Mäsové guličky preliate omáčkou sa vo Švédsku tradične podávajú so zemiakovým pyré, brusnicovou omáčkou a nakladanými uhorkami.
Na mäsové guličky potrebujeme:
300 gramov mletého hovädzieho mäsa
300 gramov mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 gramov strúhanky
1 veľkú cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morskú soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžičku nového korenia
1 lyžičku muškátového oriešku
Omáčka
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónovú šťava (podľa chuti)
Morskú soľ na dochutenie
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju do mäkka. Restujeme ich dovtedy, kým nemajú svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte.
Čítajte tiež: Polievka Minestrone – recept
2. Mäsovú zmes sme si nechali odpočívať v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky
3. Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom. Trochu nimi zatrasieme, a olej sa tak po nádobe aj guličkách rozotrie. Potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať
4. Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva
5. Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame
6. Guličky sa nám medzitým dopiekli. Zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.
7. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme
8.Po zhustnutí môžeme servírovať
9. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.
S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnávame tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ.
Mohlo by vás zaujímať:
- Minimalizmus v spálni – kľúč k dokonalému relaxuSpálňa je svätyňou pokoja a odpočinku, miesto, kde sa stretávame so sebou samými po dlhom dni plnom aktivít. Je to miesto, ktoré by malo vyžarovať pokoj a harmóniu, aby nám pomohlo načerpať novú energiu na ďalší deň. V dnešnej dobe je naše každodenné prostredie často zahltené rôznymi podnetmi a informáciami. A tak sa stále viac… Read more: Minimalizmus v spálni – kľúč k dokonalému relaxu
- Ako na dokonalú grilovačku? Poradí vám Marcel IhnačákGrilovačka a jej sezóna je zahájená. Z nejedného dvora už rozvoniavajú chutné delikatesy, ozýva sa smiech a noci sú o kúsok mladšie. Radi by ste svoje grilovacie schopnosti a kombinácie povýšili? Nechajte sa inšpirovať nasledujúcim článkom. Dopriať si zážitky, ktoré sa zapíšu do vašich osobných dejín, nebolo nikdy jednoduchšie. Odložte všetky rušivé elementy 21. storočia. Najmä mobilné telefóny. Pustite… Read more: Ako na dokonalú grilovačku? Poradí vám Marcel Ihnačák
- Liečivá sila byliniekHanka Sekulová píše vo svojej knihe Liečivá sila prírody, že alergie sú vonkajšie prejavy nášho momentálneho stavu imuntného systému. Môžem s ňou len súhlasiť. Ak je naša imunita silná, vonkajšie prejavy alergií potláča a teda sa ani navonok neprejavujú. Bylinky. Súčasná stresová doba priniesla rôzne druhy alergií, nezdravý životný štýl, a tak majú ľudia nabúraný… Read more: Liečivá sila byliniek
- Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanieGrilovanie je zdravý spôsob prípravy mäsa, rýb aj hydiny. Pre niektorých ľudí znamená grilovanie aj totálny relax – a najmä všetko dobre vyzerá, chutí a vonia a ani s upratovaním nie je až taká oštara. Grilovanie môže ľudí aj spájať. Často je hlavná skupinka kamarátov a známych zhromaždená práve okolo grilu. Grilovanie – Pre a proti Grilovanie má mnoho pozitív, ale… Read more: Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanie
- Grilovaná pražma – recept na zdravý obedPražma, známa aj ako dorada, je stredomorská ryba, ktorá sa konzumuje už od staroveku. Je to jedna z najhodnotnejších rýb. Je dostupná počas celého roka, najlepšie však chutí od júla do októbra. Má zlatisté bodky na lícach a zlatý prúžok nad očami, čím si vyslúžila názov „zlatá hlava“. Svojimi silnými zubmi, ktoré sa trochu podobajú na… Read more: Grilovaná pražma – recept na zdravý obed