Už viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná.
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Potrebujeme:
Na kysnuté cesto:
375 g polohrubej múky
1 balíček droždia
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
1 vajce
200 ml vlažného polotučného mlieka
50 g vychladnutého rozpusteného masla
Na náplň:
2,5 kg sliviek
trochu práškového cukru
Slivkový kysnutý koláč: Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame preosiatu múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a maslo a premiešame elektrickým ručným šľahačom najskôr na nižšom stupni a potom na vyššom stupni asi 5 minút dohladka.
Cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto zľahka poprášime múkou a na pracovnej ploche znovu krátko premiesime. Cesto prenesieme na vymastený plech a vytvarujeme koláč.
Slivky opláchneme, necháme obschnúť a potom odkôstkujeme. Poukladáme na cesto rozpolenou stranou nahor (vytvoríme šupinky).
Koláč necháme ešte chvíľu v teple, kým znateľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 220 °C
Teplovzdušná rúra: 200 °C
Doba pečenia: asi 20 – 30 minút
Koláč necháme vychladnúť a potom podľa chuti posypeme práškovým cukrom.
TIP: Koláč chutí výborne aj so žmolenkou alebo makom. Ďalšou možnosťou je dať medzi cesto a slivky tvarohovú plnku.
Ďalšie zaujímavé články nájdete na zdravienadoma.sk
- Slivkový kysnutý koláčUž viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná. Čas prípravy: 40 minútVystačí na: asi 16 porcií Potrebujeme: Na kysnuté cesto: 375 g polohrubej múky1 balíček droždia50 g cukru1 balíček vanilkového cukruštipku soli1 vajce200 ml vlažného polotučného mlieka50 g vychladnutého rozpusteného masla Na náplň: 2,5 kg sliviektrochu… Čítať viac: Slivkový kysnutý koláč
- Jasmina Alagič posiela návod na šťastie prostredníctvom svojej knihyNávod na to, ako byť spokojná, šťastná a stále usmiata. To všetko spísala Jasmina Alagič do motivačnej knihy Pošli to ďalej. „Ak ti ktorákoľvek strana vyčaruje na tvári úsmev, ak ťa podnieti k pozitívnejšiemu pohľadu na svet alebo ti pomôže ponoriť sa do vlastnej sily, naša práca mala zmysel,“ píše hneď v úvode. Jasmina Alagič a jej… Čítať viac: Jasmina Alagič posiela návod na šťastie prostredníctvom svojej knihy
- Ako dostať do leta telo do formy?Do leta máme už naozaj len krátky čas. Mnohí z nás sa pozerajú po dovolenkách a nových plavkách. Popritom im v hlave rotuje otázka, ako v nich vyzerať naozaj dobre. Skúsme to celé otočiť a pozrieť sa na náš život inak. To však znamená, že si musíte začať klásť iné otázky. Ako dostať naše telo… Čítať viac: Ako dostať do leta telo do formy?
- Vyskúšajte stredomorský jedálničekPravidelne sa objavujú nové druhy diét, nové trendy v stravovaní, moderné alternatívne smery. V domnienke konečne efektívneho spôsobu stravovania s výsledkom rýchlej redukcie hmotnosti sa púšťame často do drastických diét. Vysúšajte stredomorský jedálniček. Z čoho sa skladá? Najefektívnejšie je dlhodobé stravovanie sa pomocou ľahkého, chutného a pestrého jedálnička, ktorého korene pochádzajú zo stredomorskej kuchyne. Medzi všetkými možnými… Čítať viac: Vyskúšajte stredomorský jedálniček
- 7 must-have pre letnú skincareMilujete leto, slnko a vodu? Ak vám záleží na tom, aby bola vaša pleť zdravá a chránená, týchto sedem kozmetických produktov vám „zachráni kožu“ a zvýrazní jej prirodzenú krásu. Letná scincare.