Leto nám ponúka neskutočne veľa možností na tvorenie ovocných koláčov a tort. Ovocný cheescake je vždy výborná voľba. Tentokrát som zavárala čučoriedky, tak som pridala aj cheescake. Cheescake je trochu náročný na čas, ale inak je veľmi jednoduchý a najmä veľmi variabilný. Môžete použiť akékoľvek ovocie a u nás doma je obľúbený aj gaštanový. Postup je rovnaký. V takom prípade dáte namiesto ovocia gaštanové pyré a pracujete s mascarpone, nie s tvarohom.

Potrebujeme:
Na korpus
200 gramov Marina keksy alebo Bebe keksy (môžete použiť aj piškóty)
100 gramov masla
k tomu pridáte 1 polievkovú lyžicu cukru (ale aj nemusíte)
Na plnku:
500 gramov jemného tvarohu alebo mascarpone (ja som dala pol na pol)
polovicu šálky práškového cukru
citrón – chemicky neošetrený (alebo použite citrónovú kôru od Dr. Oetker)
4 vajíčka
1 polievková lyžica hladkej múky alebo kukuričného škrobu (ja som dala Gustin od Dr. Oetker)
trochu čučoriedkového džemu
250 gramov čučoriedok
Na ozdobenie:
Šľahačka
polievková lyžica práškového cukru
čučoriedky na ozdobenie
mäta na ozdobenie
ja som dala aj maliny na ozdobenie
Postup:
1. Keksy alebo piškóty rozmeliete na múčku a pridáte k nej rozpustené maslo. V rukách z toho vypracujete hmotu, ktorú dáte na spodok tortového korpusu. Ten má byť vystlaný papierom na pečenie (ostriháte si papier podľa korpusu).
2. Korpus dáte upiecť na 170 – 180 stupňov na približne 10 minút.
3. Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Tvaroh (alebo mascarpone) vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a následne pridáme vajíčka. Ja som dala žĺtka a bielka som vyšľahala do snehu a tak som ich pridala.
4. Nakoniec pridávame múku alebo kukuričný škrob, džem. Všetko dobre premiešame a nakoniec pridáme celé čučoriedky.
5. Takto pripravenú plnku vylejeme na pripravený a vychladnutý korpus.
6. Dáte upiecť do rúry na 170 – 180 stupňov na približne 1 hodinu. Koláč sa pečie vo vodnom kúpeli, aby neuschol, takže pridáte do rúry nádobu s vodou.
7. Koláč necháte vychladnúť a následne ho dáte ešte na 4 hodiny do chladničky. Ja ho pripravujem večer a zdobím ráno. 8. Na záver vyšľaháte šľahačku (môžete použiť aj čokoládovú polevu) a naukladáte ovocie.
Čítajte tiež: Čučoriedky – prečo ich milovať?
Čokoládová torta s ovocím – Recept
http://www.andawell.sk
