Tretie ročné obdobie so sebou nesie, okrem chladnejšieho počasia, aj krásne farebné scenérie ozvláštnené šuchotom lístia pod našimi krokmi a vôňu pečených gaštanov spoza oblokov, prípadne na blížiacich sa vianočných trhoch. Gaštany s ich hnedými kabátmi symbolizujú zmenu ročných období a zvraty v prírode.
Gaštany. Príprava tejto lahôdky predstavuje pre mnohých z nás rituál, ktorý so sebou nesie okrem radosti i spojenie s prírodou.
Môžete ich pripraviť hneď na niekoľko spôsobov. Samostatne si ich upiecť a naliať si k ním chutné víno. Môžete ich tiež zapracovať ako prílohu k hlavným chodom – plnka do morky alebo budú súčasťou sladkých potešení v podobe tort či koláčov.
Vyskúšajte gaštany v dezertoch
Špeciálne do dezertov sa ideálne hodí sladučké gaštanové pyré. Stačí k nemu pridať trochu smotany na šľahanie a behom pár sekúnd vykúzlite skvelý, jemný, chutný krém. Využitie nájde ako plnka do vyhľadávanej rolády napríklad.
Vytvorte si s nimi jedinečnú atmosféru pripomínajúcu krásu jednoduchých, ale za to hlbokých zmyslov života.
Gaštany pre naše zdravie
Okrem iného sú bohaté aj na vitamíny B, E, K a. V neposlednom rade i C a dokážu konkurovať napríklad typickej zásobárni na tento vitamín – citrónu. Plody gaštanov privíta aj vaša koruna krásy, koža, no aj žalúdok, srdce a mozog.
Pozitívne účinkujú aj pri reumatických ochoreniach a podporujú bezproblémový krvný obeh.
Môžu ich jesť aj celiatici. Neobsahujú glukózu, sodík a hlavne lepok.
Vedeli ste, že stromy tejto lahôdky zbavujú bezprostredné okolie negatívnej energie? Hovorí sa, že práve týmto stromom sa môžete zveriť do rúk a preniesť na ne akékoľvek zdravotné problémy či už v rámci tých fyzických, alebo psychických.
Stačí, ak vyhľadáte gaštan, pritlačíte sa k jeho kôre chrbtom, zátylkom a krížovou časťou tela.
Foto: lidl.sk a http://www.canva.com