Mäsové guličky preliate omáčkou sa vo Švédsku tradične podávajú so zemiakovým pyré, brusnicovou omáčkou a nakladanými uhorkami.
Na mäsové guličky potrebujeme:
300 gramov mletého hovädzieho mäsa
300 gramov mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 gramov strúhanky
1 veľkú cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morskú soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžičku nového korenia
1 lyžičku muškátového oriešku
Omáčka
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónovú šťava (podľa chuti)
Morskú soľ na dochutenie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju do mäkka. Restujeme ich dovtedy, kým nemajú svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte.
Čítajte tiež: Polievka Minestrone – recept
2. Mäsovú zmes sme si nechali odpočívať v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
3. Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom. Trochu nimi zatrasieme, a olej sa tak po nádobe aj guličkách rozotrie. Potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať
4. Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva
5. Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
6. Guličky sa nám medzitým dopiekli. Zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.
7. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme
8.Po zhustnutí môžeme servírovať
9. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.
S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnávame tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ.
Mohlo by vás zaujímať:
- Správna kniha dokáže zmeniť život. V knižnici nájdeš to, čo hľadášV knihe V knižnici nájdeš to, čo hľadáš sa prelína mierne magický realizmus s biblioterapiou. Príbehy majú silne pozitívny náboj.
- NEUMA uvádza dve novinky pre okamžitý objem, textúru a sviežosť vlasovNEU STYLING TEXTURE SPRAY a RE NEU DRY SHAMPOO. Oba produkty sú vegánske, bez sulfátov, silikónov aj mastenca. Prinášajú riešenie pre moderný životný štýl, kde je účinok rovnako dôležitý ako čisté zloženie.
- Annabelle Minerals predstavuje štýlovú novinku: Cestovná kozmetická taštičkaNová kozmetická taštička je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú mať svoje kozmetické poklady vždy na očiach – doslova.
- Máte chuť na Taliansko? Pripravte si poháre!Ako si v lete urobíte taliansku atmosféru priamo u vás doma a vychutnáte si populárny taliansky drink?
- Alergie – prečo vznikajú a ako s nimi žiť?Na Slovensku trpia nejakou formou alergie až dva milióny ľudí a ich počet neustále pribúda. Za posledných sto rokov sa počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na 40 percent. Zasahujú tak, spolu so srdcovocievnymi ochoreniami a rakovinou, najväčšiu časť populácie. 8. júl je Svetový deň alergií. Tento alarmujúci stav je daňou za súčasný spôsob… Čítať viac: Alergie – prečo vznikajú a ako s nimi žiť?