Snaží sa nám naše telo niečo naznačiť, ak máme na niečo neuveriteľnú chuť?
Všeobecne platí, že prirodzené túžby po špecifickom jedle vytvára naše telo preto, aby sme vyrovnali istý nutričný deficit. Napríklad tehotné ženy mávajú chuť na zmrzlinu, pretože môžu mať nedostatok vápnika, prípadne na niečo kyslé kvôli nedostatku sodíka.
Čítajte tiež: Má vaše jedlo dostatok týchto 5 živín?
Určite sa stalo aj vám, že ste mali neodolateľnú chuť na niečo sladké pri zhoršenej nálade a tak ste siahli po čokoláde, aby vás trochu upokojila a vylepšila náladu.
Chute – nemusí ísť len o nutričnú potrebu
Vedecké štúdie naznačujú, že tieto chute – ako napríklad intenzívna túžba po určitom jedle, nápoji alebo chuti – nie sú spúšťané len nedostatkom konkrétnych živín, ale ide o komplexnejší súbor okolností.
„Ak si rozmeníme na drobné napríklad čokoládu, tá obsahuje biologicky aktívne látky. Dve z nich – fenyletylamín a anandamid – by mohli mať vplyv na našu náladu zvýšením hladiny istých chemických látok v mozgu. Avšak je otázne, či toto malé množstvo nachádzajúce sa v čokoláde má na náš mozog nejaký efekt,“ približuje Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition.
Takisto treba brať do úvahy aj tráviaci proces, v ktorom sa prijaté látky ďalej rozkladajú.
Špecifikum tehotných žien
Keď sa pozrieme špecificky na tehotné ženy, ide o skupinu, ktorá jednoznačne vykazuje silnú túžbu po špecifických chutiach – sladkých, slaných aj štipľavých. V tomto prípade však ide skôr o prirodzený vplyv „matky prírody“, než o skutočný nedostatok istých nutričných látok.
Predsa len jedia za dvoch a tak potrebujú aj zvýšený kalorický príjem, a prečo nie práve v tej kategórii chute, po ktorej ich telo túži.
Tony ľadu
Ďalším príkladom sú ženy, ktoré majú nedostatok železa. Z nejakého dôvodu sa snažia tento nedostatok kompenzovať konzumáciou ľadu. Ľad sám o sebe však neobsahuje v podstate žiadne železo.
Napríklad ženy počas menopauzy dokážu konzumovať kocky ľadu len tak, na posedenie. Vedci zatiaľ nedokázali zodpovedať, prečo tento stav vyvoláva túžbu po konzumácii ľadu, avšak táto chuť väčšinou odíde, keď u žien hladina železa dosiahne opäť správnu úroveň.
Vyzerá to tak, že pri našich chutiach treba brať do úvahy komplexnosť každého jednotlivca. Pri výbere jedla sme jednoducho ovplyvnení osobnými, psychologickými, ale aj spoločenskými preferenciami. Naše túžby sú ale príjemnou výhovorkou, ak konzumujeme aj niečo veľmi nezdravé.
Ako je to teda s „chutnými“ túžbami?
Ľad síce nerieši otázku nízkej hladiny železa, ale zjavne majú niektorí ľudia pôžitok z jeho cmúľania. Tehotné ženy nie nutne túžia po zmrzline, len keď im chýba vápnik.
Treba priznať, že zmrzlina je jednoducho chutná a tehotenstvo je skvelou výhovorkou, aj keď jej zjedia celý kopec. A čo sa týka čokolády, naše chute po tejto sladkosti nemusia vychádzať len z jej zloženia. Keď si dáme čokoládu, do jej konzumácie zapájame mnohé zmysly.
Je totiž sladká, hebká, krémová, aromatická a lahodná. Skrátka, prináša nám nezabudnuteľný pôžitok. Na druhej strane je plná tukov a kalórií, čo jej dáva punc hriešnosti. Koniec-koncov, aj nás k nej možno ešte viac priťahuje.