V hlavnej úlohe tekvica – recepty

4
Recepty z tekvice

Aj vy sa už chystáte ozdobovať tekvicu? Či už ste fanúšikom tejto u nás novodobej strašidelnej tradície alebo nie, tekvica k jeseni patrí. Je krásna ako exteriérová či interiérová dekorácia, a tento posledný poklad z našich záhrad, obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších benefitov.

Tekvicu môžete pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Výborná je pečená, varená, je vhodná do prívarkov a svoje miesto má aj v šalátoch.

Aj v našich zemepisných šírkach sa už udomácňuje americký tradičný tekvicový koláč – pumpkin pie. Slovákom chutia aj pražené semienka a udomácňuje sa aj tekvicový olej.

Recepty z tekvice.



Tekvica je nielen veľmi zdravá, ale aj vhodná na redukciu váhy. Dužina a šťava z veľkých tekvíc nám pomáhajú sa zbaviť prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov.

Tekvica totiž obsahuje viac ako 90 percent vody. Pôsobí močopudne a pomáha pri problémoch s obličkami či prostatou.

U nás je pre kuchynské účely najrozšírenejšia tekvica Hokkaido, ktorá má pôvod v Japonsku. Na výzdobu siahnite po gigantickej tekvici a či už Hallowen oslavujete alebo nie, určite pri jej výzdobe strávite veľa pekných chvíľ s rodinou.

Tekvica je nielen veľmi zdravá, ale aj vhodná na redukciu váhy. Dužina a šťava z veľkých tekvíc nám pomáhajú sa zbaviť prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov.

Recepty z tekvice: Pikantná polievka z tekvice Hokkaido

Potrebujeme:
1 menšia cibuľa
1 stredná tekvica Hokkaido
1,5l vývaru alebo bujónu
olivový olej
kari korenie
korenie ( alebo chilli)
soľ
zakysaná smotana
čerstvá bazalka

Postup:

1.Pred varením z tekvice odstráňte semienka a vlákna a nakrájajte ich na 10 – 15 cm kúsky. Šupku  nechajte, v žiadnom prípade nelúpte! Obsahuje totiž veľa vitamínov a pri varení krásne zmäkne.

    2. Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo. V hrnci veľmi krátko orestujte na olivovom oleji.  Hneď ako cibuľka zosklovatie, pridajte tekvicu nakrájanú na väčšie kúsky. Párkrát zamiešajte, aby sa zľahka opiekla a zalejete vývarom. Varte, pokiaľ tekvica nezmäkne.

    3.Ochuťte kari a korením.

    4.Pomixujte tyčovým mixérom.

    5.Polievka sa nemusí zahusťovať, po rozmixovaní vám vznikne jemný a lahodný krém. Ozdobte kyslou smotanou a lístočkami čerstvej bazalky.

    Tekvicová polievka.

    Recepty z tekvice: Tekvicové kari so zázvorom

    Potrebujeme:
    Malá tekvica Hokkaidó
    Menší baklažán
    1 cibuľa
    3 strúčiky cesnaku
    1 plechovka krájaných paradajok
    kúsok čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
    1 plechovka kokosového mlieka
    1 lyžica arašidového masla
    2 lyžičky kari
    šťava z polovice limetky
    hrsť nesolených arašidov
    olivový olej
    čerstvá šalvia
    soľ, korenie
    jazmínová ryža (príloha)

    Postup:

    1. Tekvicu rozkrojte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do keramického pekáča.
    2. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. Hneď ako je dyňa upečená, vhoďte ju do mixéru alebo food processoru a aj so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré.
    3. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte cca 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a restujte ďalších5 minút.
    4. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte dusiť cca 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením.
    5. Podávajte s jazmínovou ryžou.
    Tekvicové kari.

    Recepty z tekvice: Bezlepkové tekvicové muffiny

    Potrebujeme (na 12 ks):
    Malá tekvica Hokkaido
    Väčšie jablko (olúpané a zbavené jadierok)
    1 hrnček mandlí
    2 hrnčeky vlašských orechov
    2 vajcia
    1/4 hrnčeka mletých lanových semienok
    1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
    med (podľa chuti)
    1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleje + na vymazanie
    1 lyžička kurkumy
    2 lyžičky škorice
    2 lyžičky prášku do pečiva
    štipka soli

    Bezlepkové tekvicové muffiny

    Postup:

    1. Tekvicu rozkrojte, vykrojte vnútro aj so semiačkami a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Tekvicu nemusíte lúpať. Kúsky tekvice rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút do zmäknutia. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, vhoďte ju do mixéru spoločne s nakrájaným jablkom a všetko rozmixujte dohladka.
    2. Mandle a vlašské orechy rozmixujte je na jemno.
    3. Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, rozmixované orechy a pridajte ostatné suroviny.
    4. Všetko premiešajte a lyžicou naplňte vymazanú formu na muffiny. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 50 minút.

    ZANECHAŤ ODPOVEĎ

    Zadajte svoj komentár!
    Zadajte svoje meno tu

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.