Gaštany v jesennej kuchyni

0
Gaštany sú obľúbená jesenná lahôdka.
Gaštany sú obľúbená jesenná lahôdka.

Tretie ročné obdobie so sebou nesie, okrem chladnejšieho počasia, aj krásne farebné scenérie ozvláštnené šuchotom lístia pod našimi krokmi a vôňu pečených gaštanov spoza oblokov, prípadne na blížiacich sa vianočných trhoch. Gaštany s ich hnedými kabátmi symbolizujú zmenu ročných období a zvraty v prírode.

Gaštany. Príprava tejto lahôdky predstavuje pre mnohých z nás rituál, ktorý so sebou nesie okrem radosti i spojenie s prírodou.

Môžete ich pripraviť hneď na niekoľko spôsobov. Samostatne si ich upiecť a naliať si k ním chutné víno. Môžete ich tiež zapracovať ako prílohu k hlavným chodom – plnka do morky alebo budú súčasťou sladkých potešení v podobe tort či koláčov.

Gaštany si môžete ich pripraviť hneď na niekoľko spôsobov.
Gaštany si môžete ich pripraviť hneď na niekoľko spôsobov.

Vyskúšajte gaštany v dezertoch

Špeciálne do dezertov sa ideálne hodí sladučké gaštanové pyré. Stačí k nemu pridať trochu smotany na šľahanie a behom pár sekúnd vykúzlite skvelý, jemný, chutný krém. Využitie nájde ako plnka do vyhľadávanej rolády napríklad.

Vytvorte si s nimi jedinečnú atmosféru pripomínajúcu krásu jednoduchých, ale za to hlbokých zmyslov života.

Gaštany môžu ijesť aj celiatici. Neobsahujú glukózu, sodík a hlavne lepok.
Gaštany môžu jesť aj celiatici. Neobsahujú glukózu, sodík a hlavne lepok.

Gaštany pre naše zdravie

Okrem iného sú bohaté aj na vitamíny B, E, K a. V neposlednom rade i C a dokážu konkurovať napríklad typickej zásobárni na tento vitamín – citrónu. Plody gaštanov privíta aj vaša koruna krásy, koža, no aj žalúdok, srdce a mozog.

Pozitívne účinkujú aj pri reumatických ochoreniach a podporujú bezproblémový krvný obeh.

Môžu ich jesť aj celiatici. Neobsahujú glukózu, sodík a hlavne lepok.

Vedeli ste, že stromy tejto lahôdky zbavujú bezprostredné okolie negatívnej energie? Hovorí sa, že práve týmto stromom sa môžete zveriť do rúk a preniesť na ne akékoľvek zdravotné problémy či už v rámci tých fyzických, alebo psychických.

Stačí, ak vyhľadáte gaštan, pritlačíte sa k jeho kôre chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela.

Foto: lidl.sk a http://www.canva.com

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.