Láska a bublinky majú niečo spoločné. V pohári čerstvo naliateho prosecca je ich veľa. Radosť pozerať sa, ako sa kĺžu po stenách oroseného pohára! Časom sa mnoho z nich stratí, no kým sa obsah toho vášho pohára môže pýšiť opojnou ľahkosťou bytia, je čo oslavovať. Na lásku a na zdravie!
Keby existovali odborníci na dlhoročné šťastie, 9 z 10 by to vrelo odporúčalo. Tým desiatym by bol svätý Valentín. Svojim rozhodnutím tajne oddávať tých, ktorí by sa sobášiť nemohli si vyslúžil povesť kňaza, ktorý mnohým pomohol k vytúženému šťastiu.
Čítajte tiež: Najlepším darom je spoločne strávený čas
Tajomstvá ukryté v proseccu
V prípade Valentínovho rozhodnutia tajomstvá láske prospeli. No všeobecne jej tajnosti nepristanú. V našich končinách bolo prosecco dlho opradené množstvom tajomstiev. Klebetilo sa o ňom ako o dievčenskom pití či nesofistikovanej náhrade šampanského. Prosecco je však nápoj, ktorý sa pýši dobrou povesťou a ušľachtilým pôvodom.
Toto označenie môžu nosiť len nápoje vyrobené z neskoro zrejúcej odrody hrozna Glera šľachtenej už v časoch Rímskej ríše. Tá je vo voňavom a sviežom nápoji zastúpená minimálne 85 % podielom a ostatných 15 % tvorí kvalitné hrozno z odrody Pinot Noir, Pinot Gris či Chardonnay.
Šarmantné metódy
Nápoj zo spomínanej odrody hrozna sa vyrábal po stáročia, no svoju perlivosť získal vďaka metóde Federica Martinottiho v 19. storočí. Tú do života uviedol vynálezca Charmant. Po ňom nesie i svoje šarmantné meno. Označenie pôvodu DOC či DOCG zas nájdete iba na etikete originálneho prosecca vyrobeného z hrozna pestovaného v provincii Veneta či Friuli.
Okrem precízneho výberu surovín prosecco za svoju chuť vďačí druhotnej fermentácii. Toto dvojité zušľachtenie z neho robí nenapodobiteľný nápoj, ktorý vašej Valentínskej večeri dodá punc nevšednosti.
Mionetto Prosecco Rosé Extra Dry s chráneným označením pôvodu láka jemnou farbou broskyňových kvetov, ktorá sa dosahuje pridaním šupiek Pinot Noir počas procesu dvojitej fermentácie. Tie v nápoji zotrvajú len tak dlho, kým výsledná farba, chuť a obsah tanínov nie je v dokonalej harmónii. Výsledkom je prosecco, ktoré vás očarí nehou, dlhotrvajúcou perlivosťou a sviežou chuťou červených bobúľ a grapefruitu. Znalci ocenia aj akcent medu, za ktorý prosecco Mionetto vďačí 60 – dňovému dozrievaniu na kvasinkách.
Nechajte sa zlákať na romantický Valentínsky večer. Keď k nemu budete hľadať pravé ružové talianske bublinky nájdete ich na stránke www.hubertonline.sk.