Mäsové guličky preliate omáčkou sa vo Švédsku tradične podávajú so zemiakovým pyré, brusnicovou omáčkou a nakladanými uhorkami.
Na mäsové guličky potrebujeme:
300 gramov mletého hovädzieho mäsa
300 gramov mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 gramov strúhanky
1 veľkú cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morskú soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžičku nového korenia
1 lyžičku muškátového oriešku
Omáčka
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónovú šťava (podľa chuti)
Morskú soľ na dochutenie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju do mäkka. Restujeme ich dovtedy, kým nemajú svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte.
Čítajte tiež: Polievka Minestrone – recept
2. Mäsovú zmes sme si nechali odpočívať v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
3. Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom. Trochu nimi zatrasieme, a olej sa tak po nádobe aj guličkách rozotrie. Potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať
4. Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva
5. Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
6. Guličky sa nám medzitým dopiekli. Zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.
7. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme
8.Po zhustnutí môžeme servírovať
9. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.
S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnávame tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ.
Mohlo by vás zaujímať:
- Petr Janda v dokumente DjangoPred tromi rokmi ju oslovili priatelia Petra Jandu, aby o ňom nakrútila film, ktorý by vznikol v roku jeho osemdesiatych narodenín a zároveň šesťdesiatych narodenín legendárnej kapely Olympic. A keďže od detstva hrala piesne Olympicu na gitare pri táborákoch v skautských táboroch a poznala ich naspamäť, nebolo nad čím premýšľať. “Z filmárskeho aj z osobného… Read more: Petr Janda v dokumente Django
- Otvorenie plavebnej sezóny na DunajiLodná doprava na Dunaji znovu ožíva. Dňa 28. apríla sa v Bratislave otvorila plavebná sezóna 2024. A to počas tradičnej a turisticky obľúbenej riečnej trasy Bratislava – Devín a späť. Prichádzajúca sezóna sľubuje opäť množstvo zážitkov na vlnách neodmysliteľnej tepny hlavného mesta. Pravidelné plavby na Dunaji Hneď v prvý víkend tohtoročnej plavebnej sezóny, počas Mestských… Read more: Otvorenie plavebnej sezóny na Dunaji
- Taška na notebook pre študenta – ako si vybrať štýlový a praktický model?Prednášky, kurzy, písanie poznámok, tvorba prezentácií – v dnešnom svete sa stal notebook nevyhnutnou súčasťou študentského života takmer každého jedného študenta. Nie je to lacná záležitosť, preto je potrebné sa popri presunoch na prednášky či konferencie uistiť, že bude v bezpečí – ideálne kúpou kvalitnej tašky na notebook, ktorá ho bude pri týchto presunoch chrániť.… Read more: Taška na notebook pre študenta – ako si vybrať štýlový a praktický model?
- Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriťZáverečný, šiesty diel bestsellerovej regentskej série Elly Quinnovej s názvom Musíte mi veriť je plný vášne, dobrodružstiev a vtipných zápletiek. Spoznáme v ňom mladšiu sestru Augustu Viversovú, ktorú namiesto manželstva láka šíry svet. Regentské romance Mimochodom, všetko sa to začalo v roku 2022, kedy vyšiel prvý diel Tri týždne do svadby. Odvtedy každý rok dva diely.… Read more: Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriť
- Čas na jarnú očistu bez cukruBiele zlo, alebo inak nazývaný cukor, nájdeme úplne všade. Nejde iba o klasický kryštálový alebo krupicový cukor, ktorý si môžete prisypať do kávy alebo čaju. Objavíte ho aj v bežných jedlách, pečive, šalátových dresingoch, omáčkach, sladkostiach. Je súčasťou obľúbených limonád a vôd. Veľké množstvo ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevedia. Vyskúšajte jarný detox a obmedzte konzumáciu cukru.… Read more: Čas na jarnú očistu bez cukru