Moravské koláče – Recept

0

Moravské koláče sú u nás v prvej pätke najobľúbenejších. Vlastne sú hneď druhé po https://andawell.sk/hrncekovy-jablkovy-kolac-recept/
Ich príprava nie je úplne jednoduchá a sú trochu náročné na suroviny aj čas, ale výsledok stojí zato.
Tak poďme nato.

Potrebujeme:


500 gramov hladkej múky
1 balíček vanilínového cukru
100 gramov zmäknutého masla
300 ml vlažného mlieka
Polovičku droždia alebo 1 balíček sušeného
2,5 polievkových lyžíc cukru
1/4 lyžičky soli
2 vaječné žĺtka



Tvarohová plnka


2 jemné tvarohy
2 balíčky Vanilínového cukru
Krištálový cukor (podľa chuti)
2 vaječné žĺtky
citrónová kôra
Hrozienka alebo kandizované ovocie

Lekvár – používam domáci jahodový alebo marhuľový. Recept na lekvár (nemusíte použiť chilli, ale s ním to má takú skvelú chuť a môžete ho použiť aj k mäsu) nájdete tu: https://andawell.sk/jahodovy-dzem-s-chilli-recept/


Posýpka:


50 gramov krištálového cukru
80 gramov hrubej múky
50 gramov roztopeného masla


Moravské koláče – postup:


1. Nechajte mlieko vonku z chladničky “otepliť” na vlažnú teplotu. Pridajte Vanilínový cukor, zamiešajte. Potom rozdrobte droždie, všetko dobre premiešajte, zakryte potravinovou fóliou, na vrch dajte obrúsok a nechajte vytvoriť kvások.

2. Medzitým si zmiešajte múku, žĺtky, cukor, maslo a soľ. Keď vám vznikne kvások, pridajte ho do vymiešaného cesta a opäť cesto vymiešajte až kým vám vznikne nelepivé cesto. Takto pripravené cesto dajte do nádoby, zakryte utierkou a nechajte vykysnúť (od pol hodiny do hodiny).

3. Medzitým si môžete pripraviť tvarohovú plnku. Do tvarohu zapracujte Vanilínový cukor, cukor na dochutenie, žĺtko, hrozienka a všetko dobre premiešajte.

4. Posýpka: Nechajte na ohni rozpustiť maslo a potom do neho zapracujte hrubú múku a cukor. Miešajte dovtedy, kým vám vznikne posýpka.

5. Vykysnuté cesto premieste a rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm a povykrajujte kolieska s rozmerom 8 až 10 cm. Na koliesko naneste tvaroh a zaviňte do tvaru buchty. Takto pokračujte so všetkými. Poukladajte buchtičky na plech a nechajte medzi nimi priestor (mne sa vojde 9 kusov). Do každej buchty urobte jamku a do nej naneste lekvár. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte posýpkou.

6. Pripravené koláče nechajte na plechu ešte trochu podkysnúť a následne ich pečte pri teplote 180 stupňov Celziia približne 25 až 30 minút.

Dobrú chuť!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.