Jahodové čatní: Sladko-pikantná delikatesa na letné dni

0
Jahodové čatní je skvelým spôsobom, ako premeniť túto obľúbenú letnú plodinu na netradičný doplnok k slaným jedlám. Ide o aromatickú omáčku s indickým pôvodom, ktorá spája sladké, kyslé a pikantné chute do jedinečnej harmónie.

Jahody máme najradšej ako sladký dezert – v koláčoch, so šľahačkou, v džemoch… Ale čo tak ich skúsiť trochu inak? Jahodové čatní je skvelým spôsobom, ako premeniť túto obľúbenú letnú plodinu na netradičný doplnok k slaným jedlám. Ide o aromatickú omáčku s indickým pôvodom, ktorá spája sladké, kyslé a pikantné chute do jedinečnej harmónie.

Tento recept je jednoduchý a výsledok vás prekvapí. Výborne sa hodí k tvrdým syrom, pečenému mäsu, grilovaným jedlám alebo aj do sendvičov a burgerov ako gurmánska pochúťka.

🛒 Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých jahôd (očistených a nakrájaných na menšie kúsky)
  • 1 menšia červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL medu (voliteľné)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 1/4 ČL mletého zázvoru
  • štipka chilli (alebo viac podľa chuti)
  • 1 PL jablčného alebo balzamikového octu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • prípadne kúsok čerstvého zázvoru (najemno nastrúhaný)

👩‍🍳 Jahodové čatní: Postup:

  1. Na panvici alebo v hrnci rozohrejte trochu oleja a krátko opečte cibuľu, kým nezmäkne a nezačne voňať.
  2. Pridaj jahody, cukor, soľ, ocot, med a koreniny. Dobre premiešajte.
  3. Priveďte zmes k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 20–30 minút, kým zmes zhustne a jahody sa rozpadnú. Občas premiešajte, aby sa nepripálilo.
  4. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a nechajte ešte 2–3 minúty prevrieť.
  5. Hotové čatní nechajte vychladnúť. Podávajte buď hneď, alebo ho naplňte do čistých pohárov, uzavrite a skladujte v chladničke (vydrží aj niekoľko týždňov).

🧀 S čím jahodové čatní podávať?

  • k syrom – napríklad kozím, parmezánu alebo syru s modrou plesňou
  • k grilovanému mäsu, najmä bravčovému alebo kuraciemu
  • do sendvičov a burgerov ako sladko-pikantný doplnok
  • na toast s maslom alebo krémovým syrom

💡 Tip:

Ak chcete čatní naozaj ostré, pridajte trochu čerstvej čili papričky alebo viac mletého chilli. Ak má byť jemnejšie, nahraďte časť jahôd napríklad jablkom alebo hruškou – získate iný chuťový rozmer.

Jahodové čatní je skutočná lahôdka pre tých, ktorí sa neboja experimentovať. Očarí nielen svojou chuťou, ale aj vôňou a farbou – ideálne na letné grilovanie alebo ako darček v sklenenom pohári. Skúste si ho pripraviť a objavte novú stránku jahôd!

Viac receptov už onedlho v novom letnom ebooku

jahodové čatní - recept na netradičnú pochúťku k mäsu, syrom- alebo na grilovanie.

Andrea Hinková – Tarová

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.