov mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 gramov strúhanky
1 veľkú cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morskú soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžičku nového korenia
1 lyžičku muškátového oriešku

Omáčka
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónovú šťava (podľa chuti)
Morskú soľ na dochutenie

Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme do mäkka tak, aby začínala mať svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte

2. Mäsovú zmes sme si nechali odpočinúť v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky

3. Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom, trochu nimi zatrasieme, aby sa olej po nádobe aj guličkách rozotrel a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať

4. Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva

5. Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame

6. Guličky sa medzitým dopiekli, zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.

7. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme

8.Po zhustnutí môžeme servírovať

9. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.

Více informácií na:http://www.zrodene.eu

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnávame tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Počas tejto zastávky s našou európskou kuchárkou sa vydáme na studený sever – do Švédska.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.