Poetické menu na Veľkú noc. Jedna báseň!

0

Po dlhom štyridsaťdňovom pôste sa žiada ťuknúť si pohárom dobre vychladeného vínka pri štedro prestretom stole. O originálne veľkonočné menu sa postarala autorka kníh Takmer zabudnuté recepty Michaela Smolová (@SistersBakery) a verše na oslavu života, znovuzrodenia a jari umne dopísali prívlastkové vína z radu VITIS Poézia.

Ako dievča som Veľkú noc nemala veľmi v láske, kvôli šibačom. Ale čo som na Veľkej noci mala rada, bola slávnostná kuchyňa. Maminka každoročne pripravila slávnostný zákusok Oblíž prst a slanú syrovú roládu. Tieto dve veci dodnes aj ja pripravujem. Veľkonočné sviatky zvyčajne trávime so širšou rodinou, čo sa tento rok asi nebude dať, ale Obíž prst, syrová roláda  a dobré vínko budú určite na našom stole ?“. Hoci sú klasické recepty osvedčené, vyskúšajte aj nové, netradičné.

 Šamrole s tvarohovo bylinkovou plnkou
Potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta
1 vajce na potieranie
250 gramov krémového nízkotučného tvarohu
5 PL bieleho jogurtu
1 PL olivového oleja
1 ČL medovej horčice
pár lístkov medvedieho cesnaku
pár vetvičiek kôpru
pažítka, soľ a korenie.

Postup:
1. Rozvaľkané lístkové cesto narežeme na 1.5 cm hrubé pásy. Tie po jednom obmotáme okolo formičiek – rúrok na mini šamrole.

2. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme  v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 15-20 minút do zlatista.

3. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

4. Na plnku vymiešame v miske tvaroh, jogurt a olivový olej a mixérom ich šľaháme asi 5 minút do nadýchanej krémovej nátierky.Pridáme nasekané bylinky, horčicu, soľ a korenie a opäť krátko premiešame mixérom.

5. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka a plníme do upečených šamroliek.

Podávame ako predjedlo alebo ako pochutinu k lahodnému ružovému vínu Frankovka modrá rosé, neskorý zber z radu Poézia od Vitis.

Jarné pečené kura
Potrebujeme:
1 kurča
250 ml acidofilného mlieka
soľ
1 ČL sušeného cesnaku (alebo sušeného medvedieho cesnaku)
2 kg malých zemiačikov
dve hrste mrazeného hrášku
hrsť zelenej luskovej fazuľky (čerstvej alebo mrazenej)
1 citrón

Postup:
1. Kurča  si pripravíme deň vopred, vopred umyjeme, odstránime chrbtovú kosť, kura nasolíme a dáme do väčšieho igelitového sáčku, prilejeme acidofilné mlieko, sušený cesnak, dobre uzavrieme a necháme v chladničke marinovať do nasledujúceho dňa.

2. Marinované kuriatko vložíme do väčšieho pekáča tak, aby sa pekne rozprestrelo a dáme ho piecť na 180 stupňov.

3. Asi po pol hodine plech opatrne vyberieme z rúry, pridáme na polky nakrájané osušené zemiaky, položíme na ne kura, popicháme ho vidličkou, pridáme na kolieska nakrájaný citrón a pečieme spolu so zemiakmi ďalej asi 35-45 minút.

4. Ku koncu času pečenia si zelené lúskové fazuľky krátko oblanšírujeme v osolenej vode (ponoríme ich asi na minútu-dve do vriacej osolenej vody), pridáme hrášok, po minúte zeleninu scedíme a necháme odkvapkať.

5. Medzitým sa nám kura so zemiakmi postupne dopeká.

6. Asi 5 minút pred dopečením pridáme hrášok a fazuľky, ešte 5 minút pečieme.

Vychutnajte si ho s dobrým bielym vínom, odporúčame Silvánske zelené, neskorý zber z radu Vitis Poézia. Jemná vôňa citrónovej trávy v harmónii s ľahkými tónmi lipy nás doslova nadchne. V chuti veľmi plné víno s jemnou korenistou dochuťou, ktoré sa hodí aj k veľkonočným šalátom a rezňom.
Čítajte tiež: Veľkonočné perníky – Recept

Vínová mousse
Potrebujeme:
4 plátky želatíny
250 ml šľahačky
250 ml červeného vína Cabernet Sauvignon
50 ml ovocného sirupu alebo šťavy (červenej farby, napr. malinový, ríbezľový, z lesných plodov a pod.)
2 vajcia
3 PL kryštálového cukru

Postup:
1. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme 10 minúť napučať. Z odmeraného vína odoberieme pol deci a dáme ho krátko zahriať (neprevárame!).

2. Odstavíme, želatínu vyžmýkame, ponoríme ju do zahriateho vína a rozmiešame, kým sa neroztopí. Víno so želatínou necháme vychladnúť.

3. Nad parou vyšľaháme dva žĺtky spolu s cukrom do bledého krému. Do tohto krému prilejeme víno so želatínou a dobre rozmiešame. Odložíme do chladu.

4. Medzitým si vyšľaháme bielky do tuha a osobitne vyšľaháme aj šľahačku do tuha. Do vychladnutej vínovej zmesi primiešame sirup alebo šťavu a postupne po lyžiciach zľahka vmiešavame striedavo bielky a šľahačku.

5. Vznikne nadýchaná pena, ktorú naservírujeme do dezertných pohárikov a dáme do chladničky na cca 4 hodiny.

6. Podávame ozdobené čerstvým ovocím, výborne sa kombinuje s vínom Cabernet Sauvignon, neskorý zber z radu Vitis Poézia. V jeho vôni sa snúbia tóny škorice, klinčekov a má harmonickú chuť s nádychom čokolády a kávy. Viac skvelých receptov a výber vín nájdete aj na www.vitis.sk/recepty

Dostupné aj na e-shope www.hubertonline.sk  

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.