Lepok – strašiak alebo tichý nepriateľ?

2

Migrény, nadúvanie, bolesti brucha, malátnosť, ekzém, lámavosť nechtov, či bezdôvodná únava. Za príznakmi bežne pripisovanými nezdravému životnému štýlu, či stresu sa môže skrývať ochorenie, ktoré si vďaka rozmanitosti a premenlivosti príznakov vyslúžilo prezývku – chameleón medzi chorobami – lepok.

Celiakia je jedno z najrozšírenejších ochorení. Jej spúšťač u geneticky predisponovaných jedincov -lepok– každý deň konzumujeme.

Lepok náš každodenný

Hovorí sa chlieb náš každodenný, ale práve v ňom a jemu podobným výrobkom lepok najskôr nájdeme.

Lepok je dnes jedným z najskloňovanejších pojmov v oblasti výživy. Jeho vylučovanie zo stravy sa stalo v mladej generácii doslova módnym trendom. Zdravý človek dodržiavaním bezlepkovej diéty však nič nezíska. Človek trpiaci celiakiou naopak získa úplne novú kvalitu života.

Prečo?


Tenké črevo u človeka s  celiakiou nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny z potravy. Organizmu tak chýba množstvo dôležitých látok a nedokáže fungovať ako telo zdravého človeka. K tomuto problému sa pridávajú ďalšie zdravotné komplikácie. U detí sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Celiakia však dokáže spôsobiť nemalé problémy v ktorejkoľvek fáze života.

Pár faktov o celiakii


Celiakia je autoimunitné ochorenie. U geneticky predisponovaných jedincov je vyvolané lepkom.

Podľa údajov z gastroenterologických ambulancií trpí dnes na Slovensku celiakiou približne 20 tisíc pacientov.

Odborníci odhadujú, že počet nediagnostikovaných pacientov je rovnako vysoký, ak nie vyšší.

U dospelých môže trvať v priemere 8-12 rokov pokiaľ sa ochorenie prejaví zreteľnými príznakmi a pokiaľ ho lekári diagnostikujú.

„Včasná diagnostika tohto ochorenia dokáže zabrániť neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť,“ upozorňuje MUDr. Marián Oltman, PhD. z Gastroentero-Hepatologického centra THALION v Bratislave.

Aj keď celiakia môže mať až 200 príznakov, zákernosťou ochorenia je aj fakt, že často môže prebiehať aj bez vonkajších príznakov!

Ako zistiť, že práve ja ?

„Diagnostika celiakie sa skladá zo štyroch stupňov. Prvým je identifikovanie klinických príznakov, ktoré na prvý dojem nemusia súvisieť s lepkom, alebo s tráviacim traktom. Druhým stupňom je sérologické vyšetrenie, ktoré na základe odberu krvi podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Na základe pozitívnych protilátok na lepok je neskôr potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Posledným stupňom diagnostiky je pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu“, hovorí MUDr. Marián Oltman, PhD.

Nutričná terapeutka, Ing. Jarmila Kabátová hovorí, že diagnostikovať ochorenie možno len, ak je organizmus zaťažený lepkom. „Po vysadení lepku z jedálnička na základe osobného rozhodnutia človeka, nie je možné diagnostiku objektívne zrealizovať. Na druhej strane po riadnej diagnostike a potvrdení diagnózy celiakie je jediným možným spôsobom liečby tohto ochorenia v súčasnosti bezlepková diéta.“

Test na zistenie protilátok

Pri spozorovaní nezvyčajných príznakov nám môže uľahčiť rýchlejšiu orientáciu v zdravotnom stave diagnostický test na zistenie protilátok na lepok, ktorý sa dá urobiť v pohodlí domova. Pomocou testu zistíme vzťah nášho čreva k lepku a ušetríme si aj dlhé čakanie v ordinácii lekára.

Test dokáže s 98% presnosťou v priebehu desiatich minút z kvapky krvi určiť, či protilátky na lepok sú prítomné, alebo nie. Ak je jeho výsledok pozitívny, je potrebné v čo najkratšom možnom čase navštíviť obvodného lekára. Ten vás odošle k špecialistovi, aby spravil ďalšie nevyhnutné diagnostické vyšetrenia. Výsledok testu je orientačný a nemá slúžiť ako základ pre samoliečbu!

Na lepok pozitívny…


Celiakia, rovnako ako všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Tento spôsob bezpečne zaručí, že povrch tenkého čreva sa upraví a nepríjemné prejavy ochorenia zmiznú. Diéta sa však musí dodržiavať doživotne.

Nie je však takou komplikáciou ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Kvalitné suroviny na prípravu chutnej bezlepkovej stravy sú dnes dostupné v širokom sortimente. Dobrou správu je aj to, že pacienti s celiakiou majú možnosť preskripcie bezlepkových potravín, ktoré sú čiastočne hradené zo zdravotného poistenia.

Bezlepková diéta nie je zásadnou zmenou života, ale je zásadnou zmenou na ceste k jeho plnohodnotnému prežívaniu!

Pár faktov o lepku


Lepok je obilná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Obsahujú ju teda tiež všetky potraviny vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok.

Obilniny, ktoré obsahujú lepok: pšenica, raž, špalda, jačmeň, zelená špalda, ovos (s výnimkou ovsa certifikovaného ako bezlepkový), pšenica jednozrnná, pšenica dvojzrnná, kamut, tritikale.

Medzi potraviny obsahujúce lepok patria: múka, pšeničný škrob, strúhanka, cestoviny, müsli, všetky druhy pečiva. Lepok sa do veľkého množstva potravín dostáva pri ich spracovaní alebo je do nich pridávaný ako spojivo. Hoci má lepok len zanedbateľnú výživovú hodnotu, jeho fyziologické a technologické vlastnosti sú veľmi užitočné pri spracovávaní múky.

Vďaka lepku sa z múky pri spojení s vodou vytvára lepkavé cesto, ktorému práve lepok dáva pružnosť, drží ho pohromade a chlieb a rôzne druhy pečiva sú vďaka nemu chrumkavé.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.