Zmeňte svoj život! 5 overených tipov, ako byť prítomný v danom okamihu

0
Čo to znamená byť prítomný a ako nám to môže vylepšiť život?

V dnešnom rýchlom svete sme stále obklopení povinnosťami a technológiami. Často sa tak strácame v minulosti alebo budúcnosti. Mnohí z nás zápasia s tým, ako byť v danom okamihu a plne si vychutnávať život. Umenie byť prítomný však nie je len trend, ale skutočná cesta k vnútornej pohode, rovnováhe a lepším vzťahom.

Čo to znamená byť prítomný? Ako môžeme túto schopnosť rozvíjať?

Čo to znamená byť prítomný? Ako môžeme túto schopnosť rozvíjať?

Sústreďte sa na aktuálny okamih

Byť prítomný znamená naplno sa sústrediť na aktuálny okamih. Bez rušivých myšlienok o minulosti alebo obavách o budúcnosť.

Prítomnosť, alebo život tu a teraz nám umožňuje žiť autentickejšie a plnšie. To má pozitívny vplyv na naše fyzické a mentálne zdravie.

Výskumy ukazujú, že pravidelné praktikovanie prítomnosti (mindfulness) môže znížiť stres, zlepšiť náladu, zvýšiť schopnosť sústrediť sa a dokonca aj hlavný systém.

Prítomnosť, alebo život tu a teraz nám umožňuje žiť autentickejšie a plnšie. To má pozitívny vplyv na naše fyzické a mentálne zdravie.

Ako byť prítomný v každodennom živote

  1. Začnite s vedomým dýchaním
    Najlepší spôsob, ako sa pripojiť k prítomnému okamihu, je sústrediť sa na svoje dýchanie. Všimnite si, ako vzduch vstupuje do vašich pľúc a ako pomaly odchádza. Vedomé dýchanie vám pomôže pozorovať na telo a uvoľniť myseľ.
  2. Obmedzte multitasking
    Žijeme v kultúre, ktorá podporuje multitasking, ale štúdie dokazujú, že to znižuje našu produktivitu a zvyšuje stres. Skúste sa zamerať na jednu úlohu. Pomaly a vedome vykonávajte činnosť, či už ide o prácu, varenie alebo rozhovor.
  3. Vypnite notifikácie a digitálny šum
    Technológie nás neustále odťahujú od prítomnosti. Vypnite si notifikácie na telefóne alebo si vyhraďte čas, kedy budete úplne offline.
  4. Cvičte vďačnosť
    Zamyslite sa nad tým, za čo ste vďační. Tento jednoduchý návyk vás prinúti sústrediť sa na pozitívnu chvíľu v prítomnom okamihu, namiesto toho, aby ste premýšľali o tom, čo vám chýba alebo čo vás trápi.
  5. Venujte plnú pozornosť vzťahu
    Keď ste s ľuďmi, buďte skutočne s nimi. Počúvajte aktívne, nevyrušujte a nebuďte rozptyľovaní. Týmto spôsobom nielenže posilníte vaše vzťahy, ale vytvoríte aj hlbšie prepojenie s druhými.

Ako si zachovať prítomný okamih

Byť prítomný nie je o tom, že zabudneme na plánovanie alebo dlhodobé ciele. Skôr ide o to, že si vyhradíme priestor na plné prežívanie okamihov. A to bez toho, aby sme sa utápali v starostiach.

Nájdime si čas medzi plánovaním do budúcnosti a užívaním si prítomného okamihu. Všetko sa začína vedomým rozhodnutím byť viac prítomní každý deň.

Byť prítomný nie je o tom, že zabudneme na plánovanie alebo dlhodobé ciele. Skôr ide o to, že si vyhradíme priestor na plné prežívanie okamihov.

Kľúč k šťastnejšiemu životu

Umenie byť prítomný je kľúčom k šťastnejšiemu a plnšiemu životu. Nás moderný svet často tlačí do rýchlosti a multitaskingu, nájsť si čas na spomalenie a venovanie sa tomu, čo je pred nami, hoci má obrovské výhody.

Skúste aspoň niektoré z uvedených a sledujte, ako sa váš život stane zmysluplnejším a pokojnejším.

Andrea Hinková – Tarová

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.