Fašiangy sú jedným z najveselších období roka, ktoré sa spája s karnevalmi, hostinami a bohatými tradíciami. Toto obdobie trvá od Troch kráľov (6. januára) až do Popolcovej stredy (5.marca), ktorá označuje začiatok pôstu pred Veľkou nocou.
Počas fašiangov si ľudia užívajú dni hojnosti a veselosti pred obdobím zdržanlivosti a pokánia.
História a význam fašiangov
Korene fašiangov siahajú až do predkresťanských čias, keď sa v rôznych kultúrach oslavovali sviatky súvisiace s príchodom jari.
Pohanské oslavy plodnosti a prechodu zimy do jari sa postupne spojili s kresťanskými tradíciami, čo dalo vznik dnešným fašiangovým zvykom.
V minulosti sa fašiangy spájali s oslavami hojnosti, zabíjačkami a bujarými zábavami, ktoré boli prejavom radosti zo života a zároveň prípravou na pôstne obdobie.
Fašiangové tradície na Slovensku
Fašiangy v slovenských regiónoch sprevádzajú rôzne ľudové zvyky a tradície, ktoré sa v mnohých oblastiach zachovali dodnes:
Karnevaly a masky – Obľúbenou súčasťou fašiangov sú maškarné sprievody a karnevaly. Masky predstavujú symbolický prechod medzi starým a novým rokom, pričom často zobrazujú nadprirodzené bytosti, zvieratá alebo satirické postavy.
Fašiangové sprievody – Skupiny v tradičných maskách obchádzajú dediny, spievajú, tancujú a prinášajú veselú náladu. Často sa v sprievodoch objavujú postavy ako medveď, kôň, kominár, cigánka či smrť, ktoré majú rôzne symbolické významy.
Zabíjačky a hostiny – Fašiangy boli v minulosti obdobím hojnosti. Preto sa organizovali zabíjačky a bohaté hostiny, kde nechýbali klobásy, jaternice, slanina či šišky. Fašiangové jedlá boli výdatné a kalorické, aby ľudia nazbierali energiu pred pôstom.
Tance a spevy – Fašiangové večierky a tanečné zábavy boli bežné v každej dedine i meste. Ľudia sa stretávali, spievali ľudové piesne a tancovali až do rána.
Popolcová streda a koniec fašiangov
Fašiangy končia polnocou pred Popolcovou stredou, ktorá je prvým dňom 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou.
V minulosti sa na znak ukončenia veselosti symbolicky „pochovávala basa“ – rituálnym spôsobom sa lúčilo s hudbou a zábavou.
Fašiangy v súčasnosti
Aj keď sa mnohé tradičné zvyky vytrácajú, fašiangové slávnosti sú stále populárne. V mestách aj na dedinách sa konajú karnevaly, plesy a tematické oslavy.
Obľúbené sú aj fašiangové trhy s tradičnými jedlami a remeselnými výrobkami. Mnohí ľudia si stále udržiavajú zvyk piecť šišky alebo fánky, ktoré sú symbolom fašiangovej hojnosti.
Fašiangy sú obdobie radosti
Fašiangy sú obdobím radosti, tradícií a spoločenských stretnutí. Prinášajú nám možnosť osláviť život, zabaviť sa a pripomenúť si staré zvyky našich predkov. Nech už ich oslavujete kdekoľvek, nezabudnite si dopriať trochu fašiangovej pohody, veselosti a dobrého jedla!
Andrea Hinková – Tarová, foto: http://www.canva.com
- Recenzia: Mademoiselle Coco a vôňa lásky – parfum, ktorý vonia po stratenej láskeNiektoré knihy nečítate – ony vás čítajú. A presne taká je Mademoiselle Coco a vôňa lásky. Dojímavý a elegantne napísaný román, ktorý vás vtiahne do sveta módy, lásky, bolesti a inšpirácie.
- Prečo ženy v menopauze prisahajú na tieto chladiace potraviny? Zistite teraz!Menopauza je prirodzenou fázou života každej ženy. Prináša mnoho fyzických a emocionálnych zmien. Návaly tepla, nočné potenie a únava sa môžu počas letných mesiacov ešte zintenzívniť. Nájdite spôsoby, ako sa ochladiť a udržať si pohodlie, aby ste cítili čo najlepšie. V tomto článku vám predstavujeme niekoľko užitočných a osviežujúcich činností, ktoré môžu ženy v menopauze… Čítať viac: Prečo ženy v menopauze prisahajú na tieto chladiace potraviny? Zistite teraz!
- Grilujte zdravo!Grilovanie k letu už neodmysliteľne patrí. Poradíme vám, ako grilovať zdravšie, aby ste si nielen pochutili, ale cítili sa dobre a navyše neohrozili vašu snahu schudnúť alebo si štíhlu postavu udržať. Grilujte zdravo. Tiež patríte k milovníkom letného grilovania? Potom pre vás máme dve správy. Začneme tou zlou, grilovanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy pokrmov, pretože… Čítať viac: Grilujte zdravo!
- Načo je dobrý vitamín D?Nedostatok vitamínu D je spájaný s mnohými chorobami. Môže spôsobovať nadmernú únavu, neprimeraný úbytok energie, či podnecovať depresie. Aj keď pobyt na slnku je zdrojom vitamínu D, pri našom dnešnom životnom štýle nemusí postačovať. Takmer 1 miliarda ľudí na svete je ohrozená chorobami spôsobenými nedostatkom vitamínu D. Ide najmä o ľudí, ktorí pracujú v uzavretých priestoroch. Do… Čítať viac: Načo je dobrý vitamín D?
- Perkelt alebo paprikáš? Poznáte rozdiel a viete, ako ich pripraviť?Perkelt a paprikáš sú dva klenoty tradičnej maďarskej a slovenskej kuchyne. Mnohí si ich zamieňajú, pretože majú podobný základ – cibuľu, mletú papriku a dusené mäso.