Moravské koláče sú u nás v prvej pätke najobľúbenejších. Vlastne sú hneď druhé po https://andawell.sk/hrncekovy-jablkovy-kolac-recept/
Ich príprava nie je úplne jednoduchá a sú trochu náročné na suroviny aj čas, ale výsledok stojí zato.
Tak poďme nato.
Potrebujeme:
500 gramov hladkej múky
1 balíček vanilínového cukru
100 gramov zmäknutého masla
300 ml vlažného mlieka
Polovičku droždia alebo 1 balíček sušeného
2,5 polievkových lyžíc cukru
1/4 lyžičky soli
2 vaječné žĺtka
Tvarohová plnka
2 jemné tvarohy
2 balíčky Vanilínového cukru
Kryštálový cukor (podľa chuti)
2 vaječné žĺtky
citrónová kôra
Hrozienka alebo kandizované ovocie
Lekvár – používam domáci jahodový alebo marhuľový. Recept na lekvár (nemusíte použiť chilli, ale s ním to má takú skvelú chuť a môžete ho použiť aj k mäsu) nájdete tu: https://andawell.sk/jahodovy-dzem-s-chilli-recept/
Posýpka:
50 gramov kryštálového cukru
80 gramov hrubej múky
50 gramov roztopeného masla
Moravské koláče – postup:
1. Nechajte mlieko vonku z chladničky „otepliť“ na vlažnú teplotu. Pridajte Vanilínový cukor, zamiešajte. Potom rozdrobte droždie, všetko dobre premiešajte, zakryte potravinovou fóliou, na vrch dajte obrúsok a nechajte vytvoriť kvások.
2. Medzitým si zmiešajte múku, žĺtky, cukor, maslo a soľ. Keď vám vznikne kvások, pridajte ho do vymiešaného cesta a opäť cesto vymiešajte až kým vám vznikne nelepivé cesto. Takto pripravené cesto dajte do nádoby, zakryte utierkou a nechajte vykysnúť (od pol hodiny do hodiny).
3. Medzitým si môžete pripraviť tvarohovú plnku. Do tvarohu zapracujte Vanilínový cukor, cukor na dochutenie, žĺtko, hrozienka a všetko dobre premiešajte.
4. Posýpka: Nechajte na ohni rozpustiť maslo a potom do neho zapracujte hrubú múku a cukor. Miešajte dovtedy, kým vám vznikne posýpka.
5. Vykysnuté cesto premieste a rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm a povykrajujte kolieska s rozmerom 8 až 10 cm. Na koliesko naneste tvaroh a zaviňte do tvaru buchty. Takto pokračujte so všetkými.
Poukladajte buchtičky na plech a nechajte medzi nimi priestor (mne sa vojde 9 kusov). Do každej buchty urobte jamku a do nej naneste lekvár. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte posýpkou.
6. Pripravené koláče nechajte na plechu ešte trochu podkysnúť a následne ich pečte pri teplote 180 stupňov Celziia približne 25 až 30 minút.
Dobrú chuť!
- Leto v kancelárii nemusí byť utrpenie: Ako si zabezpečiť príjemnú klímu?Produktivita v kancelárii je teda silne ovplyvnená prostredím, vrátane klímy. Ako sa k tejto problematike postaviť v lete, keď je vonku až príliš horúco?
- Kníhkupectvo nových začiatkov. Romantický príbeh zo ŠkótskaKniha Kníhkupectvo nových začiatkov je druhý diel série Škótske kníhkupectvo od Jenny Colgan. Môžete si knihu hneď teraz stiahnuť do čítačky, mobilu alebo tabletu a ponoriť sa do príbehu.
- Ako sa režiséri dostali k projektu Nezvratný osud a čo na tejto sérií milujú?Smrť sa vracia na plátna vo veľkom štýle. Kultová hororová séria Nezvratný osud ožíva s novým príbehom pod názvom Pokrvné puto.
- Škorica a chudnutie: Voňavý pomocník na ceste k lepšej postaveŠkorica – korenina, ktorú väčšina z nás pozná najmä z vianočných koláčov či teplých nápojov. No málokto vie, že tento voňavý poklad ukrýva aj účinné látky, ktoré môžu podporiť proces chudnutia.
- Aj z protivného suseda sa môže vykľuť ten pravý, no nie?Čo sa stane pri jazere je príbeh o tom, ako láska môže nájsť cestu aj cez najhrubšie múry.