Rebarbora patrí medzi najchutnejšie jarné plodiny. V našich podmienkach rastie najmä v období od konca mája do polovice júna. Práve teraz je preto ten najvyšší čas začať premýšľať nad tím, aké pochúťky z nej vykúzlite. Nech sa páči, rebarborové recepty.
Ak chcete svojich blízkych prekvapiť vynikajúcimi rebarborovými dobrotami, nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sme pre vás pripravili.
MRKVOVÉ ŠATÔČKY S REBARBOROU
Cesto:
- 450 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 250 g odležaný rastlinný tuk s maslovou príchuťou
- 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
Náplň:
- 4 stonky rebarbory
- 4 veľké jahody
- 150 g trstinového cukru
Postup:
1.Do misy nasypte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájanú heru.
Premiešajte ručne alebo miesiacim hákom, v prípade, že použijete kuchynský robot. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. To nechajte odpočívať asi hodinu v chladničke.
2. Medzitým si pripravte náplň.
Rebarboru olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vsypte do hrnca, zasypte cukrom a pri miernej teplote rozvarte úplne domäkka.
Môže sa stať, že sa vám vyvarí veľa tekutiny. V takom prípade pridajte trochu vody. Nepreháňajte to, lebo výsledná zmes by mala byť hustá ako marmeláda.
Pridajte nadrobno nasekané jahody a ešte 2 minúty povarte. Nechajte vychladnúť.
3.Cesto vyvaľkajte na pracovnej doske zľahka vysypanej múkou. Plát by mal byť silný maximálne pol centimetra. Vykrajujte kolieska, pohárikom alebo formičkou.
4.Do stredu kolieska dajte lyžičku rebarborovej náplne. Prehnite a okraje poriadne pritlačte k sebe.
Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 25 minút, kým nezružovejú.
REBARBOROVÁ TORTA S TVAROHOM
Cesto:
- 450 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 200 g vychladeného rastlinného tuku s maslovou príchuťou
- 4 žĺtky
Krém:
- 750 g plnotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový puding
- 2 vajcia
- 250 g rebarborových stoniek + 100 g trstinového cukru
Postup:
Múku premiešajte s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridajte žĺtky, heru a vypracujte pevné, nelepivé cesto a nechajte ho minimálne hodinu odpočinúť v chladničke.
Cesto rozdeľte na tri diely. Jeden z nich vráťte do chladničky. Zvyšné dva spojte a pripravte si základ do formy.
Dno tortovej formy s priemerom 25 centimetrov si vyložte papierom na pečenie. Ten do formy pekne privrite. Boky vymažte tukom a vysypte polohrubou múkou.
Pripravené cesto rozvaľkajte do kruhu a dajte do formy. Cesto by malo zakryť dno i boky formy, až po horný okraj. Cesto rozprestrite prstami a dno poprepichujte vidličkou.
Rebarborové stonky olúpte, nakrájajte na malé kúsky, dajte spolu s cukrom do hrnca a nechajte povariť domäkka. Potom nechajte vychladnúť.
Všetky suroviny na krém, vrátane vychladnutej rebarbory, dajte do misy robota a pomocou metly na šľahanie vyšľahajte krém. Rebarbora sa pri šľahaní rozpadne na malé kúsky.
Hotový krém (bez hrudiek, vyšľahaný dohladka) vlejte do tortovej formy na základ z cesta. Povrch uhlaďte. Formou niekoľkokrát buchnite o pracovnú dosku, aby sa z cesta dostal von prebytočný vzduch.
Zvyšok cesta z chladničky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Týmito kúskami posypte povrch torty.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
Mohlo by vás zaujímať:
- Neónové novinky od Dermacol: Líčenie, ktoré vás bude baviťAj túto jar a leto si môžete dopriať hravé farebné neónové líčenie z radu NEON od Dermacol. V kolekcii nabitej farbami nájdete obľúbené stálice aj úplné novinky. Nechýbajú ceruzky na oči a multifunkčné ceruzky, lesky na pery s holografickým efektom, krémové lícenky a široká paleta lakov na nechty.
- Návrat kultového hororu Nezvratný osudPo štrnástich rokoch sa na plátna kín vracia kultová hororová séria Nezvratný osud s úplne novým príbehom. Film Nezvratný osud: Pokrvné puto prináša napätie, smrteľne presné nehody a silný rodinný príbeh, ktorý je zakorenený v temnej minulosti.
- Spln v Škorpiónovi – máj 2025: Najintenzívnejší Spln rokaV pondelok 12. mája 2025 o 18:55 hod. nastáva Spln v Škorpiónovi, zatiaľ čo Slnko stojí oproti nemu v znamení Býka.
- Oslava vnútornej jari ženy: Rituál na prebudenie jemnosti, radosti a ženskostiMáj nie je len mesiacom lásky a rozkvitnutých stromov, ale aj obdobím, kedy môže každá žena osláviť svoju vnútornú jar. Pripravili sme pre vás jemný rituál pre ženy, ktorý vám pomôže spojiť sa so svojím telom, intuíciou a radosťou zo života.
- 6 dôvodov pre vyvýšené záhonyVyvýšené záhony sú skvelou voľbou do každej záhrady. A to najmä vtedy, ak nemáte dosť miesta. Okrem toho, že dobre vyzerajú, vyriešia aj mnohé záhradnícke problémy. S jarou prichádza čas na prípravu záhrady po zimnom spánku. Ku skrášľovaniu záhrady prispeje nielen vysádzanie nových rastlín, ale aj praktické kvetináče, ktoré ďalšiu zimu bez ujmy na funkčnosti a… Čítať viac: 6 dôvodov pre vyvýšené záhony