Pečená šunka na mede je dokonalým stredobodom sviatočného stola, ktorý láka svojou zlatistou glazúrou a bohatou vôňou. Toto tradičné jedlo spája jemnú chuť šunky so sladkými tónmi medu a korenia, čím vytvára nezabudnuteľnú harmóniu chutí. Je ideálnym pokrmom na rodinné oslavy, Vianoce či Veľká noc, keď chcete svojich blízkych potešiť niečím výnimočným.
Navyše, príprava je prekvapivo jednoduchá, takže aj menej skúsení kuchári zvládnu tento recept s ľahkosťou.
Pečená šunka na mede – potrebujeme:
Ingrediencie:
- 1 kg údenej šunky vcelku
- 5 PL medu
- 3 PL dijonskej horčice
- 1 PL trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 3 klinčeky
- šťava z 1 pomaranča
- 50 ml vody
Postup:
Príprava šunky:
Šunku opláchnite a osušte papierovou utierkou. Ak má šunka kožu, jemne ju narežte do tvaru mriežky, aby sa glazúra lepšie vpila do mäsa.
Príprava glazúry:
V miske zmiešajte med, horčicu, trstinový cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a klinčeky. Miešajte až kým sa ingrediencie dobre nespoja.
Pečenie šunky:
Šunku položte do pekáča a potrite ju približne polovicou pripravenej glazúry. Prilejte do pekáča vodu, aby sa šunka pri pečení nepripiekla, a zakryte ju alobalom. Vložte do predhriatej rúry a pečte 60 minút.
Dokončenie glazúry:
Po hodine odstráňte alobal a potrite šunku zvyšnou glazúrou. Zvýšte teplotu rúry na 200 °C a pečte ďalších 15–20 minút, kým povrch šunky nezíska zlatistý karamelový nádych.
Počas tohto času môžete šunku ešte raz potrieť glazúrou, aby bola extra lesklá a chutná.
Servírovanie:
Po upečení nechajte šunku odpočívať 10–15 minút, aby sa rovnomerne rozložili. Potom ju nakrájajte na plátky a pridajte pečivo, zemiakovým šalátom alebo obľúbenou prílohou.
Tip: Ak chcete jedlo ešte viac povýšiť, môžete do pekáča pridať niekoľko celých strúčikov cesnaku alebo plátky pomaranča, ktoré sa pri pečení krásne skaramelizujú a dodávajú pokrmu ešte bohatšiu arómu.
Táto pečená šunka na mede nielenže poteší chuťové poháriky, ale tiež príjemná atmosféra akéhokoľvek sviatočného dňa. Dobrú chuť!
Foto: http://www.canva.com
- Vyskúšajte stredomorský jedálničekPravidelne sa objavujú nové druhy diét, nové trendy v stravovaní, moderné alternatívne smery. V domnienke konečne efektívneho spôsobu stravovania s výsledkom rýchlej redukcie hmotnosti sa púšťame často do drastických diét. Vysúšajte stredomorský jedálniček. Z čoho sa skladá? Najefektívnejšie je dlhodobé stravovanie sa pomocou ľahkého, chutného a pestrého jedálnička, ktorého korene pochádzajú zo stredomorskej kuchyne. Medzi všetkými možnými… Čítať viac: Vyskúšajte stredomorský jedálniček
- 7 must-have pre letnú skincareMilujete leto, slnko a vodu? Ak vám záleží na tom, aby bola vaša pleť zdravá a chránená, týchto sedem kozmetických produktov vám „zachráni kožu“ a zvýrazní jej prirodzenú krásu. Letná scincare.
- Bude ich láska dostatočne silná a dokáže prekonať všetky prekážky? Je tu kniha Zaskóruj 13Kniha Zaskóruj 13 pokračuje v silnom príbehu lásky a traumy, ktorý autorka Chloe Walsh načrtla v knihe Rozohraj 13.
- Oslávte MDD na výstave Titanic. Na deti čaká skákací hrad v tvare lode aj sladké prekvapenie!Tip na dokonalý rodinný Deň detí! Svetová výstava Titanic prináša silné príbehy pasažierov, stovky originálnych artefaktov a verné rekonštrukcie interiérov, ktoré zaujmú malých aj veľkých.
- Spln Mesiaca a citlivosť: Tieto znamenia ho cítia najviacMesiac nás ovplyvňuje viac, než si uvedomujeme. Počas splnu sa môžeme cítiť podráždené, precitlivené, nevieme zaspať alebo nás bolí hlava. No pre niektoré znamenia je spln doslova energetickým zemetrasením.