V hlavnej úlohe tekvica – recepty

4
Recepty z tekvice

Aj vy sa už chystáte ozdobovať tekvicu? Či už ste fanúšikom tejto u nás novodobej strašidelnej tradície alebo nie, tekvica k jeseni patrí. Je krásna ako exteriérová či interiérová dekorácia, a tento posledný poklad z našich záhrad, obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších benefitov.

Tekvicu môžete pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Výborná je pečená, varená, je vhodná do prívarkov a svoje miesto má aj v šalátoch.

Aj v našich zemepisných šírkach sa už udomácňuje americký tradičný tekvicový koláč – pumpkin pie. Slovákom chutia aj pražené semienka a udomácňuje sa aj tekvicový olej.

Recepty z tekvice.



Tekvica je nielen veľmi zdravá, ale aj vhodná na redukciu váhy. Dužina a šťava z veľkých tekvíc nám pomáhajú sa zbaviť prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov.

Tekvica totiž obsahuje viac ako 90 percent vody. Pôsobí močopudne a pomáha pri problémoch s obličkami či prostatou.

U nás je pre kuchynské účely najrozšírenejšia tekvica Hokkaido, ktorá má pôvod v Japonsku. Na výzdobu siahnite po gigantickej tekvici a či už Hallowen oslavujete alebo nie, určite pri jej výzdobe strávite veľa pekných chvíľ s rodinou.

Tekvica je nielen veľmi zdravá, ale aj vhodná na redukciu váhy. Dužina a šťava z veľkých tekvíc nám pomáhajú sa zbaviť prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov.

Recepty z tekvice: Pikantná polievka z tekvice Hokkaido

Potrebujeme:
1 menšia cibuľa
1 stredná tekvica Hokkaido
1,5l vývaru alebo bujónu
olivový olej
kari korenie
korenie ( alebo chilli)
soľ
zakysaná smotana
čerstvá bazalka

Postup:

1.Pred varením z tekvice odstráňte semienka a vlákna a nakrájajte ich na 10 – 15 cm kúsky. Šupku  nechajte, v žiadnom prípade nelúpte! Obsahuje totiž veľa vitamínov a pri varení krásne zmäkne.

    2. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo. V hrnci veľmi krátko orestujte na olivovom oleji.  Hneď ako cibuľka zosklovatie, pridajte tekvicu nakrájanú na väčšie kúsky. Párkrát zamiešajte, aby sa zľahka opiekla a zalejete vývarom. Varte, pokiaľ tekvica nezmäkne.

    3.Ochuťte kari a korením.

    4.Pomixujte tyčovým mixérom.

    5.Polievka sa nemusí zahusťovať, po rozmixovaní vám vznikne jemný a lahodný krém. Ozdobte kyslou smotanou a lístočkami čerstvej bazalky.

    Tekvicová polievka.

    Recepty z tekvice: Tekvicové kari so zázvorom

    Potrebujeme:
    Malá tekvica Hokkaidó
    Menší baklažán
    1 cibuľa
    3 strúčiky cesnaku
    1 plechovka krájaných paradajok
    kúsok čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
    1 plechovka kokosového mlieka
    1 lyžica arašidového masla
    2 lyžičky kari
    šťava z polovice limetky
    hrsť nesolených arašidov
    olivový olej
    čerstvá šalvia
    soľ, korenie
    jazmínová ryža (príloha)

    Postup:

    1. Tekvicu rozkrojte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do keramického pekáča.
    2. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. Hneď ako je dyňa upečená, vhoďte ju do mixéru alebo food processoru a aj so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré.
    3. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte cca 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a restujte ďalších5 minút.
    4. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte dusiť cca 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením.
    5. Podávajte s jazmínovou ryžou.
    Tekvicové kari.

    Recepty z tekvice: Bezlepkové tekvicové muffiny

    Potrebujeme (na 12 ks):
    Malá tekvica Hokkaido
    Väčšie jablko (olúpané a zbavené jadierok)
    1 hrnček mandlí
    2 hrnčeky vlašských orechov
    2 vajcia
    1/4 hrnčeka mletých lanových semienok
    1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
    med (podľa chuti)
    1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleje + na vymazanie
    1 lyžička kurkumy
    2 lyžičky škorice
    2 lyžičky prášku do pečiva
    štipka soli

    Bezlepkové tekvicové muffiny

    Postup:

    1. Tekvicu rozkrojte, vykrojte vnútro aj so semiačkami a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Tekvicu nemusíte lúpať. Kúsky tekvice rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút do zmäknutia. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, vhoďte ju do mixéru spoločne s nakrájaným jablkom a všetko rozmixujte dohladka.
    2. Mandle a vlašské orechy rozmixujte je na jemno.
    3. Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, rozmixované orechy a pridajte ostatné suroviny.
    4. Všetko premiešajte a lyžicou naplňte vymazanú formu na muffiny. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 50 minút.

    ZANECHAŤ ODPOVEĎ

    Zadajte svoj komentár!
    Zadajte svoje meno tu

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.