Pečiete na Vianoce stále to isté? Medovníky, medvedie labky, vanilkové rožky? Tie k Vianociam jednoznačne patria. Vyskúšajte tento rok svoju vianočnú tabuľu obohatiť ešte o niečo iné. Prinášame vám niekoľko receptov z tradičných vianočných surovín, ktoré zaručene potešia všetky mlsné jazýčky.
Vyskúšajte perníkové snehuliaky.
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: asi 20 minút
Celkový čas prípravy: asi 60 minút
Vystačí na: asi 15 kusov
Na perníkové snehuliaky potrebujeme:
Na cesto:
2 vajcia
140 gramov práškového cukru
100 gramov zmäknutého masla alebo margarínu
2 polievkové lyžice tekutého medu
3 – 4 zarovnané kávové lyžičky perníkového korenia
400 gramov hladkej múky
1 zarovnanú kávovú lyžičku sódy bikarbóny
Na poliatie a ozdobenie:
2 balíčky svetlej polevy
Farebné tubičky
Zdobiacu polevu tmavú
Zdobenie
Okrem toho potrebujeme:
2 formičky na vykrajovanie v tvare koliesok (ø 7 cm a ø 3 cm)
2 plechy na pečenie
Perníkové snehuliaky postup:
1. Na prípravu cesta v mise vymiešame vajcia s práškovým cukrom a maslom alebo margarínom. Pridáme med a korenie a krátko zamiešame.
2. Potom pridáme múku so sódou a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.
3. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto pomocou váľka vyvaľkáme na vyšší plát hrubý asi 5 mm a pomocou formičiek na vykrajovanie vykrojíme 15 menších a 15 väčších koliesok.
Poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)
4. Perníčky necháme vychladnúť.
5. Na poliatie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Väčšie koliesko vždy zlepíme džemom s malým kolieskom a polejeme pripravenou polevou.
6. Odložíme do chladničky stuhnúť.
7. Potom dozdobíme tubičkami a zdobiacou tmavou polevou podľa vlastnej fantázie.
Čítajte tiež: Vianočné pečivo na tri spôsoby – recept
Foto: http://www.canva.com