Pečená šunka na mede – Recept

0
Pečená šunka na mede je dokonalým stredobodom štedrovečerného stola, ktorý láka svojou zlatistou glazúrou a bohatou vôňou.

Pečená šunka na mede je dokonalým stredobodom sviatočného stola, ktorý láka svojou zlatistou glazúrou a bohatou vôňou. Toto tradičné jedlo spája jemnú chuť šunky so sladkými tónmi medu a korenia, čím vytvára nezabudnuteľnú harmóniu chutí. Je ideálnym pokrmom na rodinné oslavy, Vianoce či Veľká noc, keď chcete svojich blízkych potešiť niečím výnimočným.

Navyše, príprava je prekvapivo jednoduchá, takže aj menej skúsení kuchári zvládnu tento recept s ľahkosťou.

Pečená šunka na mede – potrebujeme:

Ingrediencie:

  • 1 kg údenej šunky vcelku
  • 5 PL medu
  • 3 PL dijonskej horčice
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 klinčeky
  • šťava z 1 pomaranča
  • 50 ml vody
Pečená šunka na mede je dokonalým stredobodom sviatočného stola, ktorý láka svojou zlatistou glazúrou a bohatou vôňou.

Postup:

Príprava šunky:

Šunku opláchnite a osušte papierovou utierkou. Ak má šunka kožu, jemne ju narežte do tvaru mriežky, aby sa glazúra lepšie vpila do mäsa.

Príprava glazúry:

V miske zmiešajte med, horčicu, trstinový cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a klinčeky. Miešajte až kým sa ingrediencie dobre nespoja.

Pečenie šunky:

Šunku položte do pekáča a potrite ju približne polovicou pripravenej glazúry. Prilejte do pekáča vodu, aby sa šunka pri pečení nepripiekla, a zakryte ju alobalom. Vložte do predhriatej rúry a pečte 60 minút.

Dokončenie glazúry:

Po hodine odstráňte alobal a potrite šunku zvyšnou glazúrou. Zvýšte teplotu rúry na 200 °C a pečte ďalších 15–20 minút, kým povrch šunky nezíska zlatistý karamelový nádych.

Počas tohto času môžete šunku ešte raz potrieť glazúrou, aby bola extra lesklá a chutná.

Servírovanie:

Po upečení nechajte šunku odpočívať 10–15 minút, aby sa rovnomerne rozložili. Potom ju nakrájajte na plátky a pridajte pečivo, zemiakovým šalátom alebo obľúbenou prílohou.

    Tip: Ak chcete jedlo ešte viac povýšiť, môžete do pekáča pridať niekoľko celých strúčikov cesnaku alebo plátky pomaranča, ktoré sa pri pečení krásne skaramelizujú a dodávajú pokrmu ešte bohatšiu arómu.

    Táto pečená šunka na mede nielenže poteší chuťové poháriky, ale tiež príjemná atmosféra akéhokoľvek sviatočného dňa. Dobrú chuť!

    Foto: http://www.canva.com

    ZANECHAŤ ODPOVEĎ

    Zadajte svoj komentár!
    Zadajte svoje meno tu

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.