Droždie je momentálne nedostatkový tovar. A pritom je veľmi jednoduché, vyrobiť si ho doma. Potrebujete k tomu len 3 suroviny.
Momentálne u nás doma pečieme chlieb, pečivo aj koláče. Priznám sa, nie som fanúšik kváskovania, aj keď, ak si chcete založiť kvások, nech sa páči, tu je postup ako na to. https://andawell.sk/upecte-si-chlieb-doma/
Postup na prípravu droždia:
Potrebujeme:
500 gramov zemiakov
60 gramov cukru
2 lyžice piva (tu je veľmi dôležité povedať, že pivo musí byť nepasterizované, inak nedosiahnete výsledok a proces kvasenia)
vodu
Postup:
1. Zemiaky uvarte do mäkka. Následne pridajte toľko vody, aby z nich vznikla hustá kaša. Nechajte ich vychladnúť.
2. Potom do nej primiešajte cukor rozpustený v malom množstve vody (po rozpustení vznikne taký cukrový sirup.)
3. Túto hmotu dajte vykysnúť na teplé miesto a počas kysnutia do neho vlejte 2 lyžice piva. Nechajte kysnúť ďalších 24 hodín.
4. Hotovo!
A môžete ich aj množiť
Potrebujete k tomu:
60 gramov hladkej múky
60 gramov cukru
Kvasnice, ktoré máte hotové
500 gramov uvarených a prelisovaných zemiakov
Postup:
1. Cukor, múku a kvasnice premiešajte so zemiakmi.
2. Zmes natlačte do porcelánovej nádoby, nechajte 2 hodiny na teplom mieste a potom ich dajte na tmavé a chladné miesto.
3. Môžete ich používať tak 3 – 4 dni, na kilogram múky budete potrebovať polievkovú lyžicu domáceho droždia. Z poslednej lyžice si môžete urobiť novú zásobu.
Droždie z múky
Potrebujeme:
1 šálka ražnej múky
1 šálka vody
1 lyžica kryštálového cukru
1 šálka piva
Postup:
1. Do misky si nalejte pohár teplej vody a zmiešajte ju s pohárom múky. Takto pripravenú zmes nechajte odstáť približne 6 hodín.
2. Po 6 hodinách pridajte 1 šálku piva a lyžicu kryštálového cukru.
3. Všetko spolu poriadne premiešajte.
4. Misky s takto pripravenou zmesou postavte na teplé miesto a nechajte cez noc kvasiť. Následne takto pripravené droždie skladujte v chlade.