Maďarský perkelt s tarhoňou – Recept

0

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Tentokrát sme sa zastavili v Maďarsku.

Maďarský perkelt s tarhoňou

4 porcie
Potrebujeme:
4 lyžice masti
750 gramov cibule, nakrájanej nadrobno
1 kg bravčového bôčika nakrájaného na kocky
2 lyžice mletej sladkej papriky
2 zelené čerstvé papriky, nakrájané na slížiky
4 rajčiny, nakrájané na kocky
1 – 2 sušené chilli papričky
Soľ
Čerstvo mleté korenie
1 balenie tarhone/ môžeme použiť bulgur

Postup:
1. Mäso opláchneme, prípadne zbavíme kože, usušíme a nakrájame na kocky.

2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame.

3. V kastróli rozpustíme asi dve lyžice bravčovej masti a pri nízkej teplote a za stáleho miešania osmažíme cibuľu.

4. Pridáme mäso a zvoľna orestujeme

5. Keď sú kúsky mäsa  „zatiahnuté“, pridáme kopcovú lyžicu sladkej mletej papriky. Zamiešame. Kvalitná maďarská ľahôdková paprika sa vyznačuje plnou, skutočne paprikovou chuťou. Môžeme pridať aj ½ lyžičky maďarskej pálivej.

6. Paprikové lusky zbavíme jadier, opláchneme a nakrájame na menšie prúžky.

7. Pridáme ošúpané rajčiny, ktoré sme vopred nasekali na kúsky.

8. Zeleninu pridáme k mäsu.

9. Pridáme asi dve lyžičky soli, chvíľu miešame, stále pri miernej teplote. Potom prikryjeme pokrievkou.

10. Po uplynutí 5 minút odokryjeme. Keď je zelenina čerstvá, šťava siaha tak do polovice celkovej vrstvy pokrmu. Tak by to malo byť. V prípade potreby pridáme malé množstvo vývaru alebo bieleho vína.

11. Potom pomaly dusíme pod pokrievkou. Teplotu nezvyšujeme.

12. V medzičase si v ďalšom hrnci privedieme k varu vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej tarhoňu. Potom čo nám vypláva na hladinu, pozbierame ju cedníkom a prepláchneme vodou.

13. Keď je mäso mäkké, odkryjeme pokrm, zvýšime teplotu a vyvarením zredukujeme do zahustenej konzistencie. Perkelt sa na tanieri nerozteká a vďaka tomu nemusíme pridávať žiadnu múku.

Recept je tak bezplepkový. Na konci ochutnáme, prípadne priostríme pálivou paprikou.

Viac informácií na www.zrodene.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.