Tradície ožívajú na Veľkú noc

0

Pripomeňme si spoločne recepty našich prastarých a starých mám, veď práve veľkonočné sviatky sú o tradíciách, rodine a taktiež o bohatstve slovenského kultúrneho dedičstva.

Veľkonočné Judášky
Ako vznikol tento recept a jeho názov? Na Slovensku sa tradične a hlavne počas sviatkov piekli rôzne druhy obradových pečív. Na zelený štvrtok alebo Veľký piatok sa piekli tzv. Judášky, podobné ako fánky, ale z kysnutého cesta. Meno dostali podľa biblického Judáša a tvar mal pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil.

Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
150 ml teplého mlieka
150 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 práškové droždie
2 žĺtka + 1 žĺtko na potretie
Na potretie
50 g masla
2 PL medu
4 PL Karpatského KB

Postup:
1. V mlieku si rozmiešame droždie a necháme 5 minút postáť. V miske si zmiešame múku, cukor, pridáme 2 žĺtka, maslo a mlieko s droždím.

2. Vypracujeme rukami alebo v mixéri na nelepivé cesto. Misku s cestom prikryjeme a necháme kysnúť cca 60 – 90 minút. Z cesta si odkrajujeme malé kúsky, ktoré rukami formujeme do dlhých slížov, ktoré z každého konca zatočíme do špirály.

3. Preložíme na plech a necháme odpočívať 10 minút. Takto pripravené Judášky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 – 20 minút.

4. Maslo a med, doplnené o 4 lyžice Karpatského KB si zahrejeme a rozpustíme. Takouto voňavou zmesou poriadne potrieme čerstvo dopečené Judášky a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Domáci vaječný likér
Aj vy si spomínate na návštevy u starej mamy, kde počas sviatkov nechýbal pravý domáci vaječný likér? Hustý vaječný likér pohladí chuťové bunky a svojou nezameniteľnou vôňou poteší každého maškrtníka. Máme z neho síce „sladko až za ušami“, ale párkrát v roku je dovolené zhrešiť aj takýmto spôsobom. Tak na zdravie!

Potrebujeme:

5 žĺtkov
2 balenia vanilkového cukru
1 struk z vanilky
2 konzervy kondenzovaného mlieka (1 x sladené a 1x nesladené)
cca 300 ml Karpatského KB

Postup:

Nad parou si vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetložltej farby. Zmes necháme vychladnúť a premiestnime do mixéra. Pridáme dužinu zo struku vanilky,  kondenzované mlieko a premixujeme. Na záver pridáme Karpatské KB a poriadne premixujeme. Množstvo KKB pridávame podľa chuti. Likér premiestnime do fliaš, uzavrieme a necháme odležať v chlade.
Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na www.karpatskebrandy.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.