Akupunktúra – kedy nám môže byť nápomocná?

0

Akupunktúra je starodávna liečebná technika, ktorá sa čoraz viac stáva populárnou aj v západných krajinách. Tento tradičný čínsky postup zahŕňa vkladanie tenkých ihiel do konkrétnych bodov na tele s cieľom vyrovnať energiu a podporiť prirodzené liečebné procesy. V tomto článku sa pozrieme na históriu, princípy a výhody akupunktúry, ako aj na jej miesto v modernej medicíne.

História a súčasnosť akupunktúry

Akupunktúra pochádza z Číny, kde sa praktizuje už viac ako 2000 rokov. Prvé zmienky o akupunktúre sa nachádzajú v starovekých textoch ako “Huangdi Neijing” (Vnútorný kánon Žltého cisára), ktorý je považovaný za základný kameň tradičnej čínskej medicíny.

Postupom času sa akupunktúra rozšírila do Japonska, Kórey a nakoniec do celého sveta. Celosvetovú popularitu si získala od 70. rokov minulého storočia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa akupunktúra používa v 103 zo 129 krajín, ktoré poskytli údaje.

V Spojených štátoch údaje z prieskumu National Health Interview Survey ukázali 50-percentný nárast v počte používateľov akupunktúry medzi rokmi 2002 a 2012.

V roku 2012, v poslednom roku, za ktorý sú k dispozícii štatistiky, 6,4 percent dospelých v USA uviedlo, že použili akupunktúru a 1,7 percent uviedlo, že ju použili v posledných 12 mesiacoch.

Ako akupunktúra funguje

Akupunktúra pracuje na princípe vyrovnávania energie, známej ako “qi” (čchi), ktorá prúdi cez energetické dráhy nazývané meridiány.

Ak je tok energie narušený, môže to viesť k zdravotným problémom. Akupunktúrne ihly sa vkladajú do špecifických bodov na meridiánoch, aby sa obnovil rovnovážny tok qi a podporili sa liečebné procesy v tele.

Výhody akupunktúry

  1. Liečba bolesti: Akupunktúra sa často používa na zmiernenie bolesti, vrátane chronických bolestí chrbta, artritídy a migrény.
  2. Zlepšenie celkového zdravia: Pravidelné sedenia môžu zlepšiť imunitný systém, znížiť stres a zlepšiť spánok.
  3. Duševné zdravie: Akupunktúra môže byť účinná pri liečbe úzkosti, depresie a iných duševných problémov.

Údaje z národných prieskumov naznačujú, že v Spojených štátoch sa akupunktúra najčastejšie používa na bolesť, ako je bolesť chrbta, kĺbov alebo krku.

Analýza údajov z 20 štúdií (6 376 účastníkov) ľudí s bolestivými stavmi (bolesť chrbta, osteoartritída, bolesť krku alebo hlavy) ukázala, že priaznivé účinky akupunktúry pretrvávali ešte rok po ukončení liečby pri všetkých ochoreniach okrem bolesti krku.

Vedľajšie účinky a riziká

Aj keď je akupunktúra všeobecne považovaná za bezpečnú, môže mať niektoré vedľajšie účinky. Napríklad modriny, bolesť alebo krvácanie na mieste vpichu.

V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k infekciám alebo iným komplikáciám.

Akupunktúra a moderná medicína

Moderná medicína čoraz viac uznáva prínosy akupunktúry. Mnohé štúdie ukázali, že akupunktúra môže byť účinná pri liečbe rôznych zdravotných problémov, vrátane bolesti a duševných porúch.

Mnohé zdravotnícke zariadenia teraz ponúkajú akupunktúru ako súčasť integrovaného prístupu k liečbe.

Ako nájsť kvalifikovaného akupunkturistu

Pri výbere akupunkturistu je dôležité overiť si jeho kvalifikácie a skúsenosti. Hľadajte odborníkov, ktorí majú licenciu a sú členmi profesionálnych organizácií. Nezabudnite sa opýtať na ich skúsenosti s liečbou vášho konkrétneho problému a na možné vedľajšie účinky.

Záver

Akupunktúra je starodávna liečebná technika, ktorá má mnoho výhod pre fyzické aj duševné zdravie. Aj keď sa môže zdať nezvyčajná, stále viac ľudí na celom svete objavuje jej prínosy. Ak hľadáte alternatívne alebo doplnkové spôsoby liečby, akupunktúra môže byť práve pre vás.

https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-what-you-need-to-know

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.